בית המשפט המחוזי בבאר שבע הרשיע אתמול (יום ג') נהג בגרימת מוות ברשלנות והפקרה לאחר שדרס למוות רוכב אופניים, וגזר עליו כשלוש שנות מאסר בפועל ושלילת רישיון למשך 7 שנים.


בנובמבר 2012 בשעות הבוקר, נסע הנאשם ברכבו הפרטי על כביש מהיר, עם נתיב אחד לכל כיוון, באזור דרום הארץ. באותו הזמן, רכב המנוח בנתיב הנגדי על אופניו. כאשר החל עיקול שמאלה, ביקש הנאשם לעקוף רכב הסעות שנסע לפניו, ופנה לנתיב הנגדי כשהוא לא מבחין ברוכב האופניים. שניות קצרות לאחר מכן, הנאשם התנגש חזיתית ברוכב האופניים והוא הועף לשולי הכביש ונפטר תוך זמן קצר מפצעיו.

 

למרות ההתנגשות החזיתית, ולמרות העובדה כי ידע בבירור כי פגע קשות ואנושות ברוכב האופניים, לא האט הנאשם את רכבו, ולא הגיש סיוע למנוח, אלא ברח משם כל עוד נפשו בו. לאחר התאונה, נפרסו כוחות משטרה בכל האזור על מנת להביא ללכידתו של הנאשם, והוא נעצר לאחר כמה שעות כשהוא בדרכו לתחנת המשטרה בערד כדי להסגיר את עצמו.

 

הנאשם סובל מתסמיני פוסט טראומה 


הנאשם, נשוי כבן 26 , הודה מיד במעשים והביע חרטה עמוקה וכנה. בתסקיר שירות המבחן שנערך בעניינו נמצא כי הנאשם סיים 12 שנות לימוד ועבד בחריצות עד לקרות התאונה, מצבו הכלכלי הורע מאוד מאז שהפסיק לעבוד, והוא ואשתו חיים מקצבת הכנסה בלבד, ובצמצום רב.


עוד נגלה כי עברו נקי מפלילים, וכי הוא חי חיים נורמטיביים עד לתאונה, לצד התמודדות עם קשיים כלכליים קשים עד קיומיים ממש. שירות המבחן התרשם כי הנאשם הביע צער כן ועמוק, אולם לא יכול היה להתמודד עם העובדה כי גרם מוות ברשלנות לאור מחשבתו כי הוא נהג זהיר וקפדן.


לאחר התאונה החל הנאשם לסבול מתסמינים פוסט טראומתיים, הוא חווה חרדות ופחדים, התבודד והסתגר. לאור מצבו הנפשי, הופנה הנאשם לפסיכיאטר על מנת לטפל בגמגום שנוצר לו, אי השקט ופוסט טראומה.


כאשר נדרש לתת המלצתו, התלבט מאוד שירות המבחן שכן מצד אחד מדובר בבחור צעיר ורגיש המביע צער אמיתי וכאב על מעשיו, ומהצד השני מדובר בעבירה חמורה אשר בסופה מוות והפקרה. לבסוף, החליט השירות להמליץ כי אם יוטל עונש מאסר על הנאשם, יהא זה תוך התחשבות בנסיבותיו, ויינתן לו הטיפול הנפשי הדרוש לו. 

 

רשלנות נמוכה של נהג סביר 


בא כוח הנאשם הצטרף להתרשמותו של שירות המבחן, וטען כי מדובר בנהג סביר, אשר חטא ברשלנות מהרף הנמוך. כמו כן, הדגיש בא כוחו, כי למרות שהנאשם ברח מהזירה, הוא הגיע לאחר שעות ספורות לתחנת המשטרה בכוונה להסגיר את עצמו. הנאשם אף הודה מיד במעשים, שיתף פעולה עם החוקרים וחסך זמן שיפוטי יקר, וזימון עדים.


בנוסף, הפנה הסנגור את ביהמ"ש למצבו הנפשי הרעוע והדגיש כי בעת התאונה, הוא היה שרוי בהלם ובבלבול, חווה מצוקה קשה, ועל כן עשה ככל הנראה מה שעשה. לבסוף, ביקש בא כוח הנאשם להתחשב בעובדה כי רוכב האופניים רכב בנתיב הנגדי ולא בשולי הדרך, ואף לא חבש קסדה לראשו.


הנאשם ניצל את ההזדמנות שניתנה לו, פנה למשפחת המנוח בבקשת סליחה, וביקש מביהמ"ש לרחם עליו בגזירת העונש.


לאחר שמיעת טענות הצדדים ובחינת תסקיר המבחן, קבע השופט כי לא ניתן להתעלם מהעובדה כי בעקבות האירוע מת אדם בשולי הכביש, תוך שהוא מופקר לגסוס מפצעיו, ללא סיוע רפואי, ולכן על הנאשם לקבל עונש מאסר אשר יהלום את תוצאות מעשיו. יחד עם זאת, קבע השופט כי רשלנותו של הנאשם במקרה זה היתה בינונית, מאחר והוא לא עבר על חוקי התנועה, לא נסע במהירות מופרזת, אלא התאונה התרחשה בגלל חוסר תשומת רגעי או פיזור דעת, והדבר החמור ביותר הוא הפקרתו של המנוח.

 

יש לך שאלה? 

פורום פסילת רישיון | שלילת רישיון
פורום כתב אישום במשפט הפלילי


לפי כל אלה, קבע השופט כי יש להתחשב בעובדה כי מדובר בבחור צעיר ואב לתינוקת, ללא עבר פלילי, וכן בעובדה כי הגיע להסגיר את עצמו, הודה מיד במעשיו ואף הביע חרטה כנה. כמו כן, התחשב השופט במצבו הכלכלי הרעוע, וכן במצבו הנפשי שהורע מאוד בעקבות המקרה.


לבסוף, הטיל השופט על הנאשם 40 חודשי מאסר בפועל, שלילת רישיון למשך 7 שנים ושנת מאסר על תנאי.

 

ת"פ 30973-11-12