בפסק דין סבוך ורגיש, הורה היום (יום ד') בית המשפט לענייני משפחה בירושלים לבית החולים בעיר לבצע ניתוח בפעוטה כבת שנה בניגוד לרצונם של הוריה.
פסק הדין ניתן בדיון מהיר בעקבות דחיפות העניין, לאחר שבית החולים "שערי צדק" הגיש תביעתו כנגד הורי הפעוטה, אשר סירבו לבצע פיום קנה בבתם וביקשו לנתקה ממכשיר ההנשמה, ולאפשר לה לנשום בחופשיות.
בית המשפט ציין בתחילת פסק הדין, כי מדובר במקרה מצער המציף סוגיות משמעותיות מבחינה מוסרית ומשפטית ואף מעלה שאלות בתחום הדת והאתיקה. ביהמ"ש אף התעכב על נסיבות חייה המצערות של הפעוטה ושל הוריה, אשר הגבירו את הקושי בהכרעה בתיק.
הפעוטה שאפה מזון לריאות ולקתה בדום לב במעון השיקומי
הורי הפעוטה נישאו בשנת 2005 והביאו שלושה ילדים לאוויר העולם, כאשר בתם הבכורה, שסבלה מניוון שרירים, נפטרה בגיל 6 בעקבות סיבוך בדלקת ריאות בה חלתה. גם הפעוטה נשואת התביעה, נולדה עם מחלת שרירים ונאלצה לשהות בראשית חייה במעון שיקומי.
בסוף ינואר, כאשר שהתה הפעוטה במעון, שאפה מזון לריאותיה שהוביל לדום לב. לאחר החייאתה במקום הובהלה הפעוטה לבית החולים שם אושפזה במחלקה לטיפול נמרץ וחוברה למכשיר הנשמה.
לאחר כארבעה ימים ניסו הרופאים לנתקה מהמכשיר והפעוטה הצליחה לנשום בכוחות עצמה, אולם לאחר יומיים הופסקה נשימתה לפתע והצוות הרפואי נאלץ לבצע בה החייאה נוספת. מאז ועד למתן פסק הדין, מחוברת הפעוטה למכשיר ההנשמה באמצעות צינור תוך קני.
ההורים מסרבים להליך ומבקשים לנתק את בתם ממכשיר ההנשמה
באמצעו של חודש פברואר, ביקשו הרופאים מהורי הפעוטה לבצע פיום קנה. מדובר בהליך ניתוחי בו יוצרים חור בקנה הנשימה המאפשר כניסה של צינור ישירות לקנה במקום כניסה של צינור דרך הלע. ההורים סירבו להליך זה וביקשו מהרופאים לנתק את בתם ממכשיר ההנשמה ולאפשר לה לנסות ולנשום בכוחות עצמה.
בית החולים פנה אל בית המשפט בתביעה נגד ההורים ובבקשת אישור ביצוע ההליך חרף התנגדותם. לטענתם, החיבור הנוכחי של הפעוטה באמצעות צינור תוך קני, יגרום לה לנזקים בלתי הפיכים כגון היצרות קנה הנשימה ופגיעה במיתרי הקול. כמו כן, ניתוקה ממכשיר ההנשמה ללא ביצוע ההליך יגרום, לדעת הרופאים, מוות ודאי לפעוטה.
עוד טען בית החולים, כי לא מדובר במקרה סופני, ואף על פי שהפעוטה חולה במחלה חשוכת מרפא, ולא תוכל לתפקד בכוחות עצמה, היא עדיין צפויה לתוחלת חיים של כ-15 שנים, והינה עירנית ומגיבה לסביבתה.
ההורים: הארכת חיים כאלה אינם לטובת הפעוטה
מנגד, עמדו ההורים על בקשתם לניתוק בתם ממכשיר ההנשמה ללא ביצוע ההליך. לטענתם, הארכה מלאכותית של חיי בתם אינה לטובתה והיא ככל הנראה תישאר בבחינת "צמח" כל שארית חייה. ההורים פנו לביהמ"ש בבקשה להפסיק את סבלה של בתם ואת סבלם שלהם, ולתת לה את האפשרות להילחם על חייה בכוחות עצמה.
בפסק הדין, ציין השופט את התרשמותו העמוקה מחוזקם של ההורים וממצוקתם הרבה. בהתחשב במצבם העדין, ולמרות קוצר הזמן ודחיפות העניין, אישר בית המשפט להורים להביא חוות דעת מומחה בלתי תלוי אשר ייתן דעתו האובייקטיבית בעניין.
חוות דעתו של המומחה שמונה ע"י ביהמ"ש תמכה בטענות בית החולים, והוא ציין כי ניתוק הפעוטה ממכשיר ההנשמה פירושה מוות ודאי. כמו כן, עמד המומחה על הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מהחיבור הנוכחי, ועל הצורך הדחוף בביצוע פיום קנה.
ביהמ"ש: הפעוטה לא תנותק ממכשיר ההנשמה
לאחר שמיעת טענות הצדדים ועדויות המומחים בעניין, קבע השופט כי ההליך יבוצע בקטינה חרף התנגדות ההורים וכי הפעוטה לא תנותק ממכשיר ההנשמה.
בנימוקיו להחלטתו טען השופט כי לאחר שנקבע כי תוחלת החיים של הפעוטה תהא למעלה מחצי שנה, היא אינה נחשבת לחולה הנוטה למות, ועל כן במקרה כזה מדובר על בקשת ההורים להמתת חסד אקטיבית האסורה על פי חוק.
השופט הביע צער והזדהות עם ההורים אך טען כי החוק אינו מתחשב בשלומם הנפשי או הפיזי של בני משפחת החולה אלא בשלומו של החולה בלבד. ומשכך, לאחר שכל חוות הדעת מצביעות על מוות ודאי עם ניתוק המכשירים מחד ותוחלת חיים של כ-15 שנה מאידך, הרי מחויב בית המשפט לפעול להארכת החיים ולא להפסקתם, ואפילו בהתחשב באיכות החיים הירודה שמצפה לפעוטה בעקבות מחלתה הקשה.
היתרונות עולים על חסרונות ניתוק הפעוטה והיא תנותח לאלתר
וכך, לאור יתרונותיו הברורים של ביצוע ההליך, ולמרות התנגדותם של הורי הפעוטה, קבע השופט כי הליך זה הכרחי לשם שמירה על שלומה הגופני והנפשי של הפעוטה והורה על ביצועו.
יש לך שאלה?
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום אפוטרופסות | זכויות קשישים | בעלי מוגבלויות
יצוין כי לאורך כל פסק הדין וההליך המשפטי, הביע השופט את צערו על נסיבות חייהם של ההורים, ועל הנסיבות אליהן נקלעו לאחר מות בתם הבכורה ואירוע דום הלב של הפעוטה. בסיום דבריו, חיזק השופט את ידיהם של ההורים ובירך את בתם ברפואה שלמה. עקב הנסיבות הקשות לא נקבעו הוצאות משפט.