פרידה וגירושין הם תמיד עניין מורכב, סבוך, מלא ברגשות קשים ולעתים אף נמשכים תקופה ארוכה. אם נוסף על כל העניינים שנמצאים במחלוקת, כגון חלוקת הרכוש וענייני משמורת על הילדים, בני הזוג מנהלים ביחד עסק, הגירושין וענייני החלוקה נעשים מורכבים אף יותר, והם יצטרכו להכריע כיצד לחלק את העסק ואת הרכוש העסקי, איך למנוע את קריסת העסק והאם כדאי לסגור אותו.


בתקופה שבה מתנהלים הליכי הגירושין, אשר לעתים נמשכים זמן רב, לא פעם העסק המשותף ופעילותו התקינה נפגעים קשות. העסק הולך ומאבד מוניטין ומערכו הכספי, ולכן יש צורך בקביעת שוויו. אם יוחלט בהליך הגירושין לפרק אותו, הדבר יתבצע באמצעות מינוי כונס נכסים שימכור את העסק ויחלק בין בני הזוג את התמורה ממכירתו.


האם עסק זוגי מחולק בהתאם לחוק יחסי ממון?


החוק בישראל קובע כי בעת גירושין, אם לא קיים הסכם ממון בין בני הזוג, הרכוש המשותף יחולק ביניהם שווה בשווה. עסק שנמצא בבעלות שניהם נחשב לחלק מהרכוש המשותף ולכן יחולק גם הוא שווה בשווה. הצדדים יבצעו הערכה לשוויו, כמו גם הערכת השווי של שאר הנכסים, ויחלקו בהם באופן שווה תוך ניכוי החובות של העסק משווי זה.


מה קורה אם בני הזוג חלוקים לגבי שווי העסק? במקרה כזה, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יקבעו את חלוקת המשאבים המשותפים בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה.


אם מדובר בזוגות שהתחתנו לפני 1947, אזי חלה עליהם חזקת השיתוף, שלפיה כל אחד מהם יכול לבקש את חלקו בעסק המשותף בכל מועד שירצה, לא רק במקרה של גירושין או מוות. כמו כן, הלכת השיתוף חלה לגבי כל רכוש שבבעלותו של אחד מהצדדים, כולל רכוש שלא נצבר באופן משותף.


קביעת גורלו של העסק המשותף בבית המשפט


אם בני הזוג אינם מצליחים להגיע להסכמה לגבי גורלו של העסק, לדוגמה כאשר הם חלוקים לגבי הערכת שוויו או כאשר אחד מהם מעוניין להמשיך לנהל אותו באופן עצמאי ולשלם את מחצית משוויו לבן הזוג, בית המשפט נדרש להכריע לגבי איזון המשאבים, מועד החלוקה והתנאים לחלוקה.


לשם ההכרעה ובהתאם לחוק יחסי ממון, בית המשפט יביא בחשבון את טובת הילדים המשותפים, אם יש, את מצבם הכלכלי של בני הזוג, הזכויות הסוציאליות שצברו בעסק, הפגיעה הצפויה לעסק ואובדן מקור הפרנסה הצפוי לכל אחד מהצדדים, בהתאם לנסיבות העניין.


ההכרעה של בית המשפט תתקבל תוך התחשבות בתקופה הסוערת שעוברת על בני הזוג, והבנה שבתקופה זו העסק המשותף ככל הנראה נפגע ואינו פועל באופן תקין. קביעת השווי תתבצע על ידי רואה חשבון מטעם בית המשפט שיערוך חוות דעת מקצועית לגבי מצב העסק המשותף, וכמו כן ימונה כונס נכסים שידאג למכירת העסק וחלוקת הרווחים ממכירתו בצורה שווה בין בני הזוג.


כיצד ניתן להשאיר את העסק המשותף רווחי ומצליח?


לא בכל מקרה שבו זוג מחליט לפרק את החבילה נסגר החותם על העסק המשפחתי, וישנם זוגות שמעוניינים להמשיך לפעול יחד במסגרת עסקית. חוסר הצלחה בקשר הזוגי אינו מעיד דבר על שותפות במובן העסקי, ובני זוג יכולים להמשיך ולנהל עסק מצליח גם לאחר שהחליטו להתגרש.

 

יש לך שאלה?

פורום גירושין


לשם כך נדרש בראש ובראשונה אמון הדדי בין השניים, והעסק חייב להתנהל מבלי להסתיר מידע עסקי זה מזה או מבלי לפעול ללא ידיעתו של הצד השני. ההחלטות העסקיות צריכות להתקבל במשותף וללא אינטרסים שאינם קשורים לעסקים. אחת הדרכים האפשריות להגיע להסכמים בנוגע לעתידו של העסק היא באמצעות הליך גישור.