לאחר פטירתו של אדם, עזבונו מחולק ליורשים. אם השאיר צוואה, הירושה תחולק לפי הוראותיה, ואם נפטר מבלי להשאיר אחריו צוואה, הירושה תחולק לפי ההוראות שנקבעו בעניין זה בחוק הירושה. במרבית המקרים היורשים הם קרובי המשפחה של המוריש בהתאם למעגל הקרבה אליו, ובן הזוג יקבל את החלק העיקרי מהירושה יחסית לשאר היורשים, לפי הסדר ספציפי שנקבע לכך.
ללא קשר למספר היורשים ולמידת קרבתם למוריש, בהתאם לחוק הירושה זכאי בן הזוג לקבל את כל הרכוש המשותף שנצבר במהלך חיי הזוגיות, לרבות דירת המגורים והרכב, ונוסף על כך יקבל לפחות חצי משאר הירושה. קיומו של בן זוג משנה את כללי הירושה, אך חלקו היחסי ייקבע בהתאם לזהות היורשים האחרים, למספרם ולמידת קרבתם המשפחתית אל הנפטר, ולא בצורה אוטומטית.
האם ידוע בציבור נחשב לבן זוג לפי חוק הירושה?
אין הגדרה ספציפית בחוק ל"בן זוג", אם כי ללא ספק זכותו של בן זוג שהיה נשוי למוריש בעת פטירתו אינה מוטלת בספק. החוק מתייחס לבן זוג גם אם לא היה נשוי למנוח אך קיים איתו יחסי זוגיות כידוע בציבור, אם כי זכותו בירושה חלה רק בהתקיימות שני תנאים.
התנאי הראשון הוא כי בן הזוג ניהל עם המנוח משק בית משותף, התגורר עמו תחת קורת גג משותפת וניהל איתו חיי שיתוף המשקפים מערכת יחסים זוגית כגון שותפות כלכלית וכדומה. למרות ההתניה של מגורים בדירה משותפת, כבר קרו מקרים שבהם בן זוג הוכר כידוע בציבור גם אם התגורר בדירה נפרדת, כאשר הוכח בבית המשפט כי השניים קיימו מערכת יחסים זוגית.
התנאי השני להכרה כידוע בציבור הוא שבזמן פטירתו של המוריש, אף אחד מבני הזוג לא היה נשוי למישהו אחר.
האם בן זוג זכאי לרשת את העיזבון גם במקרה של פרידה?
מה קורה אם בני הזוג נשואים על הנייר, אך בפועל נפרדו לפני שנים או שהיו בעיצומם של הליכי גירושין? איך הפרידה משליכה על זכויותיו של בן הזוג בירושה? למעשה, לא נקבעה בעניין זה הלכה מחייבת, אך עם זאת ניתן לראות לפי מגוון פסקי דין שניתנו בבתי המשפט לענייני משפחה במקרים כאלו, כי הנטייה היא לפרש את הוראות החוק באופן תכליתי.
כלומר, כאשר נסיבות המקרה מראות באופן ברור על כך שבני הזוג נפרדו ורצונו האחרון של המוריש היה להתחיל בהליך גירושין גם אם הגירושין לא הסתיימו בפועל, בתי המשפט לא יתנו לבן הזוג הפרוד ליהנות מהירושה, כדי למנוע חוסר צדק ועיוות דין.
יש לך שאלה?
פורום צו ירושה | צו קיום צוואה
למרות זאת, חשוב מאוד שלא להסתכן ולנסח צוואה מוקדם ככל הניתן כאשר קיימת אפשרות ממשית של גירושין או שהליכי הגירושין כבר החלו. עריכת צוואה היא הדרך הטובה ביותר לוודא שגם במקרה של פטירה לפני שהגירושין הסתיימו, היורשים יהיו הילדים או קרובי משפחה אחרים ולא בן הזוג, אשר ללא צוואה יזכה בחלק עיקרי בעיזבון באופן אוטומטי. אם קיימת צוואה ובן הזוג אינו נכלל בה, לא יהיו לו זכויות בירושה.