האם הבנק יכול לקבוע לאזרח מהי מטרת הפיקדון? האם הבנק יכול לקבוע מה היו כוונות האדם שהפקיד כספים לחשבונו? שאלות אלה עמדו לפתחו של בית הדין לתביעות קטנות בתביעה שהגישה אזרחית נגד בנק לאומי.
יש לכם שאלה?
פורום צרכנות ותביעות קטנות
מדובר בסבתא אשר נהגה להפקיד לנכדה כסף בחיסכון אשר פתחה עבורו עד אשר יגיע לגיל 18 ונתקלה בהפתעה כאשר הבנק סירב לתת לה למשוך את הכסף בחזרה, בניגוד להסכם בינם בו כתוב כי היא יכולה לעשות בחיסכון כרצונה.
לטענת התובעת, כבר שנים שהיא נוהגת בדרך פעולה זאת עם בנק לאומי. היא מפקידה את הכסף בחסכון לנכדיה, ולאחר שהם מגיעים לגיל 18 הם יכולים להשתמש בו בכפוף להסכמתה. היא סברה שכפי שקרה בעבר גם הפעם הבנק ייעתר לבקשתה ויעביר את הכסף בחזרה לחשבונה.
התובעת אף הציעה לבנק להעביר את הכסף לחשבונו של בנה, אבי הקטין, אולם הבנק סרב לכך הבנק סירב להצעות פשרה נוספות שהוצעו על ידה והשאיר את הכסף בחשבונו של הקטין, ולכן החליטה להגיש נגד הבנק תביעה שיחזיר לידיה את כספי החיסכון בסך 12,000 ₪.
הבנק השיב מנגד כי נציגיו הציעו לתובעת להעביר את הכסף לחשבון המשותף של הורי הקטין אולם היא סירבה. לבנק התברר כי ישנו סכסוך בין ההורים ולכן התובעת רוצה להעביר את הכסף. דבר זה אינו משקף את טובת הקטין ולכן הכסף צריך להישאר בחשבונו.
הבנק אף דרש מהלקוחה לפנות לאמו של הקטין ולקבל את הסכמתה להעביר את הכסף, היות ואם הקטין מתנגדת לכך נחרצות אזי אין אפשרות להעביר את הכסף. בנוסף טענו נציגי הבנק כי מדובר במתנה אשר הוענקה לידי בידי הסבתא ולכן אין באפשרותה להתחרט
בית המשפט: החיסכוןאינו מתנה ולכן התובעת רשאית להתחרט
הרשמת הבכירה שדנה בתיק כתבה כי בהתאם לחוק הכשרות, אדם זר אשר רוצה לתת מתנה לקטין מבלי שההורים יעשו בו שימוש יכול לעשות כן בתנאי שהוא ציין זאת בהסכם בין הצדדים
עוד כתבה הרשמת בפסק הדין כי בהסכם בין הבנק ללקוחה כתוב מפורשות כי הובעת יכולה לעשות בחשבון כרצונה ועל כן יכולה למשוך בחזרה את הפיקדון.
בנוסף נכתב בפסק הדין כי היות והקטין טרם הגיע לגיל 18, ולפיכך לא קיבל בפועל את המתנה ולא נפגע מכך. לכן התובעת רשאית לחזור בה ולמשוך בחזרה את פיקדון לכן הטיעון שהגיש הבנק בעניין זה לא רלוונטי.
הרשמת הוסיפה כי בין כה הכספים לא יועדו להורי הקטין מלכתחילה והם לא היו צריכים להנות מהמתנה שנתנה לו, ועל כן יש למנוע ממצב הזה לקרות.
בסופו של דבר, פסק בית המשפט לטובת הסבתא וקבע כי על הבנק להעביר מיידית את הפיקדון לחשבונה וכן הורה לשלם לה הוצאות משפט בסך 750 ₪