בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב דן בשאלות אלו בפסק דין שניתן בשבוע שעבר. האב, חולה סכיזופרניה, הגיש תביעתו נגד שני ילדיו הקטינים ואמם, בבקשה לבטל את דמי המזונות שהוא משלם בטענה כי ממילא הוא אינו משמש להם כאב וממילא אינם רואים בו ככזה. בית המשפט חשב אחרת וחייב את התובע בדמי מזונות.


תביעה זו היא אחת מיני רבות שהגישה המשפחה, בין אם על ידי האב ובין אם בידי האם, מאז 1999. בני הזוג התגרשו בשנה זו, ומנישואיהם נולדו 2 ילדים, הגדולה בת 18 והקטן בן 15. 


לאחר הגירושין, אובחן האב במחלת הסכיזופרניה והחל טיפול פסיכיאטרי. האם נישאה בשנית.


המשפחה כולה מטופלת אצל פסיכולוג עקב האירועים


לפי תסקיר מבחן שהוגש בעניינם עם הגשת התביעה, נראה כי המשפחה כולה נמצאת במצוקה נפשית עקב הסכסוך, כאשר האם הנתבעת מטופלת יחד עם בן זוגה ובנה הצעיר אצל פסיכולוג, אשר רואה חשיבות רבה בהסדרי ראיה עם האב התובע. אולם לטענתו, שיקום היחסים יוכל להתממש רק לאחר הליך טיפולי והדרכה הורית של האב. התובע לא הסכים להליך כזה, ולא הביע רצון מיוחד לשקם את יחסיו עם ילדיו.
התובע: הילדה יכולה לצאת לעבוד


בתביעתו, טען האב כי מאחר וילדיו אינם מעוניינים בקשר עמו, ומאחר והם מתייחסים לבעלה של הנתבעת כאל אביהם, עליו להיות פטור לאלתר מתשלום דמי מזונות. כמו כן, ציין כי הבת הגדולה כבר בת 18, והיא יכולה לצאת לעבוד ולעזור בפרנסת המשפחה, ולא זקוקה עוד לדמי המזונות.


עוד לטענתו, הוא מטופל מזה שנים אצל פסיכיאטר ואינו מסוכן עוד לאיש, ולמרות זאת ילדיו מתנכרים אליו, ועל כן אין סיבה לפצות אותם במזונות, וממילא אלו מזונות מדין צדקה.


הנתבעת: האב נטש את ילדיו ואף מסרב לקבל טיפול


מנגד, טענה האם הנתבעת כי הילדים לא מוכנים לדבר עם האב בשל נטישתו עם הגירושין ולא בשל מחלתו, ועל כך התובע יכול להאשים את עצמו בלבד. כמו כן, התובע אינו עושה ולו מאמץ קטן על מנת לשקם את יחסיו עם הילדים, ומעוניין רק בביטול המזונות. לטענתה, התובע, במצבו הנוכחי, הוא מוזנח, לא מטופל ולא יציב, ובמצב כזה חידוש הקשר רק ירע עם הילדים.


לבסוף, ציינה הנתבעת את מצבה הכלכלי הקשה, ואת העובדה כי ביטול דמי המזונות, הנמוכים גם כך, ישפיעו לרעה על הילדים ויביאו לפגיעה קשה באיכות חייהם.


האם סירוב הילדים בקשר יוביל להפסקת דמי המזונות?


בבואה לדון בפסק הדין, ציינה השופטת כי מדובר בתיק קשה ביותר, בנסיבות עצובות ומצערות, בו עליה להכריע למעשה האם האב פטור ממזונות בעקבות סירובם של ילדיו בקשר עימו.


ראשית, בחנה השופטת את הפסיקה, וקבעה כי למעשה רק במקרים קיצוניים במיוחד יכול האב להפסיק לשלם דמי מזונות לילדיו ה"מורדים" כלשון החוק. לאחר מכן, פנתה השופטת לבחון האם מקרה זה נמנה על אותם מקרים קיצוניים.


לאחר בחינת הראיות, נראה כי האב אינו מטופל ואינו מקבל הדרכה הורית כפי שמקבלת האם ובן זוגה. מה גם, שלאחר שיחה עם התובע ועם אביו, נראה כי הם כלל לא מבינים את מהות ההדרכה ואת חשיבותה. כמו כן, קבעה השופטת כי מצבו הרפואי של האב לא השתנה מאז אובחן, וכי הוא לא הולך לטיפול.


מצבה הרפואי של האם מידרדר והילד נזקק לטיפול פסיכולוגי


מנגד, מצבה הרפואי של האם הנתבעת הידרדר מאוד, והיא חיה כעת תחת קצבת נכות לאחר אירוע מוחי שעברה. גם מצבו הרגשי של הבן הצעיר הורע עקב האירועים המצערים בחייו, והוא מטופל אצל פסיכולוג.


לבסוף, קבעה השופטת כי מחלתו של האב וסירובו לקבל הדרכה הורית מחד ומצבה הכלכלי והבריאותי הירוד של האם מנגד, אינם מאפשרים הפסקת המזונות, וכי הפסקתם למעשה תפגע מאוד בילדים, שעומדים בתווך הסכסוך המתמשך ונפגעים.

 

יש לך שאלה? 

פורום תביעת מזונות - הערך סיכוייך!
פורום בית משפט לענייני משפחה


על כן, דחתה השופטת את התביעה, חייבה את התובע בהמשך תשלום דמי המזונות והחליטה שלא לחייב בהוצאות אף אחד מהצדדים.