ישנן פעמים בהן גם אזרחים תמימים נלקחים לחקירה תחת אזהרה במשטרה. אם זה בשל תלונות שהוגשו, ואם זה במסגרת חקירת אירוע פלילי. אנשים אלו, שמעולם לא ביקרו קודם בתחנת משטרה, לא יודעים כיצד לנהוג, לא יודעים את החוקים, ולפיכך לא מודעים לזכויות שלהם מחד ולחובות החוקרים מאידך.


החוק אמנם מתיר לרשות החוקרת חופש פעולה מסוים על מנת שיוכלו לחקור חשודים, להגיע אל האמת ולנסות ולמנוע את הפשע הבא; אך חשוב לזכור כי גם לחשוד יש זכויות ובמדינת חוק דמוקרטית, השמירה על זכויות אלה חשובה לאין שיעור. לפניכם מדריך משפטי לזכויות החשוד הנחקר תחת אזהרה, כאשר הוא מזומן לחקירה פלילית במשטרה.


התייעצות עם עורך הדין לפני החקירה


במידה והנכם יודעים במה מדובר, ומדוע זומנתם לחקירה, דעו כי זכותכם המלאה להיוועץ עם עורך דין פלילי לפני החקירה. עורך הדין יכול, לפי הצורך, לכוון אתכם ולעזור לכם לנסח את הטענות וההסברים שלכם, באופן אשר יגן עליכם כמידת האפשר מפני אישום עתידי.


האם אתם עדים או חשודים תחת אזהרה?


ראשית, בהגיעכם לחקירה עליכם לעשות בירור מדוע זומנתם (במידה כמובן ואינכם יודעים זאת קודם). האם זומנתם כעדים לביצוע עבירה או האם אתם חשודים בעבירה פלילית? נסו לברר זאת מיד עם הגעתכם, זוהי זכותכם המלאה לדעת מהי הסיבה שלשמה זומנתם לחקירה.


האם עורך הדין יכול להיות נוכח בחקירה?


באופן שונה מהנהוג בחוק במדינות אחרות, במדינת ישראל אמנם אין איסור מובהק על נוכחות עורך דין, אך גם אין חוק מפורש המתיר אותה. לכן המשטרה, פעמים רבות, תעדיף לחקור את החשוד ללא נוכחות עורך דין, אולם עליכם לזכור, כי זכותכם לבקש עורך דין לפני החקירה ואף להתעקש על כך. האדם היחיד שיכול לעכב עורך דין הוא קצין משטרה בדרגת פקד ומעלה, והוא יכול לעשות זאת עד ל-24 שעות רק אם מדובר במפגש שעלול לפגוע במעצר חשודים נוספים או לפגוע בדרך כלשהי בהשגת ראיות.


כדאי לקחת עו"ד ולשמור על זכות השתיקה?


בהחלט. עמדו על זכותכם לקחת עורך דין, ועל זכותכם לשמור על זכות השתיקה. השוטרים יעשו הכל כדי להוציא מכם פרטים ותשובות, ויבצעו "תשאול" בכל מקום, בניידת, בכניסה לתחנה ואפילו בשירותים, וזאת בכדי לנסות ולהוציא כמה שיותר פרטים מהחשוד. זכרו, החוק אתכם ואתם יכולים להשתמש בו כדי להגן על עצמכם ולמנוע פליטת פה אשר עלולה לשמש כנגדכם בבית המשפט.


כאמור, החוקרים יגידו ויעשו הכל כדי שתכשלו בלשונכם. הם אף עלולים לומר כי השתיקה יכולה לשמש כנגדכם בבית המשפט, וניצולה יהיה כהודאה. אמירה זו אינה נכונה, ונועדה לבלבל ולתסכל את החשוד. זכות השתיקה לא תעמוד לחובתכם ולרעתכם, זכותכם המלאה להשתמש בה, והיא נועדה להגן עליכם כדי שלא תפלילו את עצמכם מבלי משים.


מי רושם את הפרטים והאם ניתן להקליט חקירה?


החוקר מעלה על הכתב כל דבר שאתם אומרים, ורושם לאחר החקירה זיכרון דברים מפורט. זכרו כי כל מילה וכל משפט שאולי נראים לכם שוליים נרשמים ומתועדים על ידי החוקר, לכן עליכם לבחור את מילותיכם בקפידה, או לחלופין, לשמור על זכות השתיקה.


החוקר גם מקליט את השיחה ביניכם, עליכם להתחשב בכך ולנהוג בזהירות. אם אתם חושבים שנוהגים בכם בחוסר צדק, וכי לא הייתה סיבה מוצדקת לזמן אתכם לחקירה, אתם רשאים להקליט את החקירה נגדכם. אולם, זכרו כי במידה ואמרתם פרטים מפלילים החוקר רשאי לשמור את ההקלטה שלכם כראיה נגדכם, לכן חשבו היטב לפני שאתם בוחרים להקליט.

