ישנם כמה סוגים של משפחות חד הוריות בישראל, ומדי שנה הולך וגדל מספר המשפחות החד הוריות, גם בשל העובדה שיותר ויותר אנשים בוחרים להקים תא משפחתי במסגרת חד הורית, למשל נשים לא נשואות שהחליטו לא לוותר על אימהות, וגם עקב העלייה המתמדת של מקרי הגירושין אשר מובילים להורות חד הורית של אחד מבני הזוג הגרושים, בדרך כלל האימהות.


עריכת צוואה היא עניין חשוב לא רק לאנשים בעלי ממון רב או בגיל מבוגר, אלא לכל אדם בכל גיל ובעיקר כשיש לו ילדים קטנים שהוא רוצה להגן על עתידם. על כן, כאשר מדובר במשפחות חד הוריות יש לצוואה חשיבות מכרעת לגבי גורל הילדים אם חס וחלילה ההורה היחיד שדואג להם יילך לעולמו, הן מבחינה משפחתית והן מבחינה כספית.


הגנה על חלקם של הילדים בירושה גם אם להורה יהיה בן זוג חדש


לפי דיני הירושה, אם אדם לא ערך צוואה, לאחר מותו תעבור מחצית מהירושה לבן זוגו בעת הפטירה, לרבות לידוע בציבור, והמחצית השנייה תעבור לילדים בחלקים שווים. אם למנוח לא היה בן זוג במועד פטירתו, כל הירושה תעבור לילדיו.


כלומר, יכול להיווצר מצב שבו ההורה ניהל קשר זוגי עם בן זוג חדש, ואפילו אם מדובר בזוגיות שנמשכה חודשים ספורים אותו בן זוג יכול לקבל חלק גדול מהירושה על חשבונם של הילדים. ניתן לפתור מצב בעייתי זה מראש באמצעות הגדרת חלקו המדויק של בן הזוג בצוואה או קביעה שכל הירושה תעבור לילדים.


מי ינהל את הירושה כאשר הילדים עדיין קטינים?


קטינים אינם יכולים לנהל כספי ירושה שקיבלו עד שיגיעו לגיל בגרות. במשפחה חד הורית התוצאה עלולה להיות שההורה השני, כלומר במקרים מסוימים בן הזוג לשעבר או הגרוש, יוכל לנהל את העיזבון עקב היותו האפוטרופוס הטבעי השני של הילדים.


כדי למנוע מצב זה מראש ניתן לקבוע בצוואה שהירושה תוחזק על ידי נאמן ולא על ידי הגרוש, ואפשר גם לקבוע מי יהיה אותו נאמן, באיזה גיל יוכלו הילדים לקבל את הירושה ואף לקבוע תנאים להעברת הכסף, למשל שניתן יהיה להשתמש בו רק עבור הוצאות שכר לימוד או רכישת דירה.


מי יגדל את הילדים?


חשוב להסדיר מראש אצל מי יגדלו הילדים במקרה של פטירת ההורה היחידני. במסגרת הצוואה יכול ההורה לפרט מיהו האדם שאותו הוא מבקש למנות כאפוטרופוס על הילדים אשר יגדל אותם בפועל, ומהן הסיבות לרצונו למנות את אותו אדם כאפוטרופוס. כמו כן יכול ההורה לכתוב בצוואה אם ישנם אנשים שהוא מתנגד לכך שיגדלו את הילדים.

 

יש לך שאלה?

עריכת צוואה | רישום צוואה


חשוב להדגיש שמדובר במשאלת לב. לא תמיד האפוטרופוס שימונה על הילדים יהיה זה שביקש ההורה בצוואה, אלא יתנהל הליך משפטי למינוי האפוטרופוס בבית המשפט. אולם בקשתו של ההורה בצוואה תוצג בבית המשפט ותובא בחשבון במערך השיקולים. כמו כן ההורה יכול למנות אפוטרופוס נוסף על הילדים עוד בהיותו בחיים, בהתאם לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.