נערכתם לעתיד מבעוד מועד, כתבתם צוואה וקבעתם מראש כיצד היורשים יחלקו ביניהם את העיזבון לאחר מותכם. אך מה קורה אם כעבור מספר חודשים, שנה או שנתיים אתם רוצים לשנות אותה ואולי אפילו לבטל אותה ולערוך צוואה חדשה תחתיה? מדובר בהליך שאינו עניין של מה בכך. לצורך ביטול הצוואה יש למלא כלשונן את הוראות החוק והכללים שנקבעו בפסיקות בתי המשפט לענייני משפחה.


הצוואה היא מסמך בעל תוקף משפטי מחייב שמטרתו להסדיר את חלוקת הרכוש אשר צבר אדם בחייו לאחר מותו, כפי שהוא רואה לנכון. כדי שהצוואה אכן תהיה תקפה, יש לערוך אותה לפי התנאים שנקבעו בחוק הירושה. צוואה שנכתבה שלא לפי הוראות החוק תבוטל.


האם ביטול החתימה על הצוואה מבטל את תוקפה?


חוק הירושה מכיר בכך שבמקרים מסוימים אדם יבקש לשנות את פרטי צוואתו במהלך חייו או לכתוב צוואה חדשה, גם לאחר שהצוואה כבר נערכה ונחתמה. מאחר שקיימות ארבע דרכים לערוך צוואה לפי החוק: בכתב יד, בפני רשות, בעל פה או בפני עדים, ביטול החתימה על הצוואה יכול להתבצע באמצעות השמדתה באחת מדרכים אלו, וכמו כן באמצעות השמדתה בצורה ישירה.


החוק מוסיף וקובע כי אם המוריש חתם על צוואה חדשה שהוראותיה סותרות את הצוואה הקודמת, החתימה על המסמך הקודם למעשה מבוטלת גם אם לא בוטלה מפורשות. הדבר נכון מלבד מקרים שבהם נערכה צוואה חדשה שאינה סותרת את הקודמת אלא מוסיפה עליה.


איך מבטלים את החתימה בפועל?


כדי לבטל את החתימה על הצוואה, יש לבצע זאת באותה צורה שבה הצוואה נערכה. כלומר, כאשר הצוואה נערכת בפני רשות בהתאם לסעיף 20 לחוק, והמצווה עורך את צוואתו בפני חבר בית דין רבני, רשם או שופט, כך עליו לנהוג אם ברצונו לבטל את החתימה. עליו להגיש כתב ביטול בצירוף חתימה ותאריך לאותה רשות שבפניה הצהיר מלכתחילה על צוואתו.


באותו אופן, כאשר הצוואה נערכה ונחתמה בפני שני עדים, המוריש צריך לנסח כתב ביטול לחתימתו, לציין את התאריך שבו נערך ולחתום על המסמך בפני אותם עדים שנכחו במעמד החתימה על הצוואה.


אם הצוואה נאמרה לשני עדים ללא חתימת המצווה בנסיבות המצדיקות זאת, כאשר יש חשש שהוא עומד למות, כדי שלצוואה יהיה תוקף משפטי על העדים להבין את שפתו של המוריש, והם אלו שירשמו את דבריו ואת הנסיבות שבעטיין נערכה הצוואה. בצוואה מסוג זה, רישום העדים הוא בבחינת חתימתו של המצווה על הצוואה. כדי לבטל את החתימה עליו להצהיר בפני אותם עדים על ביטולה.

 

יש לך שאלה?

פורום התנגדות לצוואה | ביטול צוואה


כאשר הצוואה נערכה בכתב ידו של המוריש בהתאם לסעיף 19 לחוק, ביטול החתימה עליה יתבצע באמצעות כתב ביטול בכתב ידו, כולל תאריך וחתימה על המסמך.


האם ניתן לבטל חתימה על צוואה הדדית בין בני זוג?


זה אמנם אפשרי אך מסובך יותר. בני זוג שערכו צוואה הדדית שבה הורישו זה לזה את רכושם יכולים לבטל את החתימה באמצעות הודעה על כך בכתב, אך זאת כל עוד שניהם עדיין בין החיים. אם אחד מהם כבר הלך לעולמו, יש צורך לבחון את הנסיבות הספציפיות שבגינן בן הזוג שעודנו בחיים מבקש לבטל את הצוואה.