פרידה לאחר לידה היא תופעה נרחבת בקרב זוגות נשואים. הטלטלה שעוברת הזוגיות, ובעיקר זוגיות לאחר לידה ראשונה, בעקבות הלידה והתוספת החדשה לתא המשפחתי, וכן ריבוי הלחצים והקשיים שחווים ההורים הטריים, עלולים להביא את הנישואין לסוף דרכם.


כדי למנוע את היקף התופעה ולצמצם את מקרי הגירושין, כדאי עוד לפני הלידה לקבל ייעוץ מאנשי מקצוע ולקבוע מראש את חלוקת האחריות בכל הנוגע לטיפול בתינוק, להתכונן לקראת בעיות כספיות ומיניות שעלולות ליצור חיכוכים בין בני הזוג ובמקרה הצורך לגשת לטיפול זוגי. אולם מה קורה אם בכל זאת מחליטים להתגרש? כיצד ניתן לעבור את הליך הגירושין עם תינוק קטן? ומה לגבי מזונות, זמני שהות ומשמורת?


עם אילו קשיים מתמודדים ההורים לאחר הלידה?


מחקרים מראים כי בשנה הראשונה לאחר הולדת התינוק עלולים לחוות בני הזוג משברים וסכסוכים על רקע אובדן הזמן שנותר להם להשקיע במערכת היחסים ואף בקיום יחסי מין. המרחק שנוצר בין הצדדים מוביל במקרים מסוימים לפרידה ולגירושין.


השינויים הגדולים בעקבות הלידה, הן מבחינה אישית והן מבחינה גופנית, גובים לעתים את המחיר על חשבון הזוגיות. האישה מפסיקה לעבוד למספר חודשים ונשארת בבית לטפל בתינוק, וכן מתמודדת עם השינויים בגופה כתוצאה מהלידה, ואילו הגבר חש שעול הפרנסה מוטל על כתפיו ונאלץ להתמודד עם חלוקת תשומת הלב שמשתנה.


גם הרגלי יחסי המין משתנים לאחר לידת התינוק, עד כדי אי קיום יחסים כלל במשך חודשים. אימהות רבות מאבדות את החשק המיני או חוות דיכאון שלאחר הלידה. מכלול הבעיות הללו עלול לגרום לריחוק ולפרידה.


מה עושים לאחר ההחלטה להתגרש?


מדובר בהחלטה לא קלה, בייחוד בשלב זה של החיים, ולכן כדאי להגיע אליה מתוך מודעות ומחשבה תחילה. כדאי להגיע להליך גישור כדי לנסח הסכמות בכל הנוגע לתנאי הגירושין, לרבות הסכמים על ענייני כספים, הסדרי ראייה, משמורת ומזונות.


האם ניתן וכדאי לקבוע משמורת משותפת גם עבור תינוק?


חשיבות המעורבות ההורית מצד שני ההורים בגידול הילד הכרחית להתפתחותו ולהמשך חייו. במקרים המתאימים כדאי להגיע להסדר של משמורת משותפת, ובכל מקרה חשוב שכל אחד מההורים יהיה מעורב בחיי הילד. עם זאת, ישנם מקרים שבהם משמורת משותפת אינה הפתרון המיטבי עבור הילדים, ועדיף לקבוע משמורת בלעדית של אחד ההורים והסדרי ראייה מורחבים עבור ההורה השני.


ומה עם הסדרי ראייה או זמני שהות של האב עם התינוק?


באופן עקרוני, לפי חזקת הגיל הרך הקבועה בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, האם מקבלת משמורת מלאה על ילדים קטנים עד גיל שש, ובייחוד כאשר מדובר בתינוק מתחת לגיל שנה. במקרה כזה נקבעים לאב הסדרי שהייה עם הפעוט.

 

יש לך שאלה?

פורום גירושין


בשנים האחרונות ולאור ההכרה הגוברת בזכותו של האב למעורבות רבה בחיי ילדיו, הורחבו זמני השהות המקובלים שכללו יומיים באמצע השבוע אחר הצהריים ובכל סוף שבוע שני, לשלוש פעמים באמצע השבוע כולל לינה אצל האב.