בית משפט השלום בתל אביב דחה לאחרונה תביעתו של אסיר עולם נגד שירות בתי הסוהר, בטענה כי גרמו לכך שבת זוגו נטשה אותו לפני חתונתם. האסיר העמיד תביעתו בסך 420 אלף שקלים וחויב לבסוף בהוצאות משפט.


התובע נסע לגרמניה ב-1999 כדי להשתתף בטקס אזכרה של אשתו המנוחה, כאשר הגיע למקום נעצר בגין רציחתה, נשפט ונשלח למאסר עולם. התובע ריצה תשע שנות מאסר בגרמניה עד שהתקבלה בקשתו לרצות את עונשו בישראל והוא הובא לארץ בשנת 2008. 


מרגע הגעתו לארץ, נאבק התובע לשמור על מערכת יחסים עם אישה אשר הכיר לפני מעצרו, כשהיתה כבת 17. התובע ביקש פעמים רבות משירות בתי הסוהר לאפשר לבני הזוג ביקורי התייחדות שנתקלו בסירוב פעם אחר פעם.


התובע טען בפני שירות בתי הסוהר כי הם חיו יחד במשך כחצי שנה בתל אביב עד שנסע לגרמניה שם נעצר, וכי הם נחשבו כידועים בציבור. בבקשתו אף ציין כי לבת זוגו נולד בן באוקטובר באותה שנה והוא ככל הנראה בנו הביולוגי, וזאת למרות שידע על קיומו רק שנים אחר כך כאשר הגיע לרצות את עונשו בארץ.


עוד טען התובע כי מיד עם הגעתו לארץ, דיברו בני הזוג על כוונתם להינשא, והתובע אף יידע את שירות בתי הסוהר על כוונתו וביקש לצאת לחופשה על מנת שיוכלו להינשא ברבנות ולחגוג עם בני המשפחה. לטענתו, החתונה לא התקיימה לבסוף בגלל שלא קיבל אישור לצאת לחופשה.


התובע לא וויתר ולאחר שנודע לו כי שירות בתי הסוהר לא מכיר בהם כידועים בציבור החל בהגשת סדרה של עתירות לבתי המשפט, בבקשה לחייב את השב"ס בביקורי התייחדות.

 

כמה מעתירותיו התקבלו בבית המשפט ובני הזוג קיבלו ביקורי התייחדות, אולם, לטענת התובע, הם נתקלו בעיכובים רבים מצד השב"ס בדחיות, בערעורים ובהתנגדויות.


בת הזוג מוותרת על הזוגיות ומבטלת את החתונה


נקודת המפנה חלה בפברואר 2010. התובע ביקש ביקור נוסף ומפקד הכלא אישר ונקב בתאריך לביקור. התובע הבהיר למפקד כי בת זוגו ביקשה חופשה מיוחדת ואף דאגה לבייביסיטר לילדים, ולכן חשוב מאוד שהביקור התקיים בתאריך המיועד. אולם, למרות בקשתו, הודיע לו מפקד הכלא כי חלה אי הבנה בין רשויות הכלא, ומועד הביקור הוקדם בארבעה ימים.


בת זוגו של התובע לא יכולה היתה להגיע במועד החדש ודחייה זו היוותה עבורה את הקש ששבר את גב הגמל. היא הודיעה לתובע שהיא מוותרת על הזוגיות ביניהם וכי אין בכוונתה להינשא לו, וזאת מאחר ובמשך שנתיים שלמות לא הצליחו השניים לממש את הזוגיות ואף לא נראית תקווה באופק כי יחול שינוי במצב.


לפיכך, הגיש התובע תביעה כספית נגד השב"ס בגין נזקים שנגרמו לו. הוא העמיד תביעתו בסך כולל של 420 אלף שקלים, בין היתר עבור הפרת חוזה נישואין ועגמת נפש, החזרי תשלום על איפור מקצועי שרכש לבת זוגו בשביל החתונה, החזר תשלום אגרות בימ"ש ועוד.

 

שב"ס: "לא מדובר בידועים בציבור" 


מנגד, שירות בתי הסוהר לא התרשם מטענות התובע וקבע כי בני הזוג לא היו ידועים בציבור, וזאת לאור העובדה כי לא היו ראיות מספקות שתמכו בטענותיו ובני הזוג לא ניהלו משק בית משותף. עוד טענו כי התובע לא הביא ראיות מספקות בקשר לנזקים, וכי הנזק אליו הוא טוען נשאר בגדר תיאוריה בלבד.

 

לבסוף , הזכיר שירות בתי הסוהר כי מדובר באסיר המרצה מאסר עולם בגין רצח אשתו, וכי הם פעלו במסגרת החוק לטובתו של התובע עד מידת האפשר. לטענתם, גם הם נתקלו במגבלות רבות עליהן אין להם שלטה.


לאחר שמיעת טענות הצדדים קבעה השופטת כי היא מקבלת את גרסת השב"ס ודוחה את תביעת האסיר. בנימוקיה להחלטתה, טענה השופטת כי לא השתכנעה כלל כי בני הזוג ביקשו להינשא עם הגיעו של האסיר לארץ בין היתר מאחר והבקשה מצד האסיר להתייחדות הגיעה רק כארבעה חודשים לאחר הבאתו לארץ, ולאור העובדה כי בת הזוג לא באה לבקרו במהלך שנה שלמה, למרות שיכלה לעשות זאת פעם בחודש.

 

יש לך שאלה? 

פורום תביעה אזרחית | תביעה משפטית
פורום משפט מנהלי, עתירות, בג"צ ורשויות מקומיות


בנוסף, טענה השופטת כי לא עלה בידי התובע להוכיח כי בני הזוג היו ידועים בציבור, ואף לא ידע פרטים מינימליים אודותיה. כמו כן, הטענה כי נאלצה לקחת חופשה ממעסיקה בטלה ומבוטלת לאור העובדה כי היא מנהלת עסק עצמאי.


לבסוף, קבעה השופטת כי לא נפל פגם בהתנהלות שירות בתי הסוהר, דחתה את התביעה וחייבה את התובע בתשלום הוצאות משפט בסך 15 אלף שקלים.

 

 

ת"א 26674-06-10