השאלות להן נדרש בית המשפט היו גובה אובדן השתכרות עתידי וגובה השתכרותו בעבר של המנוח וקביעת זהותו של היורש – האם האלמנה או הורי המנוח, כאשר שאלה זו קשורה בהכרח לקביעה האם הצעירה אשר הייתה נשואה למנוח רק כחודשיים, יכולה להיחשב אלמנתו ולפיכך לקבל את רוב הירושה. כאשר הורי המנוח מבקשים מבית המשפט שלא להכיר בה כאלמנתו אלא רק כבת זוגו וכך יוכלו לרשת את מרבית כספי הפיצויים.
נהרג בתאונת דרכים חודשיים לאחר חתונתו
המנוח ובת זוגו, כבת 30, נישאו ביוני 2006 כאשר באוגוסט אותה השנה נהרג המנוח, כבן 37, כשעשה דרכו חזרה הביתה מעבודתו במפעל ייצור, בתאונת דרכים. בהתאם לצו ירושה שהוצג בפני בית המשפט, הורי המנוח ואלמנתו הטרייה אמורים היו להתחלק שווה בשווה בעיזבונו.
אולם, לאור חוסר רצונם של היורשים להתחלק שווה בשווה, טענו ההורים כי על בית המשפט לקבוע כי אין אשתו של המנוח אלמנתו אלא בת זוגו, ולכן אין לה זכות לקבל את מירב הפיצויים. מה גם, שלפי טענתם נודע להם כי היא אמורה להינשא בקרוב ועל כן לא תזדקק, ככל הנראה, לרוב כספי הפיצויים.
הורי המנוח מבקשים את הפיצויים, בת הזוג הצעירה תינשא שנית
כמו כן, ציינו ההורים כי היא אינה נחשבת אלמנת בנם, כך לפי הוראת חוק הירושה וחוק ביטוח לאומי אשר לפיו אלמנה מוגדרת כמי שהייתה נשואה למעלה משנה למנוח או ילדה לו ילדים. מאחר ובת הזוג לא עמדה באף אחד מהתנאים, אינה זכאית, לשיטתם, להיקרא אלמנה. לפיהם, אין זה הוגן לנשל אותם מירושת בנם רק בגלל שנישא חודשיים לפני שמצא את מותו בתאונה מצערת, ואף הותיר אותם ללא נכדים.
לבסוף, הזכירו ההורים את כוונת האישה להינשא בשנית אך הוסיפו כי גם אם השמועה תתברר כלא נכונה, ניתן להסיק באופן סביר כי תהיה כוונה כזו בעתיד הקרוב, בשל גילה הצעיר של בת הזוג.
בבואה לדון בפסקי הדין עבור שתי התביעות, ביקשה השופטת ראשית להכריע בעניין גובה השתכרותו בעבר ואובדן השתכרותו בעתיד של המנוח, ולפיכך לקבוע את גובה הפיצויים שמגיעים ליורשים, לפני שהוחלט מי יירש.
לאחר בדיקה מול מקום עבודתו של המנוח, התברר כי למרות שלא הייתה לו תעודת השכלה פורמלית מעבר ללימודי החובה בתיכון, הצליח המנוח להשתלב כפועל ייצור במפעל גדול. אביו העיד בבית המשפט שבנו החל בלימודי הנדסת חשמל אך מעולם לא השלים אותם ועבד בעבודות שונות עד השתלבותו במפעל כשנה לפני התאונה. לפי תלושי השכר שהוצגו, נקבע על ידי השופטת כי שכרו בעבר עמד על יותר מ-10,000 שקלים, ושכרו בעתיד היה עשוי לעלות לכדי 12,500 שקלים. אלו סכומי ההשתכרות שנקבעו לצורך קביעת פיצויי המנוח שאמורים להינתן על ידי חברת הביטוח "הכשרת היישוב" חברה לביטוח בע"מ.
למרות טענות שובות הלב של ההורים, בת הזוג תיחשב אלמנה
עתה נותר לשופטת לקבוע מי יהיה זה שיירש את מירב הפיצויים. בהתייחסה לטענתם של הורי המנוח, קבעה השופטת כי למרות שעדותם נגעו לליבה ויש בהן מן ההגיון, אין לקבוע לפי טענותיהם כי בת הזוג אינה אלמנתו של בנם. לפיה, יש אמת בדבר ההורים לגבי תקופת נישואיהם הקצרה, גילה הצעיר של בת הזוג וסיכוייה הגדולים להינשא בשנית, אך אין טענות אלו מעוגנות בהלכה וההפך הוא הנכון, דווקא ישנה נטייה ללכת לקראת האלמנה גם אם הייתה נשואה למנוח זמן קצר. מעבר לכך, לא עלה בידי הורי המנוח להוכיח כי בכוונת האלמנה להינשא בקרוב, ולפיכך יש לראות בה כאלמנת בנם.
יש לך שאלה?
פורום צו ירושה | צו קיום צוואה
פורום עיזבון וירושה
פורום תאונות דרכים | פיצויים לנפגעי תאונות דרכים
לאור הדברים האמורים, קבעה השופטת פיצויים בסך 2,527,395 שקלים לאלמנת המנוח ופיצויים בסך 209,545 שקלים להוריו.