עבירה שיש עמה קלון מעידה על פגם מוסרי חמור באופי העבירה ובאופיו של הנאשם. המושג קלון אינו שאוב מתחום המשפט ולא מוגדר בחוק העונשין, אלא מגיע מתחום המוסר, על כן נותר עמום ונתון לשיקול דעת ופרשנות של בית המשפט. על ההכרעה בדבר עבירה שיש עמה קלון יש השפעה מכרעת על עתידו התעסוקתי והמקצועי של הנאשם בפלילים.
מקורו של המונח אות קלון בסיפור התנכ"י על קין והבל. על פי ספר בראשית אות הקלון הראשון הוטל ברוצח הראשון קין אשר רצח את אחיו בשל קנאת אחים. קין הודה בפני אלוהים בחטא, וכדי שלא יהרגו אותו, הוטל עליו אות קלון והוא המשיך לחיות את חייו כנווד תמידי. כיום הביטוי אות קלון מתייחס לתווית שלילית הנדבקת לאדם בגין מעשה לא הגון שביצע ולחומרה בעלת השפעה לזמן רב, שאף לעתים אינה ניתנת לכפרה.
המונח המשפטי קלון נלווה להרשעות מסוימות בעבירות הפליליות ומתאר פגם מוסרי שבוצע על ידי הנאשם. הקלון פוסל את הנאשם מלכהן במשרות ציבוריות שונות בשל פגם מוסרי במעשיו, המעיד על כך שהוא אינו ראוי לשאת באחריות ציבורית ולקבל להחלטות שענייני הכלל ושלום הציבור תלויים בהן.
החוק אינו מסדיר את עניין הקלון, אלא מותיר את ההכרעה בסוגיה זו בידי בית המשפט. הקביעה המשפטית בדבר עבירה שיש עמה קלון נתונה להחלטתו בשלבים שונים של גזר הדין, ובין היתר מאפשרת להטיל את הסנקציה החברתית, ולקבוע מי ראוי לכהן במשרה ציבורית ומי לא, על פי הנסיבות המיוחדות של האירוע.
כאמור, המושג קלון אינו בעל הגדרה חד משמעית וכדי לקבוע האם מדובר בעבירה שיש עמה קלון, יש לבחון את סוג העבירה ואופייה, את הנסיבות המיוחדות שבהן בוצעה, האם נעברה בעת מילוי תפקיד או בקשר אליו, האם היתה כוונה פלילית במעשה. בנוסף בית המשפט בוחן את מהות העבירה, תדירות המעשים הפסולים של הנאשם, שיקולים של מדיניות משפטית ראויה ונתונים אישיים הנוגעים למבצע העבירה.
כלי הרתעה לגינוי חברתי
קיימת חשיבות מכרעת לעובדות המצוינות בכתב האישום, המהוות את ההבדל בין עבירה שיש עמה קלון לעבירה שאין עמה קלון. ההחלטה בדבר קלון המתבססת על נסיבות האירוע, משמשת בעיקר ככלי הרתעה לגינוי חברתי ולהשלכות המוסריות על נאשם, הבאה לידי ביטוי בשלילת זכותו לעסוק בתפקיד ציבורי או בטחוני.
ההשלכות הציבוריות על מבצע עבירה פלילית שיש עמה קלון, הן איסור על הגשת מועמדות לבחירות לכנסת ולרשויות מקומיות, אי קבלה לתפקיד נציב קבילות הציבור, שלילת חברות בוועד של עמותה ציבורית, על פי חוק העמותות.
יש לך שאלה?
כמו כן, לשכת עורכי הדין יכולה לסרב לקבל לשורותיה עורך דין שהורשע בעבירה שיש עמה קלון, ובמקרה שהעבירה בוצעה במסגרת השירות הצבאי, היא עלולה לגרום להורדה בדרגה, ואף לא ניתן לכהן במשרה ציבורית או בתפקיד המצריך אמון מיוחד, כמו מתווך או שמאי מקרקעין, סוכן ביטוח, עובד חינוך אופטומטריסט ועוד.