על מה מתחייבים בני הזוג בעת נישואיהם? האישה מתחייבת לכבד את בעלה, לגדל ולטפל בילדים, לנהל את משק הבית וכמובן לקיים יחסי אישות עם הבעל. הבעל מצדו מחויב אף הוא לקיים יחסי אישות עם רעייתו, חובה הנקראת " חיוב עונה", וכן לדאוג לכלכלתה ולשלם לה מזונות לכל אורך חיי הנישואין. אישה או בעל שמפרים את התחייבויותיהם יכולים להיות מוכרזים כ"מורדים" בהתאם להלכה היהודית, ולהכרזה זו יש השפעות מרחיקות לכת מבחינת הליכי הגירושין וקביעת או שלילת דמי המזונות.
מיהי אישה מורדת ומתי תאבד את זכותה למזונות?
אישה שמוכרזת כאישה מורדת לאחר שהוכח כי אינה מקיימת את חובותיה כלפי בעלה, כאשר בדרך כלל מדובר בסירוב לקיום יחסים, עלולה לאבד את הזכות לקבל מזונות עד שהגירושין יסתיימו, וזאת משום שהאחריות לכישלון הנישואין מוטלת על כתפיה, לפחות מבחינת ההלכה הדתית. מלבד זאת תאבד האישה המורדת את זכותה לקבל את סכום הכתובה שבעלה התחייב לשלם לה אם ייפרדו וכן תחויב לקבל גט ולהתגרש.
עם זאת, במקרה שהאישה סבלה מאלימות או התעללות נפשית מצד בעלה וזו הסיבה שהיא ממאנת לקיים יחסים עמו, היא אמנם עדיין תוגדר כאישה מורדת אך בעלה יחויב לשלם לה מזונות, ובלבד שבית הדין הרבני יקבע כי התנהגותו הלא נאותה של בעלה היא שהובילה למרדנותה של האישה, כלומר שהייתה סיבה טובה למרד. תנאי נוסף לקבלת המזונות הוא שהאישה נותרה להתגורר בבית ולא עזבה אותו.
בעניין זה קיים הבדל גדול בין בית המשפט לענייני משפחה ובית הדין הרבני, כאשר במקרים רבים בית המשפט יגדיר את המרד כסיבה מוצדקת בניגוד גמור לדעתו של בית הדין, ולהיפך. באופן כללי, לגברים יש עדיפות דיונית בבית הדין הרבני ואילו לנשים בבית המשפט, אם כי יש לבחון כל מקרה לגופו.
הגדרת בעל מורד והשפעתה על הליך הגירושין
ההלכה מגדירה גבר מורד על אשתו כאשר הוא אינו מסכים לקיים את חובותיו כלפי רעייתו. אם אינו מקיים יחסי אישות עם האישה, אף על פי שמדובר באחת החובות היסודיות כלפיה, הוא עלול להיות מוכרז כבעל מורד. גם בעל שבגד באשתו יכול להיחשב בעל מורד.
משמעות הדבר היא שהאישה רשאית לתבוע את גטה ובית הדין יוכל לחייב את הבעל במתן הגט או לשלם את מזונות האישה עד שיסכים לתת אותו. נוסף על כך, עד שהבעל המורד ייתן את הגט היא זכאית להגדלת סכום הכתובה מדי שבוע, עד שתקבל את הגט.
יש לך שאלה?
חשוב להדגיש שלא בכל מקרה של סירוב הבעל לקיום עונת רעייתו הוא ייחשב למורד, אלא כל מקרה ומקרה נבחנים בקפידה בבתי המשפט ונבדקות הנסיבות להימנעות הבעל מקיום היחסים.
קביעת הערכאה המשפטית על אישה מורדת או בעל מורד
מתי תקבע הערכאה המשפטית כי הבעל או האישה הם מורדים? לפי אילו קריטריונים? התנאי העיקרי וההכרחי הוא הוכחה שאכן לא מולאו החובות במסגרת הנישואין בהתאם לחוקי ההלכה. הכרזה על בעל או אישה כמורדים משמעותית מאוד בהליך הגירושין, משום שביכולתה להכריע לגבי קביעת המזונות.