בית המשפט לענייני משפחה בחיפה דן בשבוע שעבר (יום א') בסוגיה רגישה ביותר, כאשר סכיזופרן פנה באמצעות אביו ואחותו המשמשים לו כאפוטרופוסים , בבקשה לאפשר לו לעבור ניתוח להוצאת זרע על מנת לסייע לו ולאשתו להביא ילד אל אוויר העולם. האם הזכות להוליד ילד הינה זכות יסוד? האם לכל אדם באשר הוא זכות זו? בית המשפט ענה על שאלות אלו בחיוב, ונתן אישורו וברכתו לתובע.
המצב הנפשי הידרדר עד כדי סכיזופרניה בעקבות מות האח
כשהיה בן 18, איבד התובע את אחיו בתאונת דרכים, בעקבות האבידה הגדולה הידרדר מצבו הנפשי שלאחריה הגיעה האבחנה על סכיזופרניה פרנואידית. עקב מחלתו מונו אביו ואחותו לאפוטרופוסים על גופו ורכושו.
לפני כשמונה שנים, כשהיה כבן 26, נישא התובע לבחירת לבו. כשנתיים לאחר מכן, ביקשו להיכנס להיריון. לאחר זמן רב בו לא הצליחה אשתו להתעבר פנו בני הזוג לטיפולי פוריות, אולם גם אלו לא סייעו להם ולאחר חמש שנים של ניסיונות לא מוצלחים, המליצו הרופאים על ניתוח להוצאת זרע מהתובע.
דילמת הרופאים: האם סכיזופרן יכול להסכים לניתוח?
אולם, כאן הרופאים נתקלו בבעיה, שהרי התובע נחשב חסוי על פי חוק, וממונים לו אפוטרופוסים, ומכאן, שאינו בר דעת ואינו יכול לכאורה להגיע להחלטות כבדות משקל כגון אלה, לבדו ובעצמו. כמו כן, עבודת גידול הילדים, המסובכת וקשה גם ככה, עלולה להכביד על מצבו הנפשי.
לאור האמור, המליצה הוועדה הציבורית לבחינת נושא פריון והולדה לבית החולים לבקש אישור מבית המשפט לבצע את הניתוח. וכך, הגישו התובע והאפוטרופוסים שלו, באמצעות בא כוחם, עתירה לביהמ"ש לביצוע הניתוח לאלתר.
תמיכה מלאה מהמשפחה ומסירות אין קץ
לטענתם, הם מבקשים להביא ילד לעולם מזה כ-6 שנים ארוכות, במהלכן הם מקבלים תמיכה בלתי מסויגת ושלמה ממשפחתו הקרובה והמורחבת של התובע. בנוסף, צירפו התובעים לבקשתם את התרשמותה החיובית של העובדת הסוציאלית של בית החולים, ממצבו של התובע, וכן את התיעוד הרפואי בעניין מצבו והתקדמותו. עוד טענו, כי בני הזוג שניהם עומדים בכל התנאים המומלצים על ידי הוועדה.
היועץ המשפטי לממשלה: לא מדובר בניתוח מציל חיים
מנגד, טענה באת כוחו של היועץ המשפטי לממשלה, כי ניתוח כזה אינו מהווה למעשה ניתוח מציל חיים ועל כן לא חלה חובה על בית המשפט לאשר הליך שכזה. מה גם שהחלטת בית המשפט אינה מצטמצמת רק לניתוח עצמו, אלא יש לה השפעה ארוכת טווח, במידה ואכן ייוולד ילד לבני הזוג בעקבות ההליך. לטענתה, על בית המשפט לבחון היטב האם התובע כשיר דיו לבצע החלטה הרת גורל מעין זו, והאם הוא כשיר לגדל ילד במצבו.
מסירותם של המשפחה וכשירותם של בני הזוג
לבית המשפט הוגשו שני תסקירים בעניין על ידי המחלקה לשירותים חברתיים, האחד תיאר את מסירותם של משפחת התובע, ואת רצונם העז לסייע בידי בני הזוג להביא ילד לעולם, וכן לסייע להם הלאה בגידולו, ותיאר את הזוגיות היציבה והטובה שהם מנהלים מזה שנים. כמו כן, התרשמה פקידת הסעד כי התובע מבין את משמעות הבקשה וההליך עצמו וכי אשתו אף מסוגלת בהחלט לטפל בילד כאשר ייוולד.
בעקבות התסקיר הראשון, נערכה השלמה לתסקיר נוסף אשר דן בעיקר בכשרותה של בת הזוג, כשבסופו הוגשה המלצה לביהמ"ש לאשר את הניתוח. לטענת הוועדה, מדובר באישה עצמאית, אשר דואגת לבעלה, מטפלת בו במסירות, ומבינה לחלוטין את המשמעות של גידול ילד בנסיבות הקיימות.
זכות ההורות כזכות יסוד
לאחר שמיעת העדויות ובחינת התסקירים בעניין, קבעה השופטת כי היא מקבלת את עתירת התובע, ומאפשרת לו לעבור את הניתוח שיסייע לו בהפיכתו לאב. בנימוקיה להחלטתה, טענה השופטת כי הזכות להורות הינה זכות יסוד, כפי שהוכרה במשפט הישראלי, וכי זכות זו נתפסת כטבעית, וחשובה למימוש ולהגשמה העצמית של כל אדם באשר הוא.
התערבות ביהמ"ש רק כאשר נדרש טיפול רפואי חיצוני
למעשה, רק כאשר בני זוג נדרשים בעל כורחם לעבור טיפול חיצוני כלשהו על מנת להרות, נכנס גורם שלישי, ובוחן את רצונם הטבעי של בני הזוג, ולעיתים, כבמקרה זה, נדרש גם להכרעה בעניין, שלכאורה אין להתערב בו כלל.
אי השוויון ביחס לזוגות עם בעיות פוריות
השופטת אף הביאה את מאמרו של ד"ר צבי טריגר "רישיון להורות" הגורס, בין השאר, כי למעשה השאלה מתעוררת רק כאשר ישנה בעיה כלשהי בפריון, וכך בני זוג אשר אינם מצליחים להביא ילדים לעולם, נבדקים בשבע עיניים, בעוד אנשים שעלולים להיות מסוכנים ביותר, כגון עבריינים מורשעים או הורים מתעללים, לא עוברים כלל בחינה כזו כל עוד הם יכולים להרות בקלות וללא התערבות רפואית. בכך, למעשה, נוצר אי שוויון בין אלו המסוגלים להרות ובין אלו שאינם מסוגלים להרות בכוחות עצמם.
השופטת מאשרת ומברכת את התובע
יש לך שאלה?
פורום אפוטרופסות | זכויות קשישים | בעלי מוגבלויות
פורום בית משפט לענייני משפחה
לבסוף, הביעה השופטת את התרשמותה החיובית מבני הזוג, הכמהים לילד כל כך הרבה שנים, ומבת הזוג אשר מבינה שעבודה קשה לפניה, ומוכנה לה בשמחה ובציפייה, וכן מהמשפחה המורחבת אשר לטענתה ישמשו לתינוק שייוולד ולהוריו למשענת איתנה.
לאור כל זאת, נתנה אישורה השופטת לביצוע הניתוח בתובע, בליווי ברכתה שיסתייע בידי התובעים להביא ילד לעולם במהירה.