זו כבר עובדה ידועה ומוכחת: נישואין רבים לא מחזיקים מעמד, ומספר הזוגות המתגרשים הולך ועולה בכל שנה. הילך הגירושין נעשה נפוץ, ובתי הדין הרבניים כמו גם בתי המשפט למשפחה עמוסים בתביעות גירושין. אך איך התהליך מתחיל?


כדי להתחיל בהליך גירושין צריך לפתוח תיק ברבנות. בסמכותו של בית הדין הרבני בישראל להכריע בכל הנוגע לענייני גירושין, אך עם זאת, לבית המשפט לענייני משפחה סמכויות רבות מקבילות, והוא מוסמך לדון בנושאים הקשורים לגירושין כמו משמורת והסדרי ראייה, חלוקת הרכוש וקביעת מזונות אישה.


ברוב המקרים, בית המשפט הוא זה שידון במזונות ילדים, אם כי גם בית הדין הרבני יוכל לדון בנושא זה, בתנאי ששני הצדדים מביעים הסכמתם לכך.


תביעת גירושין כרוכה לצורך פסיקה בבית הדין הרבני


מעבר לסמכותו הייחודית של בית הדין לדון בגירושין עצמם, ניתן להגיש לבית הדין תביעת גירושין כרוכה כדי להסמיך אותו לדון בנושאים נוספים כגון מזונות האישה, חלוקת רכוש, משמורת והסדרי ראייה.


תביעת גירושין כרוכה, שתוגש בצירוף המסמכים הרלוונטיים, צריכה לענות על קריטריונים מצטברים שנקבעו בפסקי דין, למשל שהכריכה נעשתה כדין ובכנות ושתביעת הגירושין אף היא כנה. אם תביעת הגירושין לא תעמוד בתנאים שנקבעו בפסיקה, בית המשפט לענייני משפחה ידון בכל הנושאים שנכרכו בה, וזאת גם אם התביעה הוגשה קודם לכן לבית הדין הרבני.


בית הדין או בית המשפט: מה עדיף?


שני הצדדים צריכים לנהל את הליך הגירושין בזהירות רבה, ועניין חשוב הוא ההחלטה היכן כדאי לדון בתביעת הגירושין. ברוב המקרים התדיינות בבית הדין הרבני או בבית המשפט תביא תועלת לצד אחד אך תזיק לצד השני, ולפיכך יש חשיבות רבה לוודא באיזה צד אתם. בניגוד לדעה הרווחת, לא כל גבר ירוויח אם תיק הגירושין יידון בבית הדין הרבני, ולא כל אישה תרוויח מניהול התיק בבית המשפט. כל מקרה ונסיבותיו.


חלוקת הרכוש נפסקת באופן שונה בבית הדין או בבית המשפט, לדוגמה, אם לאישה יש זכויות רכושיות גבוהות יותר, והבעל יגיש תביעת גירושין כרוכה לבית הדין, הוא יגלה כי גרם לעצמו נזק מאחר שבית הדין נוהג להשאיר את הרכוש בבעלותו של הצד שעל שמו הוא רשום.


בקשה לגירושין בהסכמה בבית הדין הרבני


כאשר מדובר בגירושין בהסכמה, בני הזוג יכולים להגיש לבית הדין בקשה משותפת לגירושין, בצירוף הסכם הגירושין שניתן לאשרו גם קודם לכן בבית המשפט לענייני משפחה. במקרים אלו נטיית בתי הדין היא לקבל את הבקשה. הסכם הגירושין יכלול את הסכמות בני הזוג לגבי כל הנושאים הרלוונטיים, לרבות חלוקת הזכויות בחסכונות וברכוש, כתובה וכל הנושאים הקשורים בילדים. כדי לתת להסכם תוקף של פסק דין בבית הדין הרבני, שלושה דיינים מחויבים לאשרו.

 

יש לך שאלה?

פורום גירושין


בעת הדיון בבקשת הגירושין, בית הדין לפעמים דורש הבאת מסמכים או זימון עדים לצורכי הדיון. בדרך כלל הוא יציע לצדדים לנסות שלום בית, ורק אם יתקבל הרושם שהחלטתם נחושה, ימשיך ויבחן אם הסכם הגירושין נערך במודעות ומתוך רצונם החופשי של הצדדים, ושאין פסול בסעיפיו. אם נוסחו של ההסכם יתקבל על בית הדין הוא יאשרו וייתן לו תוקף של פסק דין. לאחר מכן ייפתח תיק לסידור הגט.