כל אחד זכאי להחליט כיצד לנהוג ברכושו בעודו בחיים וגם לאחר מותו. במצבים מסוימים ניתנות זכויות ברכוש לאנשים אחרים, אם באמצעות התנהגות, כלומר חיים זוגיים ומשותפים עם בן זוג, אם באמצעות העברת מתנה ואם על ידי הסכם ממון לשיתוף ברכוש עם אדם אחר.
פעמים רבות עלולה להיווצר סתירה בין הסכם ממון שעורכים בני זוג, אשר כולל בתוכו הוראות למקרה שמי מהם יילך לעולמו מתוך כוונה להגן על עתידו הכלכלי של בן הזוג שייוותר בחיים, לבין הוראות שהשאירו בצוואה או בניגוד לכללים שבדיני הירושה. במקרים כאלה עולה השאלה מה גובר: הסכם הממון או דיני הירושה והצוואה?
השלכותיו של הסכם ממון לאחר פטירה של אחד מבני הזוג
במסגרת עריכת הסכם הממון, בני הזוג מעניקים זכויות בנכסים לבן הזוג השני. ההסכם נועד להסדיר ולהגדיר מהו הרכוש של כל אחד מהם כל עוד הם זוג, כמו גם לאחר פרידה, וכל עוד הם בחיים. אם בן הזוג מעניק לבן זוגו זכויות על מחצית מדירה שהיא שלו בלבד, הוא למעשה מקטין את רכושו ומגדיך את הרכוש של בן זוגו, דבר שכמובן משליך על היקף רכושו של כל אחד מהצדדים כאשר יילכו לעולמם.
בעת פטירתו של אדם, יורשיו יקבלו את רכושו. בעוד חוק יחסי ממון אשר על בסיסו נערך הסכם הממון נוגע להיקף רכושו של אדם בעודו בחיים, חוק הירושה הוא זה שמסדיר את העברת הרכוש ליורשים לאחר מותו, אלא אם כן הוא ערך צוואה שבה הסדיר את העברת הירושה לפי ראות עיניו.
אך לא תמיד שיקוליו של אדם על חלוקת רכושו עם בן זוגו בחייו, זהים לשיקולים על חלוקת רכושו לאחר מותו, ומכאן עלולים להיווצר סתירות או ניגודים.
מקרים שבהם הסכם הממון והצוואה סותרים זה את זה
כאשר הסכם הממון כולל הוראות לחלוקת הרכוש במקרה של מוות, הוא למעשה מהווה התחייבות לירושה עתידית באופן דומה להתחייבות הקיימת בצוואה. העניינים מסתבכים אם קיימת גם צוואה, בין שנערכה לפני הסכם הממון או לאחריו, ומתברר שהוראותיה מנוגדות להסכם הממון, למשל כאשר לפי הסכם הממון הזכויות מועברות לבן הזוג, אך בצוואה הן מועברות לצאצאים.
לדוגמה, אם הסכם הממון מגדיר כי בני הזוג מחזיקים באופן שווה בדירת המגורים וכך יהיה גם אם יתגרשו, אך במקרה שאחד מבני הזוג נפטר, בן הזוג השני יקבל את חלקו ויחזיק במלוא הדירה.
דוגמה נוספת היא הוראה בהסכם הממון שלפיה כל אחד מהצדדים זכאי לקבל את מלוא הכספים שצבר בקרן הפנסיה תוך הפרדה רכושית מלאה גם במקרה של גירושין, אך במקרה של פטירה, בן הזוג שנותר בחיים יקבל את הפרש יתרת הזכויות הפנסיוניות של בן הזוג המנוח. כך גם לגבי רכב ששייך רק לאחד מבני הזוג, או ירושה שקיבל אחד מהם.
האם הרכוש יחולק לפי הצוואה או הסכם הממון במקרה של סתירה?
חוק הירושה קובע כי כל הסכם לגבי ירושה שנערך בזמן שהמוריש היה בחיים אינו בתוקף ולמעשה מבוטל, אלא אם כן המוריש ציווה זאת בצוואתו. לפי ההלכה שנקבעה בבית המשפט העליון, רצונו האחרון של מי שהלך לעולמו הוא זה שיקבע את חלוקת רכושו לאחר מותו, כלומר מה שכתב בצוואה הוא הקובע.
לפיכך, הצוואה היא זו שגוברת על הסכם הממון, וכל התחייבות על חלוקת הרכוש שנערכה בהסכם הממון תבוטל אם קיימות הוראות סותרות לכך בצוואה.
איך ניתן לפתור את הניגודים מבעוד מועד?
ניתן לפתור את המצב הבעייתי מראש, במקרה שהרצונות שונים מבחינת חלוקת הרכוש בחיים ולאחר הפטירה, וזאת באמצעות עריכת הסכם ממון בשילוב עם עריכת צוואה באופן שלא יסתרו זה את זה אלא ישלימו זה את זה.
יש לך שאלה?
שני המסמכים ייערכו תוך סנכרון והתחשבות זה בזה, במקביל ובהתאמה מלאה, כך שיתנו ביטחון משפטי לשני בני הזוג גם בחייהם וגם לאחר מותם, תוך מתן מענה הולם למצבם.