ישנם כמה סוגים של צוואות שנקבעו בחוק הירושה. צוואה בכתב יד היא אחד מהם, והיא נחשבת למסמך הפשוט ביותר מבחינה משפטית. לצוואה שנערכת בכתב ידו של המוריש יש תוקף משפטי מחייב, ולאחר מותו רכושו יחולק בדיוק כפי שביקש. בשל המשמעות הרבה של המסמך, חשוב להקפיד על הכללים המחייבים, וכך למנוע בעיות בעתיד ולסכל את האפשרות שלא תהיה קבילה בבוא היום.


התנאים המחייבים והפורמליים לעריכת צוואה בכתב יד


אמנם התנאים המחייבים לתקפותה של צוואה בכתב יד פשוטים יותר מכל סוגי הצוואות האחרים, אך קריטיים לצורך תוקפה המשפטי. אך כל עוד היא כתובה בכתב ידו של המצווה עצמו ומצורפת אליה חתימתו, הדבר מהווה ערובה לרצונו האמיתי כמו גם לרצונותיו וגמירות הדעת של המוריש.


הכלל הבסיסי משתמע משמה: הצוואה כולה צריכה להיכתב על ידי המצווה בכתב ידו בלבד, לכל אורכה, כולל תאריך עריכתה וכמובן חתימתו של המצווה. ציון התאריך חשוב כדי לקבוע שאכן מדובר בצוואתו האחרונה והעדכנית ביותר, והחתימה מאשרת את תקפות תוכנה.


רבים טועים לחשוב כי ניתן להסתפק בהקלדת תוכן הצוואה במחשב או במכונת כתיבה, להדפיסה ולחתום עליה, אך צוואה זו אינה נחשבת לתקנית ולא יהיה לה כל תוקף חוקי או משפטי קביל. חוק הירושה מבהיר באופן מפורש שהמצווה חייב לנסח ולכתוב את כולה בכתב ידו.


עם זאת, בתי המשפט לא מתעלמים מהעובדה שפעמים רבות מורישים מנסחים את צוואתם באופן עצמאי וללא ייעוץ משפטי, ועל כן אם יהיו בצוואה טעויות טכניות פעוטות בתי המשפט עדיין יקבלו את הצוואה כתקפה, כל עוד אין ספק שהיא מבטאת ללא עוררין את רצונותיו האחרונים של המוריש. מצד שני, מעמדה המשפטי ייבחן היטב אם יש חשד לקיומה של צוואה אחרת, או כאשר מוגשת התנגדות הנוגעת לאמיתותה של הצוואה.


האם יש תוקף משפטי לצוואה שנכתבה באמצעות הרגל או הפה?


האם חובה לכתוב את הצוואה באמצעות היד? מה אם למוריש אין את היכולת לכתוב אותה באמצעות ידו? על פי החוק, הדרישה היא שהמצווה יחתום ב"כתב יד", ומכאן אפשר להסיק שהוא חייב לחתום עליה אך ורק באמצעות היד, אך סביר להניח שהכוונה היא למאפיין אישי של יוצר הצוואה. לכן בניגוד להקלדה במחשב, למעשה אין הבדל אם הצוואה נכתבת באמצעות הרגל, הפה או כל איבר אחר בגוף, כל עוד המצווה הוא זה שחתם עליה.


האם מכתב יכול להיחשב צוואה?


אם כל הכללים הפורמליים לתקפותה של צוואה בכתב יד מתקיימים, אזי ניתן לקבל כצוואה גם מסמך או מכתב שבו הביע המוריש את רצונו לחלוקת רכושו לאחר מותו. בתי המשפט הכירו במקרים שבהם דברי הצוואה נרשמו בדרך של מכתב, לדוגמה מקרה שבו אדם שהלך לעולמו כתב צוואה קודמת, אך מכתבים שהשאיר התקבלו כצוואה מאוחרת הגוברת על הצוואה הראשונה. בית המשפט קבע כי המכתבים עומדים בכל התנאים הצורניים של צוואה בכתב יד, ועל כן הם מהווים צוואה בעלת תוקף משפטי.


מה היתרונות והחסרונות של צוואה בכתב יד?


היתרון העיקרי הוא כמובן שאין צורך להסתייע בגורמים חיצוניים כדי לנסח ולערוך אותה, ואף אין צורך בהבאת עדים, וזאת בשונה מיתר סוגי הצוואות. אך דווקא מסיבה זו, לעתים הניסוח שלה עלול להיות פתוח לפרשנות או להותיר ספק, אשר עלול לפגוע ברצונו האחרון של המצווה.

 

יש לך שאלה?

עריכת צוואה | רישום צוואה


מסיבה זו, גם אם החלטתם לנסח את הצוואה בכתב יד, חשוב לדעת את הכללים ולקבל ייעוץ משפטי במטרה להבטיח את תקפותה של הצוואה ולמנוע סכסוכים שעלולים לצוץ בעתיד בין היורשים.