סכסוכים עזים בין בני המשפחה סביב ירושות וצוואות הם למרבה הצער מנת חלקן של משפחות רבות ומהנפוצים שבסכסוכים משפחתיים. ודאי שאף אחד אינו מעוניין להימצא בסכסוך עם בני משפחתו ואינו שואף להגיע למצב הזה, אך המציאות לפעמים מובילה אותנו בדרכים שלא תיארנו לעצמנו שנצעד בהן.


מטבע הדברים, צוואה אמנם יכולה למנוע סכסוכי ירושה רבים, אך אינה יכולה לעצור לחלוטין מחלוקות הנוגעות לחלוקת הירושה באופן הוגן לכל אחד מבני המשפחה, ולעתים אף יוצרת מחלוקות כאלה לנוכח הוראות מקפחות או לא שוויוניות הקיימות בה. הנזק שיכול להיגרם מסכסוכים כאלה עלול לגבות מחיר יקר מכל הצדדים, הן נפשי והן כספי, כולל עלויות משפטיות גבוהות ואי אפשרות לממש נכסי ירושה אשר אין הסכמה לגביהם.


מהן הסיבות להיווצרות סכסוכים לגבי צוואה?


כל מקרה הוא שונה ויש נסיבות משתנות אשר עלולות לגרום לסכסוכי הירושה, אך בכל זאת אפשר למנות מספר סיבות נפוצות, כגון טענת בן משפחה מסוים כי טיפל במוריש ולכן מגיע לו חלק גדול יותר בירושה, טענות נגדיות שהצוואה מקפחת יורשים מסוימים, אי הסכמה בין היורשים לגבי חלוקת נכסי נדל"ן או נכסים אחרים שהועברו בירושה, כאשר הצוואה שהותיר אחריו המוריש אינה ברורה מספיק או כאשר יש חוסר ודאות משפטית לגבי נכסי הירושה.


חוק הירושה מבהיר באופן חד משמעי כי אדם רשאי להוריש את עזבונו כפי שירצה ועל פי רצונו החופשי, והצוואה שהותיר אמורה להסדיר עניין זה ולוודא שהירושה אכן מועברת ליורשים בהתאם לרצונו האחרון של הנפטר. למרות זאת לעתים הצוואה מעלה מחלוקות, בעיקר במקרים שמי מהיורשים חש שקופח, והוא מעלה חשדות לגבי מקוריותה ותוקפה המשפטי של הצוואה, או מאשים שנכתבה תחת השפעה בלתי הוגנת.


פנייה להליך גישור לעומת תביעה משפטית


באופן טבעי, סכסוכים סביב צוואתו של אדם מתרחשים בקרב בני משפחה. אם הסכסוכים לא ינוטרלו הם עלולים ליצור קרעים של ממש בתוך התא המשפחתי ולפגוע באחדותו לאורך זמן. הליך משפטי לעתים מחריף את הסכסוך במקום ליישב אותו, והכרעת בית המשפט עלולה לשמר את הקרע ולגרום למצב שבו כל אחד מהצדדים מתבצר בעמדתו.


בניגוד לתביעה משפטית, בהליך הגישור ניתנת הזדמנות לכל אחד מהצדדים לשטוח את טענותיו באופן פחות פורמלי תחת הכוונה של גורם מקצועי. הצדדים יכולים לקיים מגעים ישירים זה עם זה כדי להגיע לפתרון מוסכם, ולהגיע ליישוב הסכסוך תוך שיתוף פעולה כך שלא ייוותרו משקעים או קרעים שלא ניתן יהיה לאחות.


ברוב המקרים שבהם פונים להליך גישור ובשל סערת הרגשות העצומה המאפיינת סכסוכים משפחתיים סביב ירושה, ההליך יתחיל בפגישות אישיות בין המגשר לכל אחד מהצדדים, ולאחר מכן תתקיים פגישה משותפת בניהולו של המגשר, שם הצדדים ישוחחו בניסיון להגיע לפתרון. בכל הליך מספר הפגישות משתנה בהתאם לנסיבות, ולעתים מפגש אחד מספיק כדי להגיע להבנות ולערוך הסכם.

 

יש לך שאלה?

פורום צו ירושה | צו קיום צוואה


מדובר בהליך שאינו נכפה על אף אחד מהצדדים אלא מתבצע מרצונם החופשי, כך שמראש סיכויי ההצלחה של ההליך גבוהים. תמיד מטרתו העיקרית היא לשמור על היחסים הטובים בין בני המשפחה תוך יישוב הסכסוכים שנוצרו בה.