בדומה לכל גוף גדול, גם צה"ל מחויב ליישם את הוראותיו של החוק למניעת הטרדה מינית. הטיפול במקרים של הטרדה מינית בצבא איננו שונה באופן מהותי מהטיפול בהטרדה מינית בגופים אחרים כגון הרשויות האזרחיות או המגזר הפרטי. בניגוד לחוקים פליליים אחרים, צה"ל לא שינה ו/או חוקק את הוראות החוק הכלליות אשר מחייבות את כל אזרחי המדינה, גם אם הם לא משרתים בצבא. ואכן, החוק הרלבנטי מבחינת הטרדה מינית בצבא הינו החוק למניעת הטרדה מינית.

 

יש לכם שאלה?

פורום דיני צבא | משפט פלילי צבאי
פורום הטרדה מינית - פגיעה מינית


חוק זה מגדיר "הטרדה מינית, מהי?" וקובע שורה של אמירות ו/או מעשים אשר עלולים לעלות כדי הטרדה אסורה. החוק למניעת הטרדה מינית נכנס לתוקפו לפני כ-30 שנה, בשנת 1988. עשר שנים לאחר מכן, החוק עבר מספר תיקונים שנועדו להתאימו למציאות בפועל. החוק למניעת הטרדה מינית קובע כי הטרדה מינית יכולה לבוא בשורה ארוכה של ביטויים. למשל, ניתן להטריד מינית את פלוני על ידי סחיטה באיומים כאשר המעשה המדובר הינו בעל אופי מיני. כמו כן, הטרדה מינית יכולה להיות גם הצעות חוזרות ונשנות בעלות אופי מיני (כאשר המוטרד מביע את רצונו כי המטריד יחדל ממעשיו). בנוסף, הטרדה מינית הינה גם התייחסויות המתמקדות במיניותו של פלוני, או התייחסות מבזה או משפילה בכל הנוגע למיניותו או נטייתו המינית של אלמוני. על פי החוק למניעת הטרדה מינית, מדובר בעבירה פלילית אשר העונש הרובץ לצידה יכול להגיע עד כדי מאסר בפועל.


התנכלות בגין תלונה להטרדה מינית


החוק למניעת הטרדה מינית מוסיף כי גם התנכלות לאדם בעקבות סוגיות הקשורות להטרדה מינית עלולה להיות עבירה פלילית. למשל, התנכלות לחיילת אשר התלוננה על המפקד בגין הטרדה מינית, גם כאשר היא נעשית על ידי צד שלישי, מהווה התנהלות אסורה. החוק קובע כי התנכלות בגין הטרדה מינית הינה עבירה חמורה אשר ניתן לרצות בגינה שלוש שנות מאסר. זאת מתוך הרציונאל כי יש להגן בחירוף נפש על זכותן של נשים (וחיילות) להתלונן על היותן קורבן של הטרדה מינית.


בשנים האחרונות, חיילים רבים, ביניהם גם קצינים ואנשי קבע, מועמדים לדין פלילי בעקבות עבירות כנגד החוק למניעת הטרדה מינית. מיותר לציין כי התופעה רווחת בצבא וזאת בשל הערבוב בין נשים וגברים מחד, ומעמד הדרגות והסמכות מאידך. בעקבות התלונות הרבות, בצה"ל פועלים בנחישות ובתקיפות כנגד תופעות של הטרדה מינית בצבא. מדי שנה, נפתחו מאות חקירות מצ"ח העוסקות בסוגיות אלה, וחיילים רבים מועמדים לדין ומורשעים.


הטרדה מינית בצבא הינה לצערנו מחזה נפוץ. עם זאת, במידה והוטרדת מינית, מומלץ שלא לשתוק בנושא. ראשית, אין כל סיבה שתסבלי בעקבות מעשיו של אחר. כמו כן, במידה ואדם מרשה לעצמו להטריד חיילת בצבא, וזו לא תתלונן אודותיו, הרי שהוא יראה בכך אישור להמשיך ולעשות כן גם כנגד חיילות אחרות.


הרשעה בעבירה של הטרדה מינית בצבא יכולה להביא למאסר בפועל, מאסר על תנאי, הורדת דרגות ואף ענישה משמעתית חמורה. חשוב להדגיש כי די באמירה "תמימה" לכאורה כגון "המכנס הצבאי יושב עלייך יפה" בכדי להיחשף לתביעה כאמור. אי לכך, מומלץ בהחלט לשקול מילים בצבא, מקל וחומר כאשר עסקינן בהתבטאויות בעלות אופי מיני או "דברים שבינו לבינה".


מה עושים לאחר הטרדה מינית בצבא?


במידה וסבלתם מהטרדה מינית בצבא, חשוב לפנות באופן מיידי להגשת תלונה בנושא. קיימת חשיבות משפטית מבחינת מועד הגשת התלונה. ככל שפערי הזמנים בין התלונה לבין המעשה יהיו גדולים יותר, כך תיפגע מעט אמינותה ומהימנותה של גרסת המוטרדת. הצבא נוטה לייחס חשיבות רבה לסמיכות הזמנים הנ"ל.

 

היות ופעמים רבות מדובר בגרסה מול גרסה, קיימת חשיבות של ממש לסוגיות משפטיות כגון דא. התלונה יכולה להיות למפקד, ואם המפקד הוא המטריד אז ניתן לפנות לגורמי כוח אדם ביחידה. כמו כן, פתוחה בפני המוטרדת גם הדרך לפנות למצ"ח או לנציגת יוהל"ן ביחידה. חשוב להדגיש כי נוסח התלונה ישמש לאחר מכן בהליך המשפטי. דהיינו, יהיה קשה לסטות מגרסאות ו/או לשנות אותן בהמשך. אי לכך, מומלץ להגיש תלונה כאמור לאחר מחשבה מעמיקה ותוך קבלת ייעוץ משפטי.