בית משפט השלום בעכו גזר השבוע (יום א') 10 חודשי מאסר על אדם שהתחזה לעורך דין והורשע בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף, התחזות לעורך דין ועוד.
בשנת 2010 פנתה המתלוננת לנאשם וביקשה את עזרתו המקצועית בתיק תאונת דרכים בו נאשם בעלה. המתלוננת היתה בטוחה שהיא פונה לעורך דין מלומד הנושא שם דומה במקצת לזה של הנאשם, והנאשם לא תיקן את טעותה, אלא לקח את כספה, 7,000 שקלים במזומן, והחל "לטפל" בתיק. לאחר זמן מה, הציג הנאשם למתלוננת מסמך משפטי מזויף אשר נחזה להסכם פשרה בתיק תאונת הדרכים. בעבור "הסדר הפשרה" שילמה המתלוננת 6,500 שקלים נוספים.
העביר ייפוי כוח לעורך דין "אמיתי"
בעקבות אי יכולתו המובנת של הנאשם לטפל בתיק או להופיע בבית המשפט, זייף ייפוי כוח שניתן לכאורה על ידי הנאשם בתיק, בעל המתלוננת, והעביר אותו לעורך דין מוסמך, אצלו עבד בעבר, בבקשה לטפל בתיק. הוא הציג את ייפוי הכוח כשהוא מציין בפני עוה"ד כי הוא מכיר את הנאשם בתיק והלה ביקש את ייצוגו, כל זאת ללא ידיעת המתלוננים.
בהמשך, העביר הנאשם אישור מחלה מזויף לעוה"ד אשר נועד לדחות דיון בתיק, וכן זייף פרוטוקול דיון על מנת להציגו למתלונן כהוכחה להתנהלות המשפט.
נגד הנאשם הוגש כתב אישום נוסף, שם כבר התרגל למעמדו כעו"ד, הציע את שירותיו לשני אנשים שונים כאשר הוא גובה מכל אחד מהם 1,500 שקלים במזומן, תוך זיוף מסמכי הוצאה לפועל ועוד.
הנאשם, כבן 39 ואב לילד, עבד בעברו במשרד עו"ד כשהוא משמש כעוזר ובמקביל אף ניהל עסק. לאחר מכן, עבד הנאשם כשומר עד למעצרו. בחוות דעתו טען שירות המבחן כי מדובר באדם מניפולטיבי אשר למרות שלקח אחריות מלאה על מעשיו, לא נראה כי הוא מפנים את השלכותיהם, ואף מנסה לצמצם את אחריותו, וטוען כי המעשים נבעו ממצוקה כלכלית קשה. שירות המבחן המליץ להשית עבודות שירות על הנאשם בשילוב עם פיקוח שירות המבחן למשך שנה וחצי.
המאשימה ציינה בפני ביהמ"ש את העובדה כי בעברו של הנאשם שתי הרשעות בגין עבירות דומות מאוד לזו הנדונה, וכי מרחף מעליו עונש מאסר על תנאי בן 6 חודשים. בנוסף, ציינה את התכנון המוקדם של המעשים, השיטתיות שאפיינה אותם ואף את עובדת קלות הביצוע של העבירות.
בטיעוניה לעונש, עתרה המאשימה לעונש מאסר בפועל אשר ירתיע את הנאשם מביצוע חוזר של העבירות, וכן פיצוי כספי למתלוננים.
מנגד, טען בא כוח הנאשם כי ההרשעות הקודמות הינן ישנות ולא רלוונטיות למשפט זה, וכי במידה וביהמ"ש מוצא אותן רלוונטיות עליו לשלוח אותו להליך טיפולי ולא אחרי סורג ובריח. הסנגור אף תיאר את מצבו הכלכלי הירוד של הנאשם, ואת העובדה כי לקח אחריות מלאה על מעשיו, והביע חרטה כנה.
ביהמ"ש: אין להמעיט בחומרתן של עבירות צווארון לבן
לאחר שמיעת טענות הצדדים, ציינה השופטת בראשית דבריה כי אין להמעיט בחומרתן של עבירות צווארון לבן, וכי על הנאשם לקבל עונש שיהלום את מעשיו החמורים. עוד ציינה השופטת את תכנון המעשים, תוך שימוש בתחבולות שונות ומשונות על מנת להשיג את מבוקשו במרמה. כמו כן, קבעה כי בביצוע העבירות פגע הנאשם בכבוד מקצוע עריכת הדין, וזלזל במערכת המשפט כולה.
יש לך שאלה?
פורום נפגעי הונאות מחשב סייבר זיופים ועקיצות
פורום צווארון לבן
יחד עם זאת, התחשבה השופטת בכך שהנאשם הודה מיד במעשים המיוחסים לו ולקח אחריות מלאה. אולם, לצד זה, הזכירה את התרשמות שירות המבחן לגבי החרטה שהביע, שלטענתם נבעה מחששו מגזר הדין יותר מאשר מצער כן על מעשיו, ואף ציינה את העובדה כי הנאשם עדיין לא החזיר את הכסף למתלוננים.
לפי כל אלה, גזרה השופטת 16 חודשי מאסר בפועל על הנאשם, 15 חודשי מאסר על תנאי, קנס בסך 1,000 שקלים לביהמ"ש, ופיצוי בסכום 14 אלף שקלים למתלוננת הראשונה, ו-1,500 שקלים לשני המתלוננים האחרים.
ת"פ 18147-09-11