ככל שממוצע שנות החיים הולך ומתארך עם השנים, כך גם הרכוש והנכסים שנצברים במהלך החיים. לעומת תקופות קודמות בהיסטוריה האנושית, היום באפשרותו של אדם לצבור היקף נכבד של נכסים וממון. מה יקרה לכל הרכוש בעת פטירתו של האדם? לכך מתייחסים דיני הירושה, אשר קובעים את אופן חלוקת כלל הנכסים שצבר המנוח, כולל החובות שצבר, אשר מכונים בעגה המקצועית "עיזבון".


אם המנוח הותיר אחריו צוואה, עזבונו יחולק בהתאם להוראות שהשאיר לגבי זהות יורשיו ושיעור חלקם בירושה. ללא צוואה, יחולק העיזבון לפי ההוראות שנקבעו בחוק הירושה.


מה נכלל בתוך העיזבון?


אמנם אין הגדרה ספציפית למונח עיזבון בחוק הירושה, אך הוא כולל את כל נכסיו של המנוח בעת הפטירה, לרבות נכסים ונכסי נדל"ן, זכויות וחובות, כספים וחשבונות בנק. עם זאת, בהתאם לחוק, העיזבון לא יכלול כספים שאמורים להיות משולמים בהתאם לקרן הפנסיה, קופות תגמולים או פוליסות ביטוח.


כיצד נקבע סדר החלוקה של נכסי העיזבון בין היורשים?


רק לאחר שיינתן צו קיום צוואה או צו ירושה, בהתאם לנסיבות העניין ולצוואה שהותיר או לא הותיר אחריו המנוח, ניתן להתחיל בחלוקת העיזבון ליורשים. צו הירושה או צו קיום הצוואה קובעים מהו היקף העיזבון, מיהם היורשים ומהו חלקם בירושה.


תחילה ינוכו מכספי העיזבון הוצאות הקבורה והלוויה של המוריש. לאחר מכן ינוכו מהעיזבון עלויות צווי הירושה או קיום הצוואה. הבאים בתור הם הנושים של המנוח, אם קיימים, וקודם כל החובות שהותיר כלפיהם המנוח בעת מותו ישולמו להם מהעיזבון.


אחרי שהחובות שולמו, הגיע תורו של בן הזוג. אם בני הזוג ערכו ביניהם הסכם ממון, והגבר הוא שהלך לעולמו, האישה תוכל לבחור בין הסכום שמגיע לה לפי הכתובה, כל עוד הוא סביר, ובין הסכום שמגיע לה לפי הסכם הממון. רק אז יקבלו שאר היורשים או הזוכים את חלקם.


אם המוריש לא ניסח צוואה, חלוקת הנכסים תתבצע בהתאם להוראות החוק הקובעות שלושה מעגלי ירושה, בהתאם למידת הקרבה של בני המשפחה למוריש. צאצאיו נמצאים במעגל הירושה הראשון והם זכאים לקבל ראשונים את הירושה, מעגל הירושה השני כולל את הורי המנוח וילדיהם ואילו המעגל השלישי כולל את הורי הוריו, כלומר הסבא והסבתא, וילדיהם.


בן הזוג הוא חלק מהמעגל הראשון וזכאי לחלק מהירושה ללא קשר לשאלה לאיזה מעגל ירושה היא תחולק, כאשר גם ידוע בציבור נחשב לבן זוג לצורך קבלת חלקו בעיזבון, כל עוד השניים ניהלו משק בית והתגוררו יחידו בעת מותו של המוריש. נכסי המיטלטלין השייכים למשק הבית המשותף יועברו לבן הזוג, כולל המכונית, וכן דירת המגורים תעבור במלואה לבן הזוג אם היו נשואים במשך לפחות שלוש שנים והתגוררו יחדיו בדירת המגורים.

 

יש לך שאלה?

פורום צו ירושה | צו קיום צוואה


היורשים יקבלו את חלקם היחסי בנכסי העיזבון. ילדיו של המוריש זכאים לחלקים שווים מהירושה, אביו ואמו של המוריש זכאים לקבל מחצית כל אחד וכך גם הורי הוריו. אם מי מילדיו נפטר לפניו, חלקו יועבר לילדיו וכן הלאה. רק אם לא נותרו למנוח קרובים כלל, מדינת ישראל תירש את עזבונו ותשתמש בו למטרות בריאות, סעד, חינוך, תרבות ומדע.