בית המשפט העליון קבע בשבוע שעבר (יום ד'), בדיון מאוחד בחמישה תיקים שונים, כי תקופה של שלילת רישיון נהיגה שנגזרה על נאשמים לא תחושב במקביל לחודשי המאסר שנפסקו להם. זאת בהמשך לערעור שהגישה המדינה בתיקים אלה, לאור פסיקה קודמת של בית המשפט המחוזי בבאר שבע. שופט העליון מתח ביקורת על פסיקת המחוזי וקבע כי הכללתה של תקופת הפסילה בתוך תקופת המאסר מבטלת את הרציונל בשלילה: גמול מתאים לפשע והרתעה לציבור.


המחוזי: פסילת רישיון לאחר השחרור ממאסר תפגע בתהליך השיקום של הנאשמים


בית המשפט העליון איחד בדיון חמישה תיקים שונים בהם נגזרו על הנאשמים עונשי מאסר בפועל, בנוסף על פסילת רישיון. הנאשמים, כולם מדרום הארץ, הורשעו במגוון עבירות הקשורות בנהיגה ובהן סיכון חיי אדם בנתיב תעבורה, נהיגה פרועה, נהיגה ללא רישיון וללא ביטוח.

 

התיקים אוחדו לכדי ערעור משותף בעליון לאחר שבית המשפט המחוזי קבע כי חודשי שלילת הרישיון של הנאשמים יוכללו בתוך תקופת המאסר. השופט המחוזי הונחה על ידי הרציונל לפיו שלילת הרישיון לאחר שחרורם מבית הכלא תפגע בפרנסתם של הנאשמים ועל מנת לסייע להם להשתקם, קבע כי יש מקום להקל.


העליון: פסילת רישיון בזמן מאסר מרוקנת את הפסילה מתוכן


המדינה ערערה על כל החלטות בית המשפט המחוזי בתיקים השונים, ובית המשפט העליון קיבל את עמדתה. שופט העליון הסביר, כי הזמן ממנו יש לקבוע את תקופת השלילה לא ימנה בזמן שהאסיר מרצה עונש מאסר, וכי החוק במקרה זה אינו סובל פירוש אחר שכן, הכללת זמן פסילת הרישיון בתקופת המאסר, מייתרת את הפסילה ומרוקנת אותה מתוכן. זאת לאור העובדה שאסיר המרצה תקופת מאסר לא יכול בכל מקרה לנהוג בזמן הזה.


סוגיה נוספת שנדרש אליה בית המשפט העליון במסגרת הערעור שהוגש, נוגעת לתשלום פיצויים לאנשים שנפגעו מנהיגתם הפרועה של הנאשמים. באחד המקרים נמנע בית המשפט המחוזי מחיוב בתשלום פיצויים לקורבנות מהנימוק שמצבו הכלכלי של הנאשם קשה ושהביטוח ישלם את הכספים המגיעים לרכב שנפגע.


במקרה אחר, בית המשפט המחוזי נמנע מלפסוק פיצויים להולכת רגל שנפגעה, בניגוד להסכם בין הצדדים בעסקת הטיעון, בנימוק שהיא כבר תגיש תביעת פיצויים בהליך אזרחי. בית המשפט העליון קבע כי נימוקים מסוג זה אינם תקפים, שכן תשלום פיצויים בהליך פלילי נועד להכרה חברתית בנזקיו וסבלו של הנפגע.


במקביל, דחה בית המשפט העליון את ערעורו של הנאשם באחד התיקים שטען כי לצורך פסילת רישיון יש הכרח בהרשעה לפי פקודת התעבורה. בעניין זה פסק העליון כי די בהרשעה בעבירה שבוצעה תוך כדי שימוש ברכב או עקב נהיגתו.

 

יש לך שאלה?

פורום נהיגה ללא רישיון, ביטוח או טסט
פורום פסילת רישיון | שלילת רישיון


הסוגיה העולה מהדיון בחמשת התיקים השונים, היא הצורך למצוא איזון ראוי בין הרצון לסייע לנאשם להשתקם לבין החשיבות שיש לענישה הולמת, הן מבחינת הגמול המתאים למעשי הנאשם, הן מבחינת הצורך להרתיע את הציבור מפני עבירות דומות. מהדיון בתיקים עולה כי מגמת בית המשפט העליון היא לוודא שהדאגה לעתידם של הנאשמים לא תבוא על חשבון עשיית הצדק עם קורבנותיהם. לפיכך קבע בית המשפט העליון כי פסילת הרישיון תיכנס לתוקפה רק לאחר ריצוי המאסר בפועל.

 

ע"פ 2965/13