בני זוג שנמצאים בהליך גירושין או לאחר שהתגרשו, לפעמים שוכחים את טובת הילדים ומתעלמים מהעובדה שהמחלוקות ביניהם אינן נוגעות אליהם, ועירובם בתוך הסכסוך עלול לגרום לנזק בלתי הפיך בקשר ביניהם. זה אחד הדברים הגרועים ביותר שיכולים לקרות בגירושין, אך חרף העובדה שהורים אמורים להימנע באופן מוחלט מפגיעה בילדים ומהסתתם כנגד ההורה השני, ולו רק מתוך שמירה על טובתם, מדובר למרבה הצער בדבר נפוץ.
לעתים ההורים מתייחסים אל הילדים כמעין "קציני קישור" בין הצדדים כחלק מהמאבק ביניהם, או מנסים לבודד את בן הזוג השני באמצעות המרדת הילדים נגדו והסתתם. ככל שהילדים קטנים יותר, כך ניתן להפעיל עליהם מניפולציות רגשיות ביתר קלות, משום שיכולתם להבין את התמרון אשר מופעל עליהם מוגבלת.
מהם אמצעי ההסתה הנפוצים שמפעילים הורים במהלך הגירושין?
אמנם אין גבול לדרכים שבהן ניתן להסית ולהמריד את הילדים בהליך הגירושין, אך ניתן למנות מספר שיטות נפוצות שבהן משתמשים ההורים. לדוגמה, הם חושפים אותם למסמכים המשפטיים ומצטטים להם מתוך כתבי התביעה וההגנה שהגיש בן הזוג השני לבית המשפט, במטרה לצייר אותו בצורה שלילית.
ההורה המסית נוהג להציג עצמו בפני הילדים כקורבן מסכן שנעשה לו עוול נוראי בידי בן הזוג, אשר מצדו כל מטרתו בגירושין היא לעשוק אותו מכל רכושו וזכויותיו. כמו כן, תמיד בן הזוג השני יוצג כמי שגרם לפירוק המשפחה, דבר שמשפיע עמוקות על הילדים שכל רצונם הוא לשוב לחיק התא המשפחתי אשר אליו הם רגילים.
מלבד זאת, הילדים נחשפים שוב ושוב לשקרים איומים על בן הזוג שמספר להם ההורה המסית, אשר מוסיף שמן למדורה בכל סיטואציה אפשרית, עד שלבסוף הילדים המוסתים אינם רוצים עוד בקשר עם ההורה, ובן הזוג שהסית אותם משיג שליטה מוחלטת עליהם.
אמירות קשות המושמעות כנגד בן הזוג לשעבר כלפי הילדים, פוגעות בהם בצורה קשה שלעתים אף אינה ניתנת לתיקון. מחקרים רבים שבוצעו בקרב ילדים שהוסתו על ידי הוריהם מראים ירידה תלולה בלימודים ובמקרים רבים אף פנייה לעבריינות.
פנייה לבית המשפט בעילה של הסתת הילדים
בתי המשפט לענייני משפחה בישראל עמוסים בתביעות שהגישו הורים כנגד בן הזוג השני בטענה שהוא מסית את הילדים וגורם להם להפנות לו עורף. הם מגייסים פקידות סעד ומגישים תצהירים מרובים על התנהגותו של ההורה השני, אך שוכחים שמלחמת החורמה שהם מנהלים כנגדו נעשית על חשבונם של הילדים והם הנפגעים העיקריים ממנה.
אם בית המשפט משתכנע שמתחוללת הסתה פרועה של הילדים כנגד אחד מהוריהם על ידי ההורה השני, הם יכולים לפסוק לרעתו של הצד המסית ואף לשלול ממנו את המשמורת עליהם. טובת הילד היא העיקרון המוביל בהכרעת בית המשפט בהליכי הגירושין, ומאחר שפעולת הסתה במסגרת גירושין פוגעת בבוטות בטובת הילדים, בית המשפט ינסה למנוע או למתן את ההסתה בכל האמצעים העומדים לרשותו.
במסגרת הבירור שמבצע בית המשפט לגבי תלונות על הסתה, השופט רשאי לשוחח עם הילדים ביחידות כדי שיוכלו לדבר בחופשיות מבלי לחשוש שדבריהם יפגעו באחד ההורים או שייענשו על כך.
יש לך שאלה?
פורום משמורת | הסדרי ראיה ושהות
לסיכום, אם אתם מנהלים הליך גירושין ויש לכם ילדים משותפים, גם אם אתם משוכנעים שבן הזוג לשעבר הונה אתכם או שתפקודו כהורה לילדיכם אינו אידאלי, זכרו תמיד שטובת הילדים היא קשר טוב וחם עם שני ההורים, גם עם האמא וגם עם האבא, ואסור לערב אותם במאבק שהם אינם חלק ממנו.