ההלכה היהודית מתייחסת באופן משפטי שונה לבעל שבגד באשתו או לאישה שבגדה בבעלה. בעוד הבעל חייב במזונות אשתו במשך הנישואין, ברגע שהאישה בגדה ויש הוכחה לכך, זכותה למזונות נשללת. לעומת זאת, כאשר הבעל בוגד באשתו לא מוטל עליו עונש דומה או חיוב בפיצויים עקב בגידתו, אם כי פתוחה בפני האישה האפשרות להגיש נגדו תביעה נזיקית לבית המשפט, ולדרוש פיצויים בגין הפרת הסכם הנישואין, עוגמת נפש ועוד.


בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני: מה ההבדל ביחס לבגידה?


בית המשפט לענייני משפחה, אף שאינו כפוף לדיני ההלכה היהודית אלא לדיני המשפט האזרחי, בכל הקשור לקביעת מזונות מחויב לפעול בהתאם לדין העברי. מבחינת החוק, בית המשפט רשאי לבטל את מזונותיה של אישה בוגדת, אך כדי שיפעיל ענישה כה חמורה הבעל צריך לנהל הליך הוכחות ולהוכיח חד משמעית את הבגידה. כמו כן, אם הבעל ניהל רומן במקביל לאשתו, בית המשפט לרוב לא ישלול מהאישה את זכותה למזונות ולא יעניש אותה אם בעלה התנהג באופן זהה להתנהגותה שלה.


מלבד זאת, מבחינת ההלכה אין שום בעיה לגבר להינשא לאישה שעמה ניהל רומן, אך אישה אינה רשאית להתחתן לגבר שאיתו בגדה, ולמעשה תהיה אסורה הן לבעלה המחויב להתגרש ממנה והן למאהב.


האם בגידה מחייבת גט?


גם בנושא זה ניתן לראות הבדל בין בעל שבגד לאישה שבגדה. באופן עקרוני גירושין על פי ההלכה הדתית אפשריים רק בהסכמתם ההדדית של שני בני הזוג, או לחלופין כאשר בית הדין מחייב בגט בעקבות עילת גירושין שהוכחה.


אך בעוד בגידה של אישה אשר הוכחה בצורה חד משמעית היא עילה לגירושין, ובית הדין יחייב אותה להתגרש, כאשר הגבר הוא הצד הבוגד, ואפילו אם בגידתו הוכחה מעבר לכל ספק, הוא יכול לבקש שלום בית ומחילה, ואז גם אם האישה דורשת גט בית הדין לא תמיד יחייב אותו בגירושין.


עם זאת, בשנים האחרונות גוברת המגמה שלא לקבל את הבעת החרטה של גברים בוגדים, ופחות מאפשרים להם לנצל לטובתם את החוק העברי. כמו כן, אם האישה תוכיח שבעלה בגד בה לא פעם ולא פעמיים אלא בצורה קבועה ובכך גרם להשפלