האם גרוש יכול לשכור שירותיו של חוקר פרטי על מנת להתחקות אחר גרושתו? האם מדובר בפעולה חוקית כשרה או במעקב אובססיבי ומטריד? בשאלות אלו נאלץ בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב לדון בשבוע שעבר (יום ג').
בני הזוג התגרשו בשנת 2011 ועברו הליכים משפטיים רבים שבסופם קיבלה האם משמורת בלעדית על בתם היחידה.
האישה הרגישה כי עוקבים אחריה בכל מקום
לטענתה של האישה, במהלך ההליכים המשפטיים, חשה כי עוקבים אחריה ברחוב, כאשר זמן קצר לאחר מכן, גילתה כי מדובר בבעלה לשעבר, ובחוקרים פרטיים מטעמו. האישה אף הביעה חששה מבעלה וציינה כי הוא ניסה להתקרב אליה באופן מאיים במהלך ההליכים המשפטים, כאשר הוא מעמיד אותה בסיטואציה לא נעימה ופוגע בחירותה.
עוד לטענת המבקשת, בעלה לשעבר נוהג באופן אובססיבי כלפיה, ומאיים על חירותה ורצונה החופשי ואף מפר את פרטיותה באופן שאינו מתקבל על הדעת.
הבעל: בסך הכל ניסה להוכיח כי האישה שיקרה לגבי מגוריה
מנגד, טען המשיב, כי למעשה פעל כחוק על מנת להוכיח כי האישה אינה דוברת אמת, וכי היא עוברת דירות פעם אחר פעם, וזאת בניגוד גמור להוראות בית המשפט בנוגע למשמורת הבלעדית שניתנה לה על בתם היחידה.
לטענתו, הוא שכר לשם כך חוקרים פרטיים, ולא עקב אחריה בעצמו ובוודאי שלא כפי שעולה מתאורה של האישה, או בצורה אובססיבית או חולנית. לדבריו, הוא בסך הכל ביקש להוכיח לפני בית המשפט כי היא עזבה משכבר את בית הוריה, וחיה בדירות שכורות, כאשר היא עוברת מדירה לדירה ללא כל אישור מצדו או מצד בית המשפט לו הצהירה על כך שהנה מתגוררת בבית הוריה יחד עם בתם.
שכר חוקר פרטי לפי החוק
לבסוף, הדגיש המשיב כי לא הוא זה שעקב אחריה, אלא חוקר פרטי מטעמו, וכי הכל נעשה על פי החוק, ולא במטרה לאיים על המבקשת.
בבואה לדון בפסק הדין, ביקשה השופטת ראשית לבחון את משמעותו של החוק למניעת הטרדה מאיימת, וציינה כי במסגרת החוק, מוזכר גם בילוש אחר הנעקב בין אם זה נעשה באופן חוקי ובין אם לאו.
לפי השופטת, משנתגלה הבילוש על ידי הנעקב, והנעקב מתלונן על כך כי הדבר מפריע לו, הבילוש הופך להטרדה מאיימת.
ביהמ"ש: אם החוקר התרשל בעבודתו מדובר בהטרדה מאיימת
המסקנה אליה הגיעה השופטת, לאחר בחינת החוק ופירושו, היא שכאשר מדובר בחוקר המבצע עבודתו בצורה טובה ואינו נגלה לנעקב, אינו נחשב למי שמבצע הטרדה מאיימת. אולם, חוקר המבצע עבודתו בצורה רשלנית, ומתגלה על ידי הנעקב, ובכך פוגע בשלוותו של הנעקב -מבצע הטרדה מאיימת, בעיקר לאחר שלא חדל ממעקבו לאחר שנתגלה, ולאחר שהנעקב התלונן עליו.
יש לך שאלה?
פורום בית משפט לענייני משפחה
פורום צו הרחקה הגנה במקרי הטרדה מאיימת
משכך, קבע בית המשפט כי אין כל ספק כי המשיב הפר את פרטיותה של המבקשת, ואין כל ספק כי ביצע הטרדה מאיימת. על כן, קיבלה השופטת את בקשתה של האישה, והוציאה צו למניעת הטרדה מאיימת, האוסר על בעלה לעקוב אחריה בין אם בעצמו, ובין אם מי מטעמו, ללא כל חשיבות למקום הימצאותה של המבקשת.