 

הזכויות במהלך החקירה


אם הגעתם לחקירה ואינכם חשים בטוב מסיבה רפואית כלשהי, בקשו להפסיק את החקירה ולראות רופא. זוהי זכותכם על פי חוק, ואין החוקר רשאי למנוע מכם זכות זו. כמו כן, אם הנכם נוטלים תרופות באופן קבוע, והם נשארו בבית או נלקחו בהכנה לחקירה, עליכם לדווח על כך מיד לשוטרים ולבקש כי הם יוחזרו לכם.


זכרו, לחוקרים אסור בשום מקרה להשתמש באלימות כלפיכם, האלימות כוללת גם צעקות ולחץ מסיבי ממספר חוקרים. במידה וקורה מקרה בו אתם נתונים לאלימות כזו או אחרת, בקשו מיד להפסיק את החקירה.


ניסיון החוקרים לדובב חשוד בכל מחיר


במהלך החקירה ינסו החוקרים כל "טריק" אפשרי על מנת לגרום לחשוד לדבר. אחד מה"טריקים" הנודעים הוא שימוש במדובב. הם יכולים להוציא אתכם לרגע במהלך החקירה למסדרון, ולהושיב אתכם ליד אדם אחר המתחזה לחשוד. הוא ינסה לדבר אתכם ולדובב אתכם. זכרו, אתם לא מוכרחים לדבר עם אף אדם, ומוטב לו תבחרו בזכות השתיקה גם במקרה זה.


מהלכי חקירה: מסדר זיהוי ועימות


במידה והתבקשתם לעבור מסדר זיהוי, וודאו שעורך הדין שלכם נמצא אתכם בהליך, וכן וודאו כי האנשים שנבחרו לעמוד לצדך במסדר, דומים לך בחזותם הכללית.


עימות בין החשוד לבין המתלונן או העדים אם ישנם, הוא נוהל רגיל ומקובל אולם אינכם חייבים להשתתף בו אם אינכם מעוניינים בכך. אתם רשאים להיוועץ עם עורך דין לגבי העניין, ולהחליט יחד האם הדבר יכול לפעול לטובתכם או דווקא לרעתכם.


כמה זמן אורכת חקירה?


המשטרה יכולה לעכב אדם הנחקר תחת אזהרה למשך 3 שעות, או למשך 6 שעות באישור מיוחד. במידה והשוטרים לא הציגו "חשד סביר" שאכן ביצעתם עבירה, אתם רשאים לעזוב את תחנת המשטרה בתום שלוש שעות.


מותר להודיע לבן משפחה על מעצרכם?


במידה וביקשו החוקרים לעצור אתכם לאחר החקירה, זכותכם לקבל שיחת טלפון על מנת להודיע לאחד מקרוביכם על המעצר. זוהי זכות המעוגנת בחוק, וחוקר אינו רשאי לעכב הודעה לבן משפחה, או למנוע מכם את שיחת הטלפון.


כמה זמן מותר להחזיק חשוד במעצר?


המשטרה רשאית לעצור אדם החשוד בעבירה למשך 24 שעות, כאשר לאחר זמן זה, היא צריכה להציג סיבה מוצדקת וטובה להארכת המעצר וזכותכם לקבל נימוק והסבר מפורט לסיבת המעצר. לאחר 24 שעות, המעצר הופך למעצר לא חוקי, ובית המשפט יכול לשחרר אתכם, אם הובאתם לדיון בבית משפט לאחר זמן זה, רק בשל העובדה כי עוכבתם ללא סיבה מוצדקת.


לאחר ששוחררתם מהחקירה, טוב תעשו אם תפנו לעורך דין פלילי (במידה ועדיין לא עשיתם זאת) והיוועצו עמו לגבי המשך הטיפול בעניינכם.
בנוסף לזכויות הרבות שיש לחשוד, יש לו גם חובות. לאור המצב הרגיש בו נתון החשוד, מוטב שלא יחמיר את מצבו ולא יעשה דברים שעלולים לתת סיבה לחוקרים לעכב את מעצרו. לפיכך, מוטב שלא להתחצף לחוקרים או להעליבם; זכותכם כמובן לדעת כל פרט ופרט בחקירה, והנכם רשאים לעמוד על זכויותיכם ללא פשרה, אולם, דאגו שלא להגיע לחיכוך עם השוטרים, ולא להתחצף תוך כדי עמידה על זכות.

 

יש לך שאלה? 

פורום רישום פלילי
פורום חקירות משטרה | חקירה פלילית
פורום מעצר - זכויות עצורים ושחרור ממעצר


בנוסף, מוטב שלא ליצור קשר עם חשודים נוספים בפרשה או עדים, וכן מוטב שלא ליידע חשודים נוספים בתוכן החקירה.


חשוב שבעת המפגש עם עורך הדין, תהיו כנים לחלוטין ואל תחסכו פרטים. הפרט הקטן ביותר יכול לסייע רבות בהמשך.


לבסוף, אל תסמכו ידיכם על החוקרים, ואל תצפו שהתיק פשוט ייעלם מעצמו. עקבו היטב אחר מהלך העניינים ובדקו כי אכן נסגר התיק בעניינכם או לחלופין כי הוא מתנהל כהלכה והועבר לגורמים הרלוונטיים.