מדובר באזרחי ישראל לכל דבר ועניין, המשלמים מסים לרשויות המדינה, משרתים בצה"ל ותורמים לכלכלה ולמסחר. רבים מהם אפילו מוכרים כיהודים, אך דבר אחד הם אינם רשאים לעשות: להתחתן בישראל.


מעבר לכך שחתונה היא היעד הנכסף למימוש הזוגיות ולחגיגתה עבור רוב האוכלוסייה, מדובר באחת מזכויות האזרח הבסיסיות ביותר אשר מוזכרת כבר במגילת העצמאות. חרף זאת ולמרות התקופה שבה אנו חיים, מדי שנה עדיין אנשים רבים אינם יכולים להתחתן בארצם, רק משום שהרבנות מגדירה אותם כפסולי חיתון.


לא פעם מדובר בעולים חדשים או ותיקים, עם דגש על העלייה הגדולה של שנות ה-90 מברית המועצות, אשר מתעורר חשד לגבי יהדותם והם אינם מסוגלים להביא הוכחות חד משמעיות לעצם עובדת היותם יהודים. אך ישנם מקרים נוספים שבהם אנשים מוגדרים פסולי חיתון, גם כאשר מדובר בילידי הארץ.


מיהם פסולי חיתון לפי ההלכה הדתית?


אזרחים רבים מוגדרים כפסולי חיתון אשר נאסר עליהם לבוא בברית הנישואין. הסוג הראשון הוא קרובי משפחה מדרגה ראשונה, כאשר על פי ההלכה אחים אינם יכולים להינשא לאחיותיהם, אבות עם בנות, דודים עם אחיינים ואף גיסים וגיסות, כל עוד בני זוגם עדיין בחיים. גם על פי דיני המוסר והחברה נראה הגיוני לפסול לחיתון קרובי משפחה מהמעגל הקרוב, אך בכך לא נגמרת הרשימה.


נשים עגונות, כלומר נשים שבעליהן נעלמו ולא ברור אם הם בין החיים או הלכו לעולמם, כמו גם נשים מסורבות גט אשר בעליהן מסרבים לתת להן גט, נחשבות לנשים נשואות. בהתאם, מכיוון שאישה יהודייה אסורה לנישואין כל עוד היא נשואה לאחר, נשים אלו הן למעשה פסולות חיתון ואינן יכולות להינשא בארץ.


פסולי חיתון נוספים הם ילדים המוגדרים "ממזרים", כלומר ילדים שנולדו לאישה נשואה מאיש אחר ולא מבעלה. ילדים ממזרים אסורים לנישואין במשך עשרה דורות, אם כי הם יכולים להתחתן עם ממזרים אחרים או לאנשים שהתגיירו. הרבנות מנהלת רישום ומעקב מדויקים אחר כל מי שמוגדר כממזר, ולפי רישומיה היא קובעת מי מהם רשאי להינשא ומתי.


לנשים מסוימות אסור להינשא לכהן, כגון גרושה, זונה, גיורת, חלוצה (אלמנה ללא ילדים מבעלה המנוח שעברה טקס חליצה) וחללה, כלומר בתו של כהן שבאה לעולם כתוצאה מנישואין אסורים.


נוסף על כך, בני זוג מאותו מין אינם מורשים להינשא בישראל, וכן אזרחים שיהדותם מוטלת בספק ועל כן מעמדם ברבנות אינו ברור, כגון עולים חדשים.


הזכות להינשא ולהתגרש במדינת ישראל


החוק הישראלי מאפשר ליהודים במדינה להתחתן ולהתגרש רק דרך בתי הדין הרבניים ובאישורם. מסיבה זו, בני זוג שאינם עומדים בתנאי ההלכה ומוגדרים כפסולי חיתון אינם יכולים להינשא בישראל.


אך ניתן למצוא לכך פתרון, ולו פתרון חלקי. מכיוון שהמדינה מכירה בנישואין אזרחיים שהתבצעו במדינות זרות, זוגות רבים בוחרים להינשא זה לזה בחתונה אזרחית, אם משום שהוגדרו כפסולי חיתון ולמעשה זו הדרך היחידה הפתוחה בפניהם, ואם משום שאינם רוצים להתחתן ברבנות.

 

יש לך שאלה?

פורום בית דין רבני


לאחר הנישואין האזרחיים, בני הזוג יכולים להירשם במשרד הפנים ובתעודות הזהות כנשואים, ולקבל את כל הזכויות המוקנות בחוק לבני זוג שנישאו בנישואין דתיים, למשל הטבות במשכנתא ועוד. חשוב לזכור כי גם אם הרבנות אינה מאפשרת נישואין, יש עוד דרך להתחתן ולקבל הכרה בישראל כזוג נשוי לכל דבר ועניין.