בדרך כלל הכוונה ב"צוואה" היא למסמך אשר המוריש מנסח בעצמו לצורך חלוקת עזבונו לאחר מותו. אך חוק הירושה מאפשר במקרים מיוחדים להביע את הצוואה באוזני רשות מוסמכת, אם בכתב ואם בעל פה, וכך לתת לה תוקף חוקי מחייב.
התנאים להכרה משפטית תקפה לצוואה בפני רשות
החוק קובע אילו גורמים רשמיים מוסמכים לקבל את צוואת המוריש, כגון חבר של בית דין דתי, רשם מוסמך מטעם בית המשפט, שופט או חבר מוסמך של בית דין רבני או דתי. כל אחד מהגופים הללו רשאי לקבל את הצוואה בכתב או באמצעות הקראתה בעל פה.
במקרה שהצוואה ניתנה בעל פה לרשות המוסמכת, הגורם הרשמי חייב לנסח אותה במלואה בכתב ולהקריא אותה באוזניו של המצווה בשפה שבה הוא שולט באופן מוחלט, אלא אם כן המצווה בקיא בשפה שבה נכתבה על ידי הגורם הרשמי, ואז אפשר להסתפק באישורו לנוסח הכתוב לאחר שעיין במסמך.
אחרי שהמצווה מאשר את נוסחה של הצוואה, הגורם הרשמי יאשר כי ניתן לה אישור על ידי המוריש, ואין חובה שהמוריש עצמו יחתום עליה. סכום האגרה ישולם על ידי המוריש. חובה לעמוד בכל התנאים המפורטים בחוק כדי לוודא שרצונו האמיתי של המוריש ייושם וכדי להעניק תוקף משפטי למסמך, ובדגש מיוחד על היות הגורם המוסמך נמנה על רשימת הרשויות המוסמכות לפי החוק, ולא מיופה כוח מטעמו.
האם הבעת הצוואה בפני רב היא בבחינת צוואה בפני רשות?
במקרה שהדברים נאמרו על ידי המוריש באוזניו של רב, צריך לבצע הבחנה אם הדברים נאמרו לו מתוקף מעמדו כחבר מוסמך של בית דין, או כדברים שנאמרו לו במסגרת פרטית ואישית. כדי להכריע בעניין יש לבחון את הנסיבות הספציפיות של כל מקרה.
לדוגמה, בית המשפט בחן מקרה שבו אדם ביקר את הרב של עירו בביתו, ובאותה הזדמנות פירט בפניו את רצונותיו לגבי חלוקת רכושו לאחר לכתו מן העולם. בית המשפט קבע כי על פי הנסיבות של אותו מקרה, מדובר היה בביקור פרטי ולא בביקור רשמי של נציג בית הדין הרבני, ולכן לדברים שנאמרו לרב אין תוקף משפטי של צוואה בפני רשות.
צוואה בפני רשות כאשר המוריש נמצא בבית חולים
במקרים רבים, צוואה בפני נוטריון ניתנת כאשר המוריש נמצא בבית חולים או במצב שהוא חולה מאוד ומרותק למיטתו. ניתן לאשר צוואה בפני רשות במעמד של נוטריון מוסמך, בהתאם לתקנות הנוטריונים שלפיהן האישור שיעניק הנוטריון לצוואה יתבסס על תעודה רפואית המתארת את מצבו הבריאותי של המוריש במועד הכנת צוואתו. הנוטריון מחויב לאשר את הצוואה רק לאחר שקיבל לידיו את התעודה הרפואית.
יש לך שאלה?
פורום צו ירושה | צו קיום צוואה
חשיבותה של התעודה הרפואית גדול, משום שהיא משקפת ותומכת במודעותו של המוריש ובגמירות הדעת שלו לערוך את הצוואה. גם אם המוריש עוזב את בית החולים כדי לערוך את הצוואה במשרדו של הנוטריון ולאחר מכן שב לאשפוז בבית החולים, עדיין חובה לצרף את תעודת הרופא לפני עריכתה של הצוואה.
מה היתרונות שבצוואה בפני רשות?
לצוואה מסוג זה יתרון מרכזי לאנשים שאינם דוברים עברית באופן מספיק טוב לניסוח מסמך משפטי רשמי כגון צוואה. בעת עריכת הצוואה הם יכולים להיעזר באחד מהגורמים הרשמיים בעלויות מינימליות, מבלי שהם צריכים להתייעץ עם עורכי דין. גם אם מתעורר הצורך בניסוח צוואה במהירות האפשרית, ניתן לערוך אותה בפני רשות מבלי שקיימת במגרה צוואה מוכנה ומנוסחת, בצורה מיידית.