האם אב גרוש יכול להפסיק לשלם מזונות לילדיו שאינם מעוניינים בקשר עימו? לשאלה זאת נדרש בית המשפט לענייני משפחה. היועץ המשפטי לממשלה הנחה מספר פעמים את בית המשפט להסכים לכך רק במקרים חריגים מאוד, אמנם בית המשפט החליט במקרה שלפנינו אחרת.
יש לכם שאלה?
פורום דיני משפחה
פורום זכויות הגבר | זכויות הגבר במשפחה
פורום בית משפט לענייני משפחה
בני הזוג, להם שני ילדים קטינים, התגרשו לפני שמונה שנים. אולם לטענת האב, זה שש שנים שהילדים מסרבים להיות בקשר איתו. על אף מאמציו הרבים לשמור איתם על קשר, הם אינם מוכנים לשוחח עימו אפילו בטלפון. לטענתו בגלל הסתה מצד האם. הקרע היה עמוק עד כדי כך שהאב לא הוזמן לבר המצווה של בנו. וכמו כן קיים נתק בין הילדים לסבם לסבתם מצד האב. עוד טען כי האם משתכרת הרבה יותר טוב ממנו, ויכולה לכלכל את ילדיו בעצמה. אי לכך עתר לבית המשפט בבקשה להפסיק לשלם להם את דמי המזונות.
האם טענה בתגובה שהילדים החליטו לנתק את הקשר עם אביהם ממגוון סיבות מוצדקות. בין היתר טענה כי הוא היה נוהג כלפיהם באלימות והצהיר כי הגיור שעברה אימם אינו חוקי, דבר שהפך אותם לפסולי חיתון וגרם להם עוגמת נפש רבה. כמו כן סירב להאריך להם את תוקף הדרכון, ואילץ אותם להישאר בארץ.
בית המשפט: האב פטור מדמי מזונות
השופטת שדנה בתיק כתבה בגזר הדין כי בית הדין אינו ממהר לפסוק על ביטול דמי מזונות בגלל היעדר קשר. הנטייה של בית המשפט היא לא להאשים את הילדים בהתנהגות הוריהם ולצמצם את הפגיעה בהם. בית הדין מורה להפסיק את דמי המזונות רק במקרה שבו קיים צו המחייב קשר בין ההורה לילד ואם ניתן לתלות את האשם בסרבנו הקשר בילד ואין נסיבות אחרות המצדיקות את סרבנותו.
השופטת קבעה כי במקרה שלפנינו נעשו ניסיונות רבים לגשר בין הקטינים לאביהם- ללא הצלחה. הקטינים מסרבים להיות להיפגש עימו, לדבר עימו בטלפון ואפילו לא מסכימים לקבל ממנו מתנות. השופט קבעה כי לפי דו"ח השירות הסוציאלי האם אינה רואה חשיבות בקשר של ילדיה עם האב וזה משפיע עליהם. השופטת הוסיפה לטענות האם על אלימות אין בסיס, היות ומעולם לא התלוננו על כך במשטרה.
עם זאת כתבה השופטת שיש לאבחן בין הקטין (בן 15) לקטינה (בת 17.5). הקטינה אינה מעוניינת כלל בקשר עם אביה ולא התייצבה אפילו פעם אחת למפגשים ביניהם. ואילו הקטין הגיע מספר פעמים לפגישות ויש להניח שאילולא אימו, היה ממשיך להגיע והקשר בינם היה מצליח להשתקם.
אי לכך פסקה השופטת כי לאב יש זכות להפסיק לשלם את המזונות לבתו. והוא זה שייבחר אם לשלם לה מזונות לאחר שתגיע לגיל 18, ובמידה ותסכים לחדש את הקשר. אשר לקטין, בית המשפט הורה לאב להפקיד את דמי המזונות בקופה מיוחדת, שתועבר לאם רק כאשר יוכח כי הקשר בינם שוקם.
עודכן ב: 26/05/2013