באופן עקרוני, מוסדות המדינה בישראל אינם מכירים בנישואי זוגות חד מיניים, מהסיבה שנישואין בארץ נערכים לפי הדת היהודית בבתי הדין הרבניים הכפופים לרבנות, והדת אינה מכירה בזוגיות של חד מיניים. לא רק שמוסדות הדת בארץ כלל לא מכירים בקיומם של נישואים חד מיניים, גם מוסדות הדת האחרים הקיימים בישראל, של הנצרות והאיסלאם, אינם מכירים באפשרות זו.


גם אם בני הזוג נישאו בחו"ל במדינות המאפשרות זאת במסגרת נישואים אזרחיים, המדינה לא תכיר בהם כנשואים, אך עם זאת ניתן לקבל מעמד של ידועים בציבור כאשר בני הזוג מקיימים משק בית משותף ועורכים ביניהם הסכם זוגיות. כמו כן, בעקבות פסיקת בג"ץ ניתן להירשם כנשואים במרשם האוכלוסין לאחר נישואין בחו"ל.


בכל העולם וגם בישראל מדובר בנושא שנוי במחלוקת, אך סקרים שהתבצעו מראים בבירור שרוב הציבור הישראלי תומך בהכרה בנישואין של זוגות חד מיניים ואף בזכותם לאמץ ילדים או להביא ילדים לעולם באמצעות הליך פונדקאות.


האלטרנטיבה במדינת ישראל: הכרה בזוגות חד מיניים כידועים בציבור


אם ברצונם של זוגות מאותו מין למסד את הקשר הזוגי כך שיחולו עליהם הזכויות והחובות אשר חלות על בני זוג שנישאו, הם יכולים לעשות זאת באמצעות כריתת הסכם זוגיות שיגדיר את מערכת היחסים ביניהם ויחייב אותם בצורה דומה בכל הנוגע לקשר הזוגי, לדוגמה תשלום מזונות וחלוקת רכוש במקרה של פרידה. מבחינת הזכויות והחובות כלפי מוסדות המדינה, מעמד של ידועים בציבור כמעט שווה לזה של זוגות נשואים.


עם זאת, עדיין בני זוג חד מיניים אינם מקבלים את כל הזכויות המוקנות לנשואים, סגורה בפניהם הדרך לבצע הליך פונדקאות בארץ, הם אינם מקבלים הטבות מס כזוגות נשואים ואף אינם רשאים לאמץ ילדים.


טקס נישואין אלטרנטיבי


אמנם החוק הישראלי אינו מכיר בנישואי זוגות מאותו המין, אך הולכת ומתפתחת מגמה של טקסי נישואין אלטרנטיביים לאלו שרוצים להינשא ולמסד את הקשר. את הטקסים עורכים אנשי ציבור או רבנים רפורמים ובמסגרתם בני הזוג מביעים את רגשות המחויבות והאהבה שהם חשים זה לזה מול קרוביהם וחבריהם.


לטקס חתונה חילוני ואלטרנטיבי יש גם משמעות משפטית מסוימת, מכיוון שמועד הטקס יכול לעזור בקביעת המועד המדויק שבו התחייבו בני הזוג אחד לשני והחלו לנהל מסגרת זוגית הדומה לנישואין. הדבר מונע את הבעייתיות שעלולה לצוץ אצל זוגות חד מיניים המוכרים כידועים בציבור להוכחת הקשר הזוגי המחייב.


רישום בני זוג מאותו מין כנשואים במרשם האוכלוסין


ישנן מספר מדינות בעולם המתירות בצורה רשמית נישואין של זוגות חד מיניים. בני זוג הנישאים באחת מהמדינות הללו יכולים לשוב ארצה ולהירשם כנשואים במרשם האוכלוסין, אף על פי שהחוק הישראלי לא מכיר בנישואיהם. כך הם יכולים להירשם כנשואים בתעודת הזהות, ואף שאין לרישום תוקף מבחינת החוק, הלכה למעשה גופים רבים במדינה יתייחסו אליהם כבני זוג נשואים בהתאם לרישום בתעודת הזהות.

 

יש לך שאלה?

פורום זוגות חד מיניים


האפשרות להירשם כנשואים במרשם האוכלוסין קיבלה תוקף משפטי ב-2006, במסגרת פסק דין שנתן בית המשפט העליון. באותו עניין חייב בית המשפט לרשום במרשם האוכלוסין כנשואים חמישה זוגות חד מיניים שנישאו בקנדה. עם זאת, באותה נשימה הובהר כי הרישום אינו משליך על מעמדם של זוגות כנשואים או לא, ושאלת תוקפם החוקי של הנישואין בישראל נותרה למעשה פתוחה.