תופעת האלימות במשפחה היא אחת הבעיות הקשות שעמה מתמודדת החברה בישראל. מדובר בתופעה נפוצה שפוגעת בכל שכבות האוכלוסייה, בכל סוגי המשפחות ובכל הגילאים. כמחצית מהמקרים שבהם בתי המשפט מפנים בני זוג העומדים לפני גירושין להליך גישור, כוללים רכיבים של אלימות שהופנתה כלפי אחד מבני הזוג, לרוב מדובר באישה.
גישור זוגי בצל נקיטת אלימות כלפי אחד מבני הזוג הוא נושא מורכב המצריך שיטת עבודה מיוחדת של המגשר, ואינו מתאים לכל המקרים. באופן כללי ניתן לומר שהגישור יכול להוות אלטרנטיבה טובה לפתרון סכסוכים, אלא אם כן מדובר באלימות פיזית קשה או בפערי כוחות גדולים ולא שוויוניים בין בני הזוג, כאשר האישה חלשה מאוד יחסית לבעל, ואשר לא ניתן להשוותם באמצעות עזרה חיצונית.
הדבר שהכי חשוב לזכור הוא כי לא משנה אם בוחרים לנסות לשקם את היחסים, לפנות לגישור או להתגרש: האלימות עצמה אינה נושא פתוח לדיון. אם נחשפתם לאלימות מצד בן הזוג או בכל מקרה של אלימות בתוך המשפחה, חשוב מאוד לערב את הרשויות הרלוונטיות. הדבר הכרחי מאין כמוהו גם כדי להיפרד באופן זהיר ונכון מבן הזוג האלים, וגם כדי להגיע להסדר גירושין ראוי.
מה חשוב לדעת לפני שפונים לגישור?
כדי שגישור לקראת גירושין יהיה אפקטיבי, כדאי ששני הצדדים יוכלו לשתף את תחושותיהם ורצונותיהם ואף לתקשר זה עם זה ללא פחדים או חששות. לעתים כאשר ניגשים לגישור מתוך מצב של אלימות, אחד הצדדים פועל מתוך פחד ולכן ההליך אינו מתנהל בצורה שוויונית והמשא ומתן אינו מאוזן. כדי למנוע זאת, חשוב ליידע את המגשר מבעוד מועד על המצב המשפחתי.
כדאי שבן הזוג אשר סובל מאלימות ייפגש בפרטיות עם המגשר עוד לפני שההליך מתחיל כדי שיידע לנהל אותו בהתאם לנסיבות, ובמקרים המצריכים זאת יפנה אותו לייעוץ עם עורך דין או לרשויות הרווחה.
פעמים רבות פערי הכוחות בין הצדדים גדולים מאוד, לדוגמה כאשר הבעל נוקט אלימות כלכלית כלפי בת זוגו ומונע ממנה גישה לחשבון הבנק. המגשר צריך להיות מודע לכך ולחזק את הצד החלש במסגרת ההליך, כדי שלא יקופח בהסכם הגירושין משום שהגיע למשא ומתן מעמדה של חולשה. במקרים מהזוג הזה מומלץ שלכל אחד מהצדדים יהיה את עורך הדין שלו, מלבד המגשר, אשר ידאג לזכויותיו ולאינטרסים שלו.
כל מה שהצדדים יגידו במהלך הגישור לא ישמש כראיה נגדם, גם אם הסכסוך ביניהם יחזור לדיון בין כותלי בית המשפט. מדובר בהליך סודי, וככל שמתקיימות פגישות פרטיות עם המגשר, הוא מנוע מלעדכן את הצד השני בדברים שנאמרו לו, אלא אם כן הצד הראשון הביע הסכמתו לכך.
האם אפשר או כדאי לנסות לשקם את הקשר לאחר גילויי האלימות?
כאשר מדובר על שיקום הקשר הזוגי, הכוונה היא כמובן לנהל מערכת יחסים תקינה וללא אלימות, ולא להשלים עם מצב שבו יש דפוסי אלימות שחוזרים על עצמם. הדבר הקריטי ביותר לשיקום הוא רצון אמיתי ועז של שני הצדדים בשיקום היחסים. הסיכוי לשיקום אפסי במקרים שבהם הצד המוכה רוצה להיפרד אך נשאר מפחד או שהצד המכה אינו חושב שהאלימות היא הבעיה ואינו מוכן להשתנות ולהשתלב בסדנאות לשליטה בכעסים. בטיפול זוגי מתאים יכולים בני הזוג ללמוד דפוסי תקשורת חדשים זה עם זה ולשבור את הדפוסים הקודמים אשר כוללים גם אלימות.
בגישור לקראת גירושין, ככל שהיחסים עכורים יותר, כך קטן הסיכוי שההליך יסתיים בהצלחה. דעות המומחים עדיין חלוקות בנוגע לגישור במקרים של אלימות במשפחה. יש הטוענים כי אין מקום לגישור משום שלא ניתן לגשר על פערי הכוחות, ויש הטוענים כי דווקא בהליך הגישור ניתן להגיע להפחתת האלימות ולהעצמת בן הזוג המוכה.
יש לך שאלה?
הדבר תלוי בעיקר בסוג האלימות. כאשר מדובר באלימות מילולית, אלימות הדדית, או אלימות שנבעה מטראומת הפרידה, הגישור יכול להתאים. לעומת זאת, כאשר מדובר באלימות קשה אשר הבעל מפעיל כנגד אשתו, הגישור ככל הנראה אינו מתאים וייתכן שכדאי להגיע להסכם גירושין באמצעות הליך משפטי.