תופעת האלימות שמתבצעת בתוך המשפחה הפכה למנת חלקם של רבים בישראל, ולא מעט מקרי גירושין בין בני זוג קורים על רקע אלימות שהשתרשה בתא המשפחתי. לא תמיד האלימות מתחילה כבר בתחילת הקשר הזוגי אלא מתפתחת במהלך חיי הנישואין ולפעמים אפילו אחרי שנים רבות של זוגיות. בכל מקרה אסור לשכוח כי כל מקרה של אלימות, אם אלימות פיזית או מילולית, הוא לא עניין של מה בכך ולא ניתן לעבור עליו לסדר היום. כמובן, גם החוק בישראל שולל אלימות מכל סוג.


סוגי האלימות העיקריים בין בני זוג


לא כל אלימות חייבת להיות פיזית. פעמים רבות מדובר באלימות מינית, נפשית וכלכלית המופעלת כלפי בן הזוג. בדרך כלל הנשים הן אלו שסובלות מאלימות על ידי בני זוגן. ישנם הרבה אופנים שבהם מתבטאת אלימות בתוך מערכת יחסים זוגית, ואפילו התעלמות מינית יכולה להיחשב התעללות או מעשה אלים, כאשר בן הזוג סובל מנידוי והשפלה במשך זמן רב.


כל התנהגות לא סבירה של בן הזוג שאינה מאפשרת לקיים את החיים באופן תקין, לרבות הגבלת תנועה, איסור להתנהג או להתלבש בצורה כזו או אחרת, הצקות חוזרות ונשנות, קללות וכינויי גנאי, התעלמות או זלזול, מעקבים, הטרדה ופגיעה בביטחון העצמי, הטלת איסור לקשרים חברתיים או משפחתיים, אובססיה וקנאה, יכולה להיחשב גם מבחינה משפטית להתנהגות אלימה.


סוג נוסף של אלימות במשפחה הוא אלימות כלכלית, המתבטא בכך שבן הזוג אשר שולט במשאבים הפיננסיים של התא המשפחתי, כאשר במרבית המקרים מדובר בבעל, מגביל את הגישה לכסף או מחליט על הקצבת סכום מסוים לבן הזוג התלוי בו, כדרך להשיג שליטה עליו ולהתעלל בו.


לפני הגירושין, מה ניתן לעשות כנגד התעללות מצד בן הזוג?


במקרים מסוימים, לפני פנייה לגירושין ישנם זוגות שמנסים לטפל בבעיה במסגרות טיפוליות, אשר יכולות לסייע לבן הזוג האלים לשנות את דרכיו ולהשתקם לפני שיהיה מאוחר מדי ומבלי לפרק את המשפחה. עם זאת חשוב לומר כי כאשר בן הזוג מסרב לנסות הליך טיפולי, לא צריך לקבל את המצב כמו שהוא. חייבים להמשיך ולפנות לגורמים המוסמכים לטפל בבעיות אלימות במשפחה: המשטרה ומערכת המשפט.


בכל תחנת משטרה ישנו מערך חקירות מיוחד למקרי אלימות במשפחה בכלל ובין בני זוג בפרט, אשר מטרתו לחקור את התלונות הרלוונטיות. כמו כן, אם מוגשת תלונה על אלימות התיק לא ייסגר גם אם מי שהגיש את התלונה מבקש להתחרט ולמשוך את תלונתו, והיא תיחקר ותתברר בכל מקרה. זאת עקב מקרים רבים שבהם נשים ביקשו לסגור את התלונה מתוך חשש ופחד לאחר שבעליהן גילו על פתיחת התיק נגדם.

 

יש לך שאלה?

פורום אלימות במשפחה


צעד נוסף ומקביל שבן הזוג אשר נחשף לאלימות יכול וכדאי שיעשה, הוא לפנות לבית המשפט אשר בסמכותו להוציא סעדים זמניים שמטרתם להרחיק את בן הזוג האלים. כך לדוגמה, החוק למניעת אלימות במשפחה מאפשר לבית המשפט להוציא צו הגנה להרחקת הצד האלים לתקופה קצובה מהבית, כאשר במשך אותה תקופה יפוקחו בני הזוג על ידי רשויות הרווחה, ואלו יכינו תסקיר עבור בית המשפט ויתנו חוות דעת לגבי הארכת הצו.


צדו השני של המטבע: עלילות שווא על אלימות במסגרת תביעות גירושין


לכל מטבע יש שני צדדים, ובמקרים מסוימים ניתן לראות ניסיונות של בני הזוג לנצל את ההגנות שמעניק החוק לסובלים מאלימות, ולהעליל על בני זוגם במסגרת הליך הגירושין בטענות שווא של אלימות. בקשות סרק לצווי הגנה מוגשות לבתי המשפט מצד בני זוג אשר מנסים בחוסר תום לב מובהק להשיג יתרון דיוני במסגרת הליך הגירושין. אך תופעה זו ידועה ומוכרת, ולבתי המשפט אמצעים לפעול כנגד אותה התנהלות לא מוסרית וחסרת תום לב.