לאחרונה עלה לכותרות סיפורו של תושב מגדל אשר נעצר בחשד שרצח את אשתו, את שני ילדיו הקטנים ואת בנם של השכנים. סוגיית כשירותו המשפטית לעמוד לדין התעוררה לאחר שטען כי הוא חתול, התנהג באופן מוזר אל מול המצלמות, מלמל חלקי פסוקים וניסה לכרוע על ארבע בבית המשפט. הוא אושפז לצורך הסתכלות פסיכיאטרית במשך כשלושה שבועות, שבסופם נקבע בחוות דעת פסיכיאטרית כי הוא כשיר לעמוד לדין. על כן, הודיעה המשטרה כי יוגש נגדו כתב אישום פלילי.


עם זאת, סנגורו רשאי להגיש ערעור על חוות הדעת הפסיכיאטרית שניתנה, ולבקש שהחשוד יעבור הסתכלות פסיכיאטרית נוספת על ידי פסיכיאטרים מטעמו. במקרה כזה, רק חוות דעת שלישית שיערוך פסיכיאטר אשר ימונה על ידי בית המשפט תקבע באופן סופי האם ניתן להגיש נגדו כתב אישום, או שמא הוא אינו כשיר מבחינה משפטית.


מהם התנאים לקביעת כשירות לעמוד לדין או להוכחת אי כשירות משפטית?


חוק סדר הדין הפלילי קובע בסעיף 170 כי אם נקבע על ידי בית המשפט שאדם המואשם במעורבות בפלילים אינו כשיר לעמוד לדין, ההליכים המשפטיים שנפתחו כנגדו ייפסקו. לא מדובר בשאלה האם הנאשם אחראי לעבירות הפליליות המיוחסות אליו, אלא ליכולתו הקוגניטיבית להבין את ההליכים המשפטיים שמתנהלים כנגדו, לשוחח ולהסביר לעורך דינו את טענותיו וכדומה.


באופן זה החוק מגן על מי שמצבו הנפשי-שכלי אינו מאפשר לו להתגונן כנגד האישומים המיוחסים לו. עוד קובע החוק כי אפשר יהיה לחדש את ההליכים כנגד הנאשם אחרי שמצבו יוטב, וזאת בהתאם להוראת היועץ המשפטי לממשלה.


על כן, בכל מקרה שבו מתעורר חשד כי מצבו של הנאשם אינו תקין מבחינה שכלית או נפשית, הוא יישלח לבחינה פסיכיאטרית. חוות הדעת הפסיכיאטרית שתינתן בעניינו תקבע באיזה מצב היה הנאשם בזמן שביצע את המעשים המיוחסים לו, וכן תכריע האם הוא כשיר או לא כשיר לעמוד לדין פלילי.


מה היה מצבו הנפשי של הנאשם בעת ביצוע העבירות המיוחסות לו, והאם הוא כשיר לעמוד לדין?


ההליך הפלילי שמתנהל כנגד נאשם יופסק לאחר קביעה פסיכיאטרית כי אינו מסוגל לעמוד לדין, על פי קביעתו של בית המשפט. עם הפסקת ההליכים יוציא בית המשפט צו אשפוז או טיפול, אשר על פיו יטופל הנאשם במרפאה פסיכיאטרית, אם במסגרת אשפוז ואם ללא אשפוז.


אם מצבו של הנאשם ישתפר בהמשך וניתן יהיה להעמיד אותו לדין, ההליכים המשפטיים כנגדו יחודשו. עם זאת, במקרה שחוות הדעת הפסיכיאטרית קובעת כי מחלה נפשית שממנה סבל הנאשם במועד ביצוע העבירה מנעה ממנו להבין את השלכות מעשיו, כמו גם ליקוי שכלי, הוא לא יישא באחריות פלילית למעשיו.

 

יש לך שאלה?

פורום כתב אישום במשפט הפלילי


לסיכום חשוב לציין כי ההחלטה לגבי כשירותו של אדם לעמוד לדין נתונה בידיו של בית המשפט, והוא אינו חייב לקבל את חוות הדעת הפסיכיאטרית. באופן עקרוני, הרקע הפסיכיאטרי של הנאשם יועבר אל בית המשפט, והוא יחליט האם יש לבצע הסתכלות פסיכיאטרית לנאשם. בדרך כלל נמשכת ההסתכלות מספר ימים לכל הפחות, שבמסגרתם התנהלותו של הנאשם נבדקת באופן רציף על ידי צוות רופאים.