על פי חוק העונשין עבירת פנים היא עבירה שבוצעה בתוך שטח מדינת ישראל, בין אם כולה או רק חלק ממנה. זאת לעומת עבירת חוץ, שהיא עבירה פלילית שנעברה מחוץ לשטחי המדינה ולא נחשבת כעבירת פנים.
שטח ישראל כולל על פי הגדרת החוק גם את הימים של הארץ, כלי שיט וטייס הרשומים בישראל. כמו כן, גם אם אדם התכוון לבצע עבירה, יצר קשר או ערך ניסיונות שנעשו בחו"ל, והעבירה או חלק ממנה היתה אמורה להיעשות בתוך שטח ישראל, היא תיחשב על פי החוק לעבירת פנים ודיני העונשין של ישראל יחולו עליה.
הרציונל העומד מאחורי סעיף זה הוא העיקרון הטריטוריאלי, שלפיו נכללים בשטח המדינה גם מימי החופים, המרחב האווירי, אניות ומטוסים הרשומים בישראל. לפי עיקרון זה, אין צורך שהעבירה תבוצע בשלמותה בישראל, אלא מספיק שחלק ממנה יבוצע בארץ.
עמידה למשפט נוסף בישראל
תחולת דיני העונשין של ישראל, אינה מסויגת על ידי בית דין של מדינה זרה, אלא אם כן נקבע בחוק אחרת. לפיכך בישראל לא ניתן להעמיד לדין על עבירות שבוצעו בחו"ל, אלא אם היועץ המשפטי החליט כי יש בכך עניין לציבור ונתן את הסכמתו. כמו כן, אם אדם נשפט בחו"ל, הורשע ונגזר עליו עונש, הוא לא יעמוד למשפט נוסף גם בארץ, למעט במקרים חריגים.
החוק הפלילי יחול בגין עבירות חוץ שאם היו מבוצעות בארץ היו מהוות עבירה הפוגעת בביטחון המדינה או בתשתיתה החברתית והכלכלית. כאשר מדובר בעבירות שבוצעו נגד המדינה או נגד העם היהודי, יחולו דיני העונשין של ישראל בגין עבירות חוץ שבוצעו נגד בטחון המדינה, יחסי החוץ שלה או סודותיה, נגד סדרי המשטר, הפעילות של הרשויות, רכוש המדינה, כלכלה או קשרי התחבורה והתקשורת שלה עם מדינות אחרות.
החוק הפלילי בארץ יחול על עבירות מסוימות שבוצעו בחו"ל גם אם למעורבים אין כל קשר לישראל, זאת כאשר בוצעו עבירות נגד האנושות או עבירות נגד משפט העמים.
ריצוי עונש מאסר בארץ
דיני העונשין של ישראל יחולו גם על עבירות חוץ נגד פגיעה בגופם, בריאותם, חירותם או רכושם של אזרחים ישראלים, וגם על עבירה על חוק איסור הכחשת השואה. לשם העמדה לדין על עבירה שבוצעה בחו"ל, יש צורך בתנאי פליליות כפולה, כלומר שהמעשה יהווה עבירה גם בהתאם לדיני המדינה שבה היא בוצעה.
דיני העונשין יחולו על עבירת חוץ מסוג פשע או עוון, שנעברה בידי אדם שהיה אזרח או תושב ישראל, בעת ביצוע העבירה או לאחר מכן. במקרה שהנאשם הוסגר מישראל בשל אותה עבירה פלילית והועמד למשפט במדינה זרה, לפי בקשת ישראל, לא יחולו עוד דיני העונשין של הארץ.
נאשם שנמצא בישראל לאחר שהורשע בחו"ל, על עבירה שחלים לגביה דיני העונשין של מדינת ישראל ולא ריצה בחו"ל את כל המאסר שהוטל עליו, יכול היועץ המשפטי לבקש מבית משפט בארץ שיורה על ריצוי מלוא העונש בישראל, כאילו הוא זה שהטיל עליו את העונש מלכתחילה, ותקופת המעצר תנוכה מן העונש שעליו לשאת בישראל.
יש לך שאלה?
בית המשפט בארץ רשאי לקצר את העונש, זאת בתנאי שקיים הסכם עם אותה מדינה זרה. במקרה שהוטל בנוסף למאסר, גם קנס כספי או תשלום פיצויים, על אדם שנמצא בישראל, והמדינה הזרה הודיעה לרשויות שהנאשם טרם עמד בהתחייבויותיו, רשאי בית המשפט להורות כי הוא ישלם את הסכום שהוטל עליו, על פי בקשת היועץ המשפטי, והתשלום יועבר למדינה הזרה.