אב לילד בעל צרכים מיוחדים, התנגד להשתתפות בנו בשיעורי רכיבה טיפולית על סוסים, וטען כי אין לחייב אותו במחצית מעלות החוג, מאחר והוא כבר נושא בעלות שני חוגים אחרים. מנגד טענה האם, כי מדובר בהוצאה רפואית חריגה בהמלצת נוירולוגית, לכן האב נדרש להשתתף בתשלום. בית המשפט לענייני משפחה בנצרת קבע בתחילת השבוע (יום א') כי מדובר בהוצאה רפואית ולא בחוג, לכן ההורים צריכים לשאת יחד בעלות הרכיבה הטיפולית.

 

הצדדים הכירו בשנת 2005, וניהלו במשך שנים ספורות מערכת זוגית, במהלכן נולד בנם המשותף, שכיום הוא כבן שבע שנים, ומוכר כבעל צרכים מיוחדים בשל מחלה נוירולוגית ממנה הוא סובל. בשנת 2013, נפרדו הצדדים, וניהלו תביעת משמורת ומזונות.

 

במסגרת תביעת המזונות, חויב האב בתשלום דמי מזונות, מדור והשתתפות בהוצאות חריגות. בין היתר חויב לשאת במחצית מההוצאות הרפואיות החריגות של הילד, ובמחצית מעלות החוגים, עד שני חוגים.

 

האם רשמה את הילד לחוג נגינה בכינור ולחוג טניס ובנוסף הוא משתתף בשיעורי רכיבה טיפולית על סוסים. האב טען כי קורס הרכיבה, נחשב לחוג שלישי, והוא אינו מחויב לשאת במחצית מעלותו, מעבר לשני החוגים בהם הוא כבר משתתף בתשלום.

 

מנגד טענה האם כי לא מדובר בחוג, אלא בהוצאה בריאותית חריגה, לכן נקטה בהליכי הוצאה לפועל בגין חיוב האב בתשלום עבור הרכיבה הטיפולית. לאחר דין ודברים קבעה רשמת ההוצאה לפועל כי יש לחייב את האב במחצית עלות קורס הרכיבה, מאחר ומדובר בטיפול רפואי ולא בחוג שלישי.

 

האב פנה לבית המשפט לענייני משפחה בנצרת והגיש ערעור על החלטת הרשמת, בטענה כי היא שגתה בקביעתה, ואף הוסיף כי החוג מסכן את שלומו של הילד, וביקש להורות על הפסקת השתתפותו בחוג זה.

 

האב נדרש להוסיף עוד 100 שקלים בחודש עבור הרכיבה הטיפולית

 

האם טענה כי בהמלצת נוירולוגית המכירה היטב את מצבו של הילד, היא רשמה אותו לתרפיית הרכיבה. היא ציינה שוב כי התשלום עבור השתתפותו בפעילות משולם כהוצאה רפואית, ולא כחוג, והוסיפה כי התרפיה במסגרת ביטוח של קופת חולים עולה כשליש מחוג של רכיבת סוסים רגיל שלא נחשב לטיפולי, ועלות חלקו של אביו מסתכמת במאה שקלים בחודש נוספים מעבר לדמי המזונות.

 

לטענת האם, התובע מנסה לאמלל את חייה, תוך פגיעה בטובת הקטין, וספרה כי במקרה אחר, היא נדרשה להתרוצץ בין רופאים, על מנת להשיג אישור להשתתפותו בחוג טניס, מכיוון שהאב ניסה להתחמק מהתחייבותו, ולמנוע את השתתפותו של הילד בשיעורי טניס, בכדי להפחית בתשלומים הנלווים למזונות.

 

לאחר עיון בחוות דעת רפואיות ובנספחים השונים שהציגו ההורים, הגיע בית המשפט למסקנה כי החלטת הרשמת היתה במקומה ודין הערעור להידחות. השופט ציין כי הרכיבה הטיפולית כשמה כן היא, והיא נכללת במסגרת הטיפולים הרפואיים המשלימים, כאשר הדגש ניתן על התרומה התרפיסטית של הרכיבה למטופל, להבדיל משיעורי רכיבה תחרותית או אמנותית על סוסים.

 

יש לך שאלה?

פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום הסכם גירושין

 

השופט הוסיף כי ההשתתפות הכספית של קופת החולים בהוצאה זו, והאישורים הרופאים מחזקים את הגישה השיפוטית, הקובעת שרכיבה טיפולית היא הוצאה רפואית חריגה ומשלימה, ועל שני הצדדים לשאת בעלותה. על כן ערעורו של התובע נדחה, והוא נדרש לשלם עבור שיעורי הרכיבה.

 

ע"ר 16978-12-14