פינוי- בינוי הוא ברוב הפעמים פרויקט מבורך, אשר משפר דרמטית את איכות חייהם של הדיירים, שמקבלים דירות חדשות במתחם בו הם גרים ולעיתים פיצויים נוספים מהקבלן איתו הם התקשרו בהסכם. אמנם כדי שפרויקט כזה יצא לפועל צריכה להיות הסכמה רחבה בין דיירי הבניין, ותנאי זה עלול ליצור בעיות, כפי שקרה במקרה שלפנינו.

 

יש לכם שאלה?
פורום פינוי בינוי | התחדשות עירונית
פורום תמ"א 38


התובעים, שגרים בשכונה ישנה בעיר יהוד, חתמו על הסכם עם חברת אשדר על מנת שזו תבנה עבורם יחידות דיור חדשות במסגרת החוק, אולם שני דיירים עקשנים סירבו לחתום על ההסכם מסיבות שונות ולכן רוב הדיירים החליטו לתבוע אותם בבית המשפט.


בתביעה טענו הדיירים שבעד ההסכם כי סירוב הנתבעים לחתום עליו אינו סביר והם מנצלים לרעה את זכויותיהם כדיירים בבניין המשותף. נטען כי הנתבעים מבקשים פיצוי בלתי סביר עבור הפינוי ולכן הם פוגעים בעיקרון השוויון בחוק, לפיו כל דייר יקבל את אותם התנאים. עוד טענו כי החוק לצידם היות וברגע שיש רוב של שני שלישים מהדיירים לפינוי, אפשר להתחיל בתהליך.


התובעים אף הציגו לבית המשפט חוות דעת של שמאי מטעמם לפיו הנזק שייגרם לתובעים אם ההסכם לא ייתחם עומד על 22 מיליון שקלים.
הנתבעים טענו מנגד כי החוזה שנחתם עם החברה אינו סביר ופוגע בהם. הדירה אשר אותה יקבלו בתמורה, לא ראויה. דמי השכירות לא גבוהים מספיק וכן הערבות הבנקאית המוצעת בלתי הולמת. עוד טענו כי לפי חוק זה, עומדת להם הזכות לסרב ובכך לסכל את העסקה, שאינה הוגנת לטעמם. עם זאת, הנתבעים לא הציגו חוות דעת נגדית של שמאי מטעמם הסותרת את חוות דעתו של השמאי מטעם התובעים.

 

בית המשפט: לטענות הנתבעים אין כל בסיס, חתמו על ההסכם או ישלמו פיצויים

 

השופטת שדנה בתיק פסקה חד צדדית לטובת התובעים. השופטת נימקה את החלטה בכך שהוכח כי אין בסיס לטענת הדיירים הסרבנים לפיה תנאי החוזה אינם סבירים.


בניגוד לטענותיהם, הוכח כי התמורה עבור הדירה אכן ראויה, וכי סכום הערבות הבנקאית עודכן ועלה כך שהוא משקף את ערך הדירה. כמו כן הוכח כי דמי השכירות דומים לדמי השכירות שנגבים עבור מבנים אחרים באזור.


השופטת הדגישה בדבריה את חוסר הסבירות שבפעולת הנתבעים, שבהתנהגותם זאת פוגעים ב-96 אחוז מהדיירים האחרים שמעוניינים בפרויקט.


לפיכך, קבעה השופטת, הדיירים הסרבנים יפצו את התובעים בסכום המלא שביקשו מבית המשפט, כ-3 מיליון ₪ כן יישאו בהוצאות המשפט ובשכר טרחת עורך הדין.


עם זאת, השאירה השופטת פתח מילוט לנתבעים וקבעה שיש באפשרותם לשנות את דעתם ולחתום על ההסכם. במידה ויחתמו על ההסכם סכום התביעה יבוטל והם יישאו בהוצאות משפט בלבד.