במקרים רבים מתרחשים קרבות ירושה על עזבונו של מנוח אף על פי שהותיר אחריו צוואה, לאחר שהיורשים מגלים את תוכנה של הצוואה ולא מרוצים מחלקם בירושה או חושדים שהיא אינה תקפה. הליך של תקיפת צוואה וערעור על תוכנה הוא אחד ההליכים הנפוצים ביותר הנדונים בבתי המשפט לענייני משפחה בכל הנוגע לדיני ירושה, מאחר שחוק הירושה מאפשר זאת במטרה להגן על רצונו וכוונותיו האמיתיות של המנוח.
במסגרת הליך תקיפת צוואה או התנגדות לצוואה תיבחן כשרותה, ייבדקו הנסיבות שבהן נערכה ומצבו של המנוח בעת עריכתה ויוטל ספק באמינותה. כיבוד רצונו של אדם שהלך לעולמו הוא העיקרון הבסיסי של דיני הירושה, ואם יוכח שצוואתו אינה משקפת זאת, ניתן לגרום לביטולה או לפסילת חלק מהסעיפים שבה.
החוק רואה בצוואה מסמך אישי ומשפטי מחייב, המפרט את כוונותיו של המוריש לגבי גורל רכושו לאחר מותו. אם נפטר מבלי שערך צוואה או במקרה שצוואתו תתבטל לאחר התנגדות לצו קיום צוואה, הירושה תועבר ליורשים על פי דין, כפי שמגדיר החוק.
מה הייתה כוונתו של המנוח?
חשיבותה של הצוואה ותוקפה מבוססים על חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, שבמסגרתו רשאי המוריש לקבוע את עתיד עזבונו בהסדר חוקי על פי עיקרון חופש הציווי, כמו גם לקבוע מי יהיו יורשיו, מה יהיה חלקם בירושה ואף את מי הוא מעוניין לנשל מהירושה. כאשר הצוואה כשירה ותקפה, חלוקת הירושה תתבצע לפי הוראותיה.
עריכת צוואה באחת מארבע הדרכים המנויות בחוק היא הדרך לוודא שהמסמך כשר ושהוראות הצוואה יבוצעו. ניתן לערוך אותה בכתב יד או בפני שני עדים שאינם חלק מהיורשים העתידיים, לערוך אותה בפני רשות כגון רשם הירושות, נוטריון, שופט או רשות דתית, וכן במקרים המתאימים ניתן אף לערוך צוואה בעל פה בפני שני עדים שיפקידו את המסמך במשרדי רשם הירושות.
באילו מקרים ניתן לתקוף את הצוואה?
בכל מקרה שבו עולה החשד שהצוואה לא כשרה ואינה משקפת את רצונו של המוריש, שהיא נערכה תחת השפעה לא הוגנת, תרמית או אונס, שאחד מהיורשים היה מעורב בעריכתה, שהמוריש ערך צוואה אחרת במועד מאוחר יותר מהמועד שבו ערך את הצוואה הראשונה, או שקיימים בה פגמים, ניתן לערער על תוכנה באמצעות הגשת התנגדות לצוואה לבית המשפט לענייני משפחה.
הצוואה תיבחן מחדש, ואם יתברר שהטענות מוצדקות והמסמך אכן אינו משקף נכונה את כוונותיו של המנוח, היא תיפסל. החוק מאפשר מספר עילות לתקיפת הצוואה, למשל בטענה שנערכה בהשפעה בלתי הוגנת, שהמוריש כלל לא היה כשיר לערוך את הצוואה מבחינה בריאותית או נפשית או בשל היותו קטין, או שהוראות הצוואה אינו אפשריות לביצוע, לא מוסריות או לא חוקיות.
כמו כן ניתן לטעון שפג תוקפה של הצוואה, כאשר מתברר שהמוריש כתב צוואה נוספת במועד מאוחר יותר, או שאחד הזוכים בירושה נטל חלק בעריכתה והיה מעורב בניסוחה באופן שיכול להביא לביטולה.
יש לך שאלה?
פורום התנגדות לצוואה | ביטול צוואה
את ההתנגדות יש להגיש לרשם הירושות תוך פירוט הסיבות להגשת ההתנגדות, בצירוף מסמכים היכולים להוכיח את הטענות, תצהיר לאימות עובדות ההתנגדות ואישור על תשלום אגרה. את המסמכים יש להגיש במספר עותקים לבעלי הדין ולבית המשפט לענייני משפחה.