מדובר במקרה בבני זוג אשר טרם נישואיהן כדת משה וישראל החליטו לחתום על הסכם ממון. במסגרת ההסכם נקבע כי אין שיתוף בנכסים אותם כל אחד רכש בנפרד טרם לפני החתונה, לכן במקרה של פרידה- כל אחד ישמור על נכסיו.
יש לכם שאלה?
פורום גישור משפחתי | גירושין בהסכמה - הכנה לגירושין
פורום הסכם ממון
פורום הסכם גירושין
אולם כעבור ארבע שנים נקלע בית העסק של הבעל לקשיים, והוא שכנע את אשתו לחתום על הסכם ממון נוסף המבטל למעשה את ההסכם הקודם וקבוע שכל הנכסים אשר צברו השניים לפני הנישואים, יהיו מעתה משותפים.
אולם לאחר מספר שנים בני הזוג נקלעו למשבר זוגי ורצו להיפרד, גילתה האישה שהיא תמסור לו חצי מנכסי הנדל"ן שלה בעוד שהיא תקבל חובות של עסק כושל ותאלץ לכסות אותם. לכן החליטה לפנות לבית המשפט על מנת לבטל את ההסכם, בטענה לעושק.
האישה טענה באמצעות עורך דינה כי החתימה על ההסכמים נעשה עקב מניפולציות שהפעיל עליה בעלה לשעבר, שאיים עליה כי אם לא תחתום עליהם הוא יעזוב אותה ובכך ניצל את העובדה כי היא סובלת מחרדת נטישה. כמו כן טען בפניה כי ההסכמים הם הצהרתיים בלבד ונועדו לחזק את הקשר הזוגי שלהם. הבעל מנגד, הגיש בקשה לאכיפת ההסכם אולם בית המשפט לענייני משפחה קיבל את גרסת האישה, וביטל את ההסכם לאלתר.
הערעור בבית המשפט המחוזי
הבעל לא ויתר על הסכם הממון, ופנה לבית המשפט המחוזי. בערעורו טען כי יש לכבד את ההסכם שנחתם כדין ומפאת העובדה כי בית המשפט וידא כי השניים מבינים את תוכנו.
עוד טען, כי זאת טעות מצד בית המשפט לשפוט את מצבה הרגשי של אשתו בעת חתימת ההסכם, והיה צריך לבדוק זאת כאשר אישרה אותו בפני בית המשפט, לטענתו דעתה הייתה צלולה וההשלכות ההסכם היו ידועות לה. בנוסף טען, כי כלל לא ידע על מצבה הרגשי של אשתו וכן הסב את תשומת לב בית המשפט לכך שהיא רוצה לבטל את ההסכם כי נקלעה לקשיים כלכליים.
בית המשפט המחוזי: יש לבטל את ההסכם מטעמי צדק חברתי
השופט שדן בתיק החליט לדחות את הערעור ולהשאיר את החלטת בית המשפט לענייני משפחה על כנה.
השופט כתב בפסק הדין כי אמנם בית המשפט ממעט להתערב בחוזים הנחתמים בין אזרחים אמנם במקרה הזה, לאור החובות בהם מצוי הבעל ולאור מצבה הנפשי של האישה יש לבטל הסכם זה מטעמים של צדק חברתי ומוסר.
כמו כן נטען כי עצם הצגתו של החוזה בבית משפט, אינה מונעת מהאישה לטעון כי היא חתמה עליו תחת לחץ וחשש מבעלה. ולפיכך, יש לקבוע כי נפל פגם ממשי בכושר השיפוט של האישה, שחתמה על הסכם שאינו לטובתה, ועל כן יש לגבות את החלטת בית המשפט לענייני משפחה לבטלו לאלתר. השופט הוסיף כי הבעל יישא בכל הוצאות המשפט