בית המשפט לענייני משפחה דן בשבוע שעבר בדלתיים סגורות בבקשתו של בן שביקש לאחר מותה של אמו שלא להוריש את רכושה לאביו, אשר נטש אותה עבור אישה אחרת.


המנוחה, רופאה במקצועה, התאבדה בנובמבר 2010 על ידי נטילת מנת יתר של אינסולין, לאחר שבעלה, אבי התובע עזב אותה לטובת אישה אחרת ועבר להתגורר עמה ברומניה. המנוחה נותרה שבורת לב, ואחרי מאמצים רבים להשיב אליה את בעלה ואבי ילדיה, אמרה נואש והחליטה לשים קץ לחייה.


שיחת טלפון מנמל התעופה המודיעה למנוחה על הפרידה


לפי כתב התביעה, בני הזוג ידעו עליות ומורדות רבות בחיי נישואיהם וכמעט ונפרדו כבר לפני כמה שנים. לבני הזוג שלושה ילדים, אחד מהם קטין. הנתבע עבד בעבודות שונות, ומקום עבודתו האחרון היה ברומניה. באחת הנסיעות השגרתיות, התקשר הנתבע אל המנוחה ואמר לה כי הפעם מדובר בנסיעה שונה מאחר והוא לא מתכוון לשוב הביתה. אז סיפר לה על כוונותיו לעבור ולהתגורר ברומניה עם אישה אחרת.


לאחר פטירתה, הגיש אחד מבניה בקשה למתן צו ירושה, כאשר הוא מציין בבקשתו כי לאמו לא היה בן זוג בזמן פטירתה, וזאת למרות העובדה שהיתה עדיין נשואה לבעלה. הבן התובע הניח כי לא ניתן להתייחס לאביו כבן זוגה של אמו מאחר והוא עזב את אמו לפני פטירתה, לא חי בארץ, ולא התעניין כלל במצבה הרעוע או במצבם של ילדיו.


בתביעתו, טען התובע כי אביו הוא האחראי הישיר למות אמו כיוון שלא שעה להפצרותיה, התעלם ממכתביה הרבים וכן לא התייחס כלל לאזהרותיהם החוזרות ונשנות של ילדיו שסיפרו לו על המצב הנפשי הירוד של אמם, והזהירו אותו פן תשים קץ לחייה אם לא יחזור אליה.
אבי התובע, הגיש בתגובה התנגדות לצו הירושה, כאשר הוא עומד על זכותו לרשת את המנוחה מתוקף היותו בעלה החוקי בעת פטירתה. כמו כן, טען הנתבע להגנתו כי מעולם לא רצה במותה של אשתו.


הילדים מתחננים לאביהם שיחזור פן תתאבד אמם


במהלך הדיון, הובאו בפני בית המשפט מכתבים שונים ששלחה המנוחה לבעלה בדוא"ל, שם היא מפצירה בו לחזור הביתה, מספרת לו שהיא עדיין אוהבת אותו למרות שעזב עם אישה אחרת, ושהיא מוכנה לסלוח על הכל. המנוחה שלחה כמה מיילים בכל יום, והבעל מיעט לענות, עד שפעם אחת ענה בכלליות על כל המיילים ואמר כי דבר כבר לא יכול להשתנות וכי מבחינתו הנישואים הללו מתו שנים קודם.


בתגובה למכתביו ולמצבה ההולך ומידרדר של האם, כתבו ילדיה מכתבים לאביהם כאשר הם מביעים את כעסם הגדול עליו, ומבקשים ממנו שלא לעשות בעיות לאם. בנוסף, פנו אליו מספר פעמים וסיפרו לו על איומי ההתאבדות של אמם, כאשר הבן הקטן מתחנן בפניו שישיב לפניותיה ויתקן את המצב כדי שאמו לא תתאבד, כיוון שלפי דבריו, אין הוא מסוגל לחיות בלעדיה.


מהמכתבים כולם עולה מצוקה גדולה, כאשר הבנים אחד אחרי השני מתארים שגרת יום מזעזעת הכוללת טיפול באם וקושי בתפקוד של הבנים עצמם, כאשר הם בוכים, לא אוכלים ולא ישנים ורק מחכים לתשובה או תגובה מאביהם.

 

הצורך בתיקון חוק הירושה


לאור נסיבות המקרה הקשות, התקשתה שופטת בית המשפט לתת החלטתה, והדגישה את הצורך בתיקון חוק הירושה כך שיעשה צדק במצבים בהם בני הזוג פרודים ונמצאים לפני הליכי גירושין מרים כמו במקרה זה.


יחד עם זאת, לאחר בדיקה מעמיקה של נסיבות המקרה קבעה השופטת כי לא נמצא כי הנתבע רצה במותה של אשתו, או אף גרם באופן ישיר או עקיף למותה. לדברי השופטת, המנוחה לא הייתה מוכנה להתנתק מן הנתבע, וניסתה בכל כוחה להשיב אותו אל זרועותיה, ולפיכך, ניתן להבין כי בעיניה לפחות, הנתבע היה עדיין בן זוגה בעת פטירתה.


יש לך שאלה? 

פורום התנגדות לצוואה | ביטול צוואה
עריכת צוואה | רישום צוואה
פורום צו ירושה | צו קיום צוואה


כמו כן, קבעה השופטת כי בעקבות העובדה כי המנוחה לא הותירה אחריה צוואה המבקשת לפעול אחרת, בית המשפט מחויב לפעול לפי חוקי צו הירושה הנותן את זכות הירושה לבני זוג הנפטר ולילדיו.


על כן, בלב כבד, קיבלה השופטת את טענות הנתבע, וחייבה את התובע בתשלום הוצאות המשפט של אביו בסך 7,000 שקלים.