בישראל קיימות שתי דרכים לחלק את עיזבונם של אנשים אשר הלכו לעולמם, והדבר תלוי בשאלה האם הותירו אחריהם צוואה, האם לצוואה יש תוקף משפטי או שמא לא נערכה צוואה בעודם בחיים. בהתאם, חלוקת הירושה תתבצע על פי הוראות הצוואה, אם זו קיימת ואין בה פגמים שגורמים לביטולה, ובמקרה שאין צוואה חלוקת הירושה תתבצע על פי דין.
כדי לממש את הירושה, היורשים או הזוכים בעיזבון צריכים להגיש בקשה לקבלת צו ירושה במשרדי הרשם לענייני ירושה, וזאת במקרה של היעדר צוואה או עקב ביטולה. כאשר קיימת צוואה תקפה, יש להגיש בקשה לקבלת צו קיום צוואה.
היורשים נקבעים על פי חוק הירושה
כאמור, כאשר אין צוואה שלפיה יחולק העיזבון לאחר פטירה, חוק הירושה מסדיר את העברת הירושה ואת זהות היורשים על פי סדר קרבתם, כמו גם את חלקו של כל אחד מהם ברכושו של הנפטר.
בהתאם לחוק, סדר היורשים נקבע לפי שלושה ענפים עיקריים הנקראים "פרנטלות", כאשר רק ענף אחד זוכה בירושה, ואם אין יורשים המשתייכים לענף הראשון, הירושה עוברת ליורשים השייכים לענף הבא. כלומר, יורשים מהענף הראשון יקבלו את כל הירושה, ורק אם אין יורשים בענף הראשון העיזבון יעבור לענף השני וכן הלאה. חשוב לציין שבני הזוג של האדם שנפטר זכאים לחלקם בירושה ללא קשר לענפי הירושה, אם כי חלק זה שונה מענף לענף.
הצאצאים שייכים לענף הראשון, כלומר ילדיו של המנוח הם אלו שזכאים לקבל את הירושה במלואה בראש ובראשונה. החלוקה בין הילדים מתבצעת שווה בשווה, ואם אחד מהילדים הלך לעולמו לפני פטירת ההורה המוריש, חלקו בירושה יועבר לילדיו. בן זוגו של המנוח שנותר בחיים זכאי לקבל מחצית מהירושה, ואילו היורשים מהענף הראשון, כלומר הילדים, זכאים למחצית השנייה.
אם אין יורשים השייכים לענף הראשון, הירושה תעבור ליורשים מהענף השני הכולל את הוריו של המוריש וילדיהם. במקרה כזה הירושה מחולקת להורים שווה בשווה. אם ההורים כבר אינם בין החיים בעת מותו של המוריש, הירושה תועבר בחלקים שווים לילדיהם של ההורים, כאשר ילדיו של האב זכאים למחצית וילדיה של האם זכאים למחצית הנוספת.
כאשר הירושה עוברת ליורשים המשתייכים לענף הירושה השני, בן זוגו של המוריש יזכה למחצית מהעיזבון. אך אם הורי המוריש כבר הלכו לעולמם והירושה מחולקת לילדיהם, חלקו של בן הזוג בירושה יגדל והוא יקבל שני שליש ממנה.
הורי ההורים של המוריש, השייכים לענף הירושה השלישי, הם אלו שיירשו אם אין יורשים בענפים הראשון והשני. ארבעת הסבים יירשו את העיזבון בחלקים שווים, ואם אחד מהם כבר הלך לעולמו יועבר חלקו היחסי לילדיו. בענף השלישי יקבל בן הזוג שני שליש מהירושה, ואילו הסבים יקבלו את השליש הנותר.
נוסף על כך, אם המוריש לא העמיד אחריו צאצאים והוריו אינם בין החיים, בן זוגו זכאי לקבל את מלוא הבעלות על דירת המגורים, אם התגורר בה עם המוריש בשלוש שנות חייו האחרונות, את המכונית ואת הרכוש שבתוך הדירה.
רק אם לא נמצאו יורשים לעיזבון באף אחד מענפי הירושה, המדינה היא זו שתירש את העיזבון.
הוצאת צו ירושה על ידי הרשם לענייני ירושה
אם אדם הלך לעולמו ואין צוואה בנמצא, היורשים על פי דין יגישו בקשה לקבל צו ירושה, בצירוף תעודת הפטירה של המוריש, אשר לפיו תיקבע זהותם ויוסדר חלקם בירושה. ללא צו הירושה לא ניתן לחלק את העיזבון.
יש לך שאלה?
פורום צו ירושה | צו קיום צוואה
לאחר קבלת הבקשה לצו הירושה, הרשם יעבירה לאישורו של היועץ המשפטי לממשלה ויפרסם הודעה על כך בתקשורת כדי להביאה לידיעת הציבור ולאפשר הגשת התנגדויות. אם לא תוגש התנגדות למתן צו הירושה, לאחר כחודש עד חודשיים יתקבל הצו וניתן יהיה להתחיל בהסדרת חלוקת העיזבון.