בישראל, מעמדם של זוגות חד מיניים אינו שווה למעמדם של זוגות רגילים, מהסיבה הפשוטה שדיני המשפחה בארץ החלים על אזרחיה היהודיים מבוססים על ההלכה היהודית, נישואין וגירושין מתבצעים בניצוחם של בתי הדין הרבניים, ואלו אינם מכירים ואינם מאפשרים נישואין חד מיניים. הדבר נכון גם למוסדות הדת המוסלמים והנוצרים בישראל.


מבחינה זו, אם נתייחס למושג גירושין כאל מונח מתחום הדת, ודאי שגירושין חד מיניים אינם אפשריים. אולם מה עם גירושין אזרחיים לאלו שנישאו בחתונות אזרחיות מעבר לים? האם רשויות המדינה מכירה בנישואיהם, ואם כן, איך מתגרשים?


הכרת המדינה בזוגות חד מיניים


אמנם חוקי המדינה הפורמליים אינם מכירים בנישואין אזרחיים של זוגות חד מיניים, וזאת בניגוד לנישואין אזרחיים של זוגות סטרייטים אשר המדינה מכירה בהם, אך מצב זה משתנה אט אט בעקבות פסיקות בתי המשפט. לדוגמה, כיום משרד הפנים מחויב לרשום זוגות כאלו כנשואים, וכך יופיע גם בתעודת הזהות שלהם.


למעשה, רשויות המדינה בחסות הפסיקה מכירות בזכותם של בני הזוג לקבל אותו יחס כמו זוגות נשואים אחרים. הם זכאים להטבות בקבלת המשכנתא, להירשם בביטוח החיים כמוטבים, יש להם זכויות כשל ידועים בציבור במוסד לביטוח לאומי והם זכאים לקבל קצבאות וגמלאות סוציאליות כפי שמקבל כל זוג הנשוי כדת וכדין.


מאחר שהמדינה אינה מנהלת רישום פורמלי של ידועים בציבור, באופן עקרוני בני זוג חד מיניים שמפרקים את החבילה אינם מחויבים בביטול נישואין פורמלי, אך מה אם נישאו בחו"ל?


סיום הקשר הזוגי של חד מיניים


כאשר בני הזוג רוצים להיפרד אחרי שהתחתנו בנישואין אזרחיים בחו"ל, עלולה להיווצר מורכבות או בעייתיות מסוימת. נכון שבאופן עקרוני הם יכולים לבקש להתגרש במדינה שבה התחתנו, אך במקרים רבים הדבר אינו אפשרי לפי חוקי אותה מדינה. דוגמה למצב כזה אפשר למצוא בפסיקה של בית המשפט לענייני משפחה משנת 2012, אשר אליו נאלצו לפנות בני זוג שהתחתנו בקנדה לאחר שגילו כי אינם יכולים להתגרש שם. בית המשפט המליץ למחוק את הרישום של בני הזוג כנשואים במשרד הפנים.


כדי להכריע בעניינים הקשורים לגירושין כמו חלוקת הרכוש, מזונות או משמורת על הילדים, ניתן לפנות לבית המשפט לענייני משפחה בבקשה להתרת הנישואין.


קביעת משמורת ומזונות בפרידה של זוגות חד מיניים עם ילדים


בכל מקרה של פירוק תא משפחתי וזוגי חד מיני, ההורה הביולוגי של הילד הוא זה שיקבל את המשמורת עליו, ללא קשר למהות הקשר של הילד עם ההורה השני. מבחינת החוק, טובת הילד היא להישאר עם ההורה הביולוגי.

 

יש לך שאלה?

פורום זוגות חד מיניים


לכן כדאי מראש להגן על זכויותיהם של ההורים, גם ההורים הלא ביולוגיים, באמצעות חתימה על הסכם לחיים משותפים הקובע מה יקרה עם הילדים במצב של גירושין. כמו כן ישנה אפשרות שההורה הלא ביולוגי יירשם כהורה המאמץ של הילד.


כאשר נדרש להכריע לגבי דמי מזונות עבור הילדים, בית המשפט יבדוק כל מקרה לגופו ויחליט על גובה הסכום בהתאם למצבם הפיננסי של שני הצדדים.