הזכות לקבלת פיצויי פיטורים היא אחת מזכויות העובדים הבסיסיות והמשמעותיות ביותר. לפי חוק פיצויי פיטורים, עובד אשר צבר ותק של שנה ומעלה במקום העבודה, זכאי לפיצויי פיטורים מאת המעביד אם זה מפטרו, ובמקרים מסוימים, גם בעת התפטרותו כאשר מדובר ב"התפטרות בדין מפוטר".

 

שיעור פיצויי הפיטורים מחושב לפי שכרו האחרון של העובד, במכפלת מספר שנות העבודה בהן עבד אצל המעביד. כאשר מדובר בעובדים בכירים, בעלי משכורת נאה, המפוטרים לאחר שנים רבות במקום העבודה, צומחים פיצויי הפיטורים לסכומים לא קטנים.

 

חוק פיצויי פיטורים הוא אחד מחוקי המגן בתחום דיני העבודה, לפיכך הזכות לפיצויי פיטורים היא זכות קוגנטית, אשר לא ניתן להתנות עליה אלא לטובת העובד. עם זאת, מאפשר המחוקק לצדדים ליחסי העבודה, דהיינו לעובד ולמעביד – לסטות מההסדר הקבוע בחוק בנוגע לפיצויי הפיטורים. סטיות אלה מההסדר מחייבות את אישור שר התמ"ת.

 

האלטרנטיבות למתן פיצויי הפיטורים

 

מעבר לאפשרות הרגילה, לפיה ניתנים פיצויי הפיטורים עם תום יחסי העבודה, קיימות שתי אופציות נוספות למתן פיצויי הפיטורים לעובד:

 

סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים

 

ראשית, סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים מאפשר למעביד להפריש מדי חודש וחודש שיעור של 8.33% משכר העובד לקרן בה יצברו פיצויי הפיטורים לעובד. שיטה זו מיטיבה הן עם המעביד והן עם העובד, שכן המעביד משלם פחות פיצויי פיטורים (בהפרשה חודשית עבור כל שנת עבודה נצברים פיצוי פיטורים ביחס למשכורת של אותה השנה, בניגוד למצב בו פיצויי הפיטורים מחושבים לפי השכר האחרון שקיבל העובד) ואילו העובד יקבל את פיצויי הפיטורים גם אם יתפטר (המעביד אינו יכול למשוך בחזרה את הכספים שהפקיד עבור העובד בקרן). אופציה זו אינה דורשת אישור מיוחד של השר, שכן קיים אישור כללי וצו הרחבה, המאפשרים מתן פיצויים בדרך זו בתנאים מסוימים.

 

סעיף 28 לחוק פיצויי פיטורים

 

אופציה שנייה למתן פיצויי פיטורים היא תשלום פיצויי הפיטורים כחלק משכר העובד. סעיף 28 לחוק פיצויי פיטורים קובע כי עובד ומעביד רשאים לקבוע בהסכם העבודה כי פיצויי הפיטורים יהיו כלולים בשכר העבודה, כל עוד ההסכם אושר על ידי שר התמ"ת וכן כל עוד לא חל על המעביד ועל העובד הסכם קיבוצי המחייב מתן פיצויי פיטורים. אופציה זו נקבעה כחריג לכלל לפיו פיצויי פיטורים משולמים לעובד עם סיום יחסי העבודה. עם זאת, חריג זה הפך לכלל בהרבה מקומות עבודה, בניגוד לכוונת המחוקק.


נוהל משרד התמ"ת למתן אישור להכללת פיצויי הפיטורים בשכר העבודה

 

עקב ריבוי הבקשות לאישור הסכמים כאמור, פרסם משרד התמ"ת הנחיות לעניין אישור הסכמי עבודה הקובעים כי שכר העבודה יכלול את פיצויי הפיטורים:


• הבקשה תוגש, בצירוף ההסכם המקורי, למחוז בו מצוי מקום העבודה.


• הסכמים אשר כוללים הוראות הסותרות את חקיקת המגן בדיני העבודה, או נוגדים את תקנת הציבור - לא יאושרו.


• בקשה תטופל רק אם הוגשה תוך חודשיים ממועד חתימת ההסכם או ממועד כניסתו לתוקף – המוקדם מביניהם. במקרים חריגים ובאישור הממונה הראשי על יחסי העבודה, יטופלו בקשות אשר הוגשו באיחור.


• כאשר גובה השכר לפי ההסכם עולה על 8 פעמים שכר המינימום במשק ויש לגביו הסדר פנסיוני מלא, האישור להכללת פיצויי הפיטורים בשכר יינתן רק לגבי החלק העודף של השכר (החל מתחילת תוקף הנוהל, ב-1.1.2009 ועד ה-1.1.2010, ניתן אישור רק לגבי החלק העודף כאשר גובה השכר בהסכם עמד על למעלה מ-6 פעמים שכר המינימום במשק).


• כאשר השכר אשר בא בחשבון לחישוב פיצויי הפיטורים כולל רכיב קבוע ורכיב משתנה (עמלות מכירה למשל), יינתן אישור לגבי הרכיב המשתנה כל עוד הרכיב הקבוע אינו פוחת מ-5 פעמים שכר המינימום במשק והוסדר לגביו הסדר פנסיוני מלא (החל מתחילת תוקף הנוהל, ב-1.1.2009 ועד ה-1.1.2010, ניתן אישור לגבי הרכיב המשתנה רק כאשר גובה השכר הקבוע עמד על 4 פעמים שכר המינימום במשק לפחות).


• כאשר השכר שנקבע הינו שכר עבודה לפי שעה, השכר הקובע לצורך מתן האישור יחושב לפי מכפלת השכר השעתי ב-186.


• באם מדובר בהסכם לתקופה קצובה, יינתן אישור רק אם התקופה הקצובה לעבודה בהסכם אינה פוחתת משנה.
עוד נקבע בנוהל, כי אישורים חריגים שלא לפי הנוהל יכול שיינתנו, בכפוף לנימוקים מיוחדים אשר יירשמו על ידי הממונה הראשי.

 

יש לך שאלה?

פורום פיצויי פיטורין

 

האפשרות להכללת פיצויי הפיטורים בשכר העבודה נתונה תחת פיקוח משרד התמ"ת. על אף מתן האלטרנטיבה בסעיף 28, המחוקק אינו מעוניין כי החריג יהפוך לכלל, על כן קבע משרד התמ"ת נוהל לאישור הסכמי עבודה הכוללים את רכיב פיצויי הפיטורים. הדבר מאפשר למשרד התמ"ת לפקח על סטיות מההסדר הרגיל, על מנת שמעבידים לא ינצלו את סעיף 28 כדי לפגוע בזכויות העובד.