הליך גירושין בין בני זוג כולל מספר תחומים הדורשים הכרעה, למשל קביעת משמורת על הילדים, החלטה לגבי דמי מזונות והסדרת חלוקת הרכוש המשותף. כאשר ישנן מחלוקות בין בני הזוג, תביעות אלו יתבררו בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני.
במסגרת תביעות לגבי חלוקת הרכוש, שבמסגרתן יקבע בית המשפט את אופן חלוקת הרכוש שצברו בני הזוג במשך החיים המשותפים, לעתים עולה החשד או מתגלה כי נעשים ניסיונות להסתיר נכסים ולהבריח רכוש. בדרך כלל מתברר שהפעולות להברחת הנכסים התחילו עוד לפני שהחל הליך הגירושין, בזמן שהקשר הזוגי התחיל להתפורר והפרידה נראתה באופק.
לעתים, כאשר מי מבני הזוג צופה שהקשר לא יחזיק מעמד עוד ימים רבים, הוא עלול לפעול כדי להפחית מראש את הרכוש המשותף, כך שבמועד הפירוד והגירושין בפועל אותו רכוש לא יחולק לבן זוגו. קיימים מקרים רבים של העברת חפצים ואפילו דירות וחשבונות בנק לקרובי המשפחה, באופן כזה שיבטל את זכויותיו של בן הזוג באותם נכסים, ולמעשה קיימות דרכים רבות ויצירתיות להברחת הרכוש עוד בזמן הנישואין כדי למנוע את חלוקתו בגירושין.
הפעולות הנפוצות להברחת נכסים שצריכות להדליק נורה אדומה
אמנם מספר האפשרויות להברחת נכסים בזמן הנישואין הוא כמעט אינסופי, אך ישנן דרכים נפוצות לעשות זאת. פעולות אלו צריכות לעורר חשד אצל בן הזוג. לדוגמה, אם פתאום מועבר כסף מהחשבון המשותף לחשבון בחו"ל שרשום רק על שמו של אחד מבני הזוג או על שמו של אדם אחר, או כאשר נרשם רכוש על שמו של בן משפחה במטרה שלא ייחשב לחלק מהנכסים המשותפים. זה יכול להיות נכס נדל"ן, חשבונות בנק או פעילות עסקית, המועברים ללא תמורה על שם מי מבני המשפחה.
דרכים נפוצות נוספות להברחת רכוש הן הקטנת שווי הרכוש המשותף באמצעות פעולות כמו יצירת חובות למראית עין שייכללו באיזון המשאבים, לקיחת הלוואות והברחת התמורה מהן, וכן פיזור פעילות עסקית למספר חברות גדול, חלקן חברות זרות, במטרה להקשות ככל האפשר את האפשרות לעקוב אחר הפעילות, כמו גם הצגת שווא של פעילות עסקית שלא אירעה במטרה להפחית את שווי העסקים המשפחתיים.
כך תמנעו הברחת רכוש ותגנו על זכויותיכם ברכוש המשותף
אם עלה בלבכם חשד שבן הזוג מנסה להבריח רכוש, עליכם לפנות מיידית אל בית המשפט כדי לשמור על זכויותיכם ברכוש במועד הגירושין. בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לדרוש מבן הזוג החשוד בהברחה להציג בשקיפות מלאה את כל הפעולות הכלכליות שביצע אשר יש להן רלוונטיות לגירושין וכן להציג תצהיר על כל הרכוש אשר רשום על שמו.
בעת הצורך בית המשפט יכול להוציא צווי מניעה שיאסרו פעולות ברכוש ללא הסכמת בן הזוג השני, ואף להוציא צווים המיועדים לגורמים חיצוניים כגון בנקים ורואי חשבון. נוסף על כך ניתן להוציא צו עיקול על מחצית מהזכויות של בן הזוג החשוד בהברחה עד שיסתיימו ההליכים המשפטיים לגבי חלוקת הרכוש, ונכסים אשר הוכח כי הועברו לצד שלישי לצורך הברחתם ייחשבו כאילו מחציתם שייכים לבן הזוג האחר.
יש לך שאלה?
כדי לקבל סעדים אלו בבית המשפט נדרש להוכיח את הברחת הנכסים, אך לעתים הדבר מתגלה רק במהלך הליכי הגירושין. לכן מומלץ כי ברגע שעולה צל של חשש להתחיל לאסוף מידע רב ככל שניתן על פעולותיו הפיננסיות של בן הזוג, על חשבונות הבנק שלו, מסמכים שברשותו, מידע המצוי במחשבו האישי וכל פרט הקשור להתנהלותו הכספית.