לפי הדין העברי, בעל אינו רשאי לגרש את אשתו מבלי שהיא תביע הסכמה לכך, כלומר, שני הצדדים מחויבים להסכים על הגירושין ואף לקחת חלק פעיל בהליך, כאשר מצד אחד הבעל מוסר את הגט ומצד שני האישה מקבלת אותו. ההסכמה ההדדית של בני הזוג הכרחית אפילו במקרים של בגידה או אלימות, כאשר יש הצדקה חד משמעית לפרידה.
הנישואין נחשבים למעין הסכם שערכו ביניהם הגבר והאישה, וכמו בכל חוזה, לא מספיק שצד אחד ירצה לבטלו כדי שיתבטל, אלא אם כן יש עילה חוקית לביטול חד צדדי. אף אחד מהצדדים אינו יכול לכפות את הגירושין על הצד השני מבלי שיש עילה מוצדקת לכפיית הגירושין. אך בניגוד לכל הסכם אחר, בית הדין הרבני אינו יכול לבטל את הנישואין אלא רק להורות על כך, והבעל עדיין חייב למסור את הגט לאישה כדי שהגירושין יתבצעו.
הגשת תביעת גירושין כנגד בן הזוג
כאשר הגירושין נעשים בהסכמה, בדרך כלל עורכים הצדדים הסכם גירושין אשר מובא לאישור בבית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, ולאחר שהוא מקבל תוקף של פסק דין יש להסדיר את הגט לסיום ההליך.
כאשר אין הסכמה, מי שרוצה להתגרש צריך להגיש תביעת גירושין לבית הדין, ורק במקרים מיוחדים יחליט בית הדין לכפות את הגירושין על הצד השני בהתאם לדין תורה. ללא עילה המצדיקה את כפיית ההליך, גם אם ניתן פסק דין הקובע שעל הצדדים להתגרש, עדיין הגירושין עצמם יתבצעו רק בהסכמת שני הצדדים, וגט שניתן או התקבל שלא בהסכמה נחשב לגט פסול.
ניתן לכפות על בעל להתגרש באמצעות מאסר, אם לא ביצע את פסק הדין שחייב אותו להתגרש במשך שישה חודשים ובית המשפט המחוזי אישר זאת לאחר פנייה מהיועץ המשפטי לממשלה. לעומת זאת, על אישה לא ניתן לכפות את הגירושין באמצעות מאסר, אך בית הדין מוסמך להעניק לגבר היתר להינשא לאישה נוספת.
גירושין כאשר האישה אינה מסכימה להתגרש
לפני כאלף שנים קבע אחד מגדולי חכמי ישראל, רבנו גרשום, שלא ניתן לכפות על אישה לקבל גט אם אינה מסכימה לכך. כאמור, גם אם ניתן פסק דין לגירושין על ידי בית הדין, עדיין חובה למסור את הגט באישור שני הצדדים.
רק בנסיבות מיוחדות שקבעה ההלכה אפשר לאלץ אישה לקבל גט, ובמקרים חריגים הבעל יוכל לשאת אישה נוספת. בית הדין ידון בבקשת הגבר להתחתן עם אישה נוספת ויוודא שסירובה של האישה לקבל את הגט אינו מוצדק.
כאשר בית הדין נותן לבעל את ההיתר, הוא ישאיר בידי בית הדין את הגט, את הכתובה וכל תשלום נוסף שנקבע לטובת האישה, וכך ייפטר מכל חובותיו כלפי האישה. בית הדין יומה כשלוחו למסור את הגט, ויעביר את בקשת ההיתר להינשא לאישה שנייה לרבנות הראשית. שם יאשרו את ההיתר הרבנים הראשיים לישראל והרכב של 100 רבנים משלושה מחוזות שונים.
גירושין כאשר הגבר אינו מסכים להתגרש
אמנם אי אפשר להכריח את הבעל לתת גט, אך בית הדין יכול לכפות עליו או לחייב אותו לגרש את אשתו בנסיבות מסוימות. על פי ההלכה, חיוב הגבר לגרש את האישה מכונה "גט מעושה". יש לבצע כהלכה את הגט המעושה, שאם לא כן האישה לא תוכל להינשא שוב או שתהיה אסורה הן לבעלה הראשון והן לשני, ואם תלד לבעלה השני הילדים ייחשבו ממזרים. מכיוון שמדובר במצב חמור, לרוב לא ייפסק גט מעושה גם כאשר הדבר מותר.
יש לך שאלה?
על פי ההלכה, אסור לכפות על הבעל לתת את הגט באמצעות פגיעה בחירותו או בגופו, אלא רק באמצעות הפעלת לחץ חברתי או מוסרי. מותר לחייבו בתשלומים שבהם הוא מחויב בתור הבעל, אך רק בתשלומים אלה.