המשפט הצבאי שהסעיר את המדינה בחודשים האחרונים, משפט אלאור אזריה, אשר הורשע על ידי בית הדין הצבאי בעבירת הריגה, יסתיים בהחלטת בית הדין הצבאי על גזר דינו של החייל. בפרשה זו, בעוד התביעה דרשה מאסר בפועל לתקופה שתנוע בין שלוש ועד חמש שנים, ביקשה ההגנה מבית הדין כי יסתפק בפרק הזמן שכבר ריצה החייל במעצר פתוח בבסיס.


ככל הנראה, פרקליטיו של החייל יגישו ערעור על גזר הדין. מהן אפשרויות הפעולה לאחר מתן גזר דין צבאי, ובאילו מקרים אפשר לערער על ההרשעה או על העונש שהוטל?


מהם הליכי ההעמדה לדין והשיפוט בבתי דין צבאיים?


סמכות השיפוט של בית הדין הצבאי חלה על כל סוגי העבירות אשר מבוצעות על ידי חיילים בשירות סדיר או חיילי מילואים, הן עבירות צבאיות כמו נפקדות או עריקות והן עבירות שאינן צבאיות כגון עבירות תנועה או עבירות מהתחום הפלילי. כמו כן, ההעמדה לדין צבאי תתבצע ללא קשר למקום ביצוע העבירה, וגם במהלך חופשה מהצבא.


עם זאת, כאשר מדובר בעבירה שאינה צבאית, הפרקליטות הצבאית יכולה להעביר את ההליך המשפטי אל בית משפט אזרחי מקביל, תלוי במידת הקשר שבין השירות לבין העבירה שבוצעה.


כאשר הפרקליטות הצבאית מחליטה להגיש כתב אישום, הנאשם יכול להחליט האם לפנות לעורך דין צבאי עם אישור ספציפי להופעות בבית הדין הצבאי, או לקבל ייצוג משפטי בחינם על ידי הסנגוריה הצבאית.


בסופו של ההליך ניתנת הכרעת דין, ואם הנאשם מורשע בעבירות המיוחסות לו בית הדין משית עליו עונש בהתאם לחומרת העבירה, נסיבות ביצועה וכן נסיבותיו האישיות של הנאשם ובחינת אפשרויות השיקום בעניינו.


זכות הערעור על החלטת בית הדין ניתנת הן לתביעה והן להגנה, במסגרת פרק זמן של 15 ימים. גם בהליך הערעור, החייל רשאי לקבל ייצוג משפטי מקצועי, או על ידי הסנגוריה הצבאית או על ידי סנגור פרטי, לפי בחירתו.


מה אפשר לעשות לאחר מתן גזר דין בבית דין צבאי?


חייל שהורשע בפלילים והוטלו עליו עונשים על ידי בית הדין הצבאי, רשאי להגיש ערעור על החלטת בית הדין בתוך 15 ימים. במסגרת ההליך הוא יכול לערער על עצם ההרשעה או על העונש שהוטל עליו. בית הדין לערעורים ידון מחדש בתיק, ויוציא פסק דין מטעמו. גם על החלטה זו אפשר להגיש בקשת רשות ערעור בתוך 30 ימים, אל בית המשפט העליון.


לרוב, בית הדין הצבאי לערעורים אינו מתערב בפסקי דין ובהחלטות קודמות שניתנו, אלא אם כן מדובר בהחלטה שגויה או בהכרעה החורגת ממתחם הענישה הראוי. כמו כן, גם התביעה יכולה לערער ולדרוש החמרה בעונש מבית הדין הצבאי לערעורים. מכל מקום, באופן עקרוני העונש לא יידחה עקב הגשת הערעור אלא יחול במקביל.


אפשרות נוספת היא להגיש בקשה להקלה בעונש אל אלוף הפיקוד, מטעמים שאינם מבוססים על טיעונים משפטיים. זאת באמצעות הבעת חרטה והגשת מחילה, בתוך פרק זמן של 15 ימים לאחר שניתן פסק דין חלוט. מפקד הפיקוד מוסמך להקל בעונש אולם אינו יכול לשנות את דבר ההרשעה או להחמיר בענישה.

 

יש לך שאלה?

פורום דיני צבא | משפט פלילי צבאי


מלבד זאת, ראש המחוז השיפוטי, הרמטכ"ל ושר הביטחון יכולים להקל בעונשו של חייל לאחר מתן גזר הדין, להחליף מאסר בפועל בענישה על תנאי ועוד. כידוע, ניתן אף להגיש בקשת חנינה אל נשיא המדינה.