הנאשם, נשוי כבן 30, הודה בעבירות המיוחסות לו והורשע במסגרת הסדר טיעון. בית משפט השלום נדרש לקבוע את עונשו לאור ההרשעות, וזימן את הצדדים לתת טיעוניהם לעונש.


מכר אלפי תקליטורים מזויפים בשוק הכרמל


לפי כתב האישום נגדו, מכר הנאשם תקליטורים מזויפים בדוכן שפתח בשוק הכרמל בתל אביב. בדוכן נמכרו אלפי תקליטורי מוסיקה וסרטים מזויפים למשך תקופה ממושכת כבת שנתיים משנת 2009 ועד לשנת 2011. מעבר מכך, הנאשם אף נעצר בגין העבירות בעבר ושוחרר כשהוא חותם על התחייבות שלא להמשיך במכירת החומרים המזויפים, אך למרות ההתחייבות חזר הנאשם למקום והמשיך בביצוע העבירות.


לאחר בדיקת נסיבות חייו ונסיבותיו האישיות, הוגש לבית המשפט תסקיר שירות המבחן אשר דיווח כי הנאשם מגיע מרקע נורמטיבי, גדל כשהוא מוקף אהבה ממשפחתו התומכת, כאשר בשלב מסוים, לאחר שאביו פשט את הרגל, נאלץ לעזור בפרנסה כשהוא בן עשרים. לפי דברי הנאשם, הוא נאלץ להשיג כסף בקלות ובמהירות ולכן התחבר לאנשים עבריינים משולי החברה.


הנאשם חשב שמדובר בעבירה אזרחית


לגרסתו של הנאשם, הוא כלל לא היה מודע לפן הפלילי בעבירות שביצע, וטען כי האדם שהכניס אותו לעסקי ממכר התקליטורים אמר לו כי הוא מבצע עבירה אזרחית שבגינה יוכל להיקנס, אך הבטיח לו כי במידה וייתפס הוא יעזור לו וישלם את הקנס.


לפי שירות המבחן, הנאשם הינו ילדותי מאוד, תלותי וחסר עמדות מגובשות. לפיהם, המעצר שינה את הלך מחשבתו והוא הביע רצונו לטיפול.
לאור כל זאת, המליץ שירות המבחן לבית המשפט לקבוע עונש מאסר על תנאי אשר יכול להרתיע את הנאשם מלחזור על העבירות וכן לשלבו בהליך טיפולי.

 

ישראל הפכה ל"מעצמת מזויפים" 


בבואו לדון בקביעת מתחם העונש הראוי, הזכיר השופט את חומרת המעשים ואת העובדה כי הציבור כלל לא הפנים את חומרת העבירות הללו ואת הנזק שנגרם מהן לחברות ההפצה, לחברות התקליטים וכמובן ליוצרים עצמם בין אם הם ישראלים ובין אם מדובר בחומרים בינלאומיים. השופט אף מציין את העובדה כי בעקבות גל הזיופים שפוקד את ישראל בשנים האחרונות, ישנה אפשרות למחיקת המניע העיקרי של היצירה, שהוא הרווח ממנה, והיוצרים עלולים למנוע יצירתם מן הציבור. עוד לפי השופט, בעקבות עבירות הזיופים הרבות במדינה, נפגע שמה של מדינת ישראל, והיא הפכה ל"מעצמת זיופים".


לאור המצב, כך לפי השופט, בית המשפט העליון הכתיב מדיניות ענישה מכבידה בעניין, כגון עונשי מאסר בפועל וקנסות כבדים.


כשניגש השופט לדון בעבירות באופן פרטני ולקבוע עונשו של הנאשם, קבע כי מדובר בעבירה חמורה מאחר ופגע באופן ממשי בערכים המוגנים. הוא מכר אלפי תקליטורים, הפיץ חומרים מזויפים ובלתי חוקיים לאורך שנים כאשר הוא מרוויח כסף רב מן העבירות. עוד ציין השופט כי אף לאחר שנעצר הנאשם והוזהר, חזר שוב ושוב על העבירות מבלי לשים לבו אל החוק.


בהתייחסו לעונש, הדגיש השופט את העובדה, כי יכול היה להסתפק בעונש קל יותר כגון מאסר על תנאי אך במקרה הזה ולאור הנסיבות קבע השופט מתחם עונשי שנע בין 3-12 חודשי מאסר בפועל.


בקובעו את העונש התחשב השופט בנסיבות חייו של הנאשם, בעובדה כי הוא הודה מיד בעבירות והתנצל, בעובדה כי לאור תסקיר שירות המבחן הבין את מעשיו והביע רצון לעבור הליך טיפולי וכן בעובדה כי הוא אדם צעיר ונשוי ואף מצא עבודה נורמטיבית וחוקית בחברת הובלות.

 

יש לך שאלה? 

פורום נפגעי הונאות מחשב סייבר זיופים ועקיצות
פורום זכויות יוצרים במוזיקה ואמנות
פורום כתב אישום במשפט הפלילי


יחד עם זאת, הנסיבות והעובדות הללו לא ימנעו מהטלת עונש מאסר על הנאשם בעיקר מהסיבה שהפך את ביצוע העבירה לעבודתו העיקרית והפיק ממנה רווח רב. לפיכך, הטיל השופט שנת מאסר בפועל על הנאשם, שישה חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 30,000 שקלים בתקווה שעונש זה ירתיע אותו ואת האחרים בביצוע עבירות מכירה של מוצרים מזיופים והפצתם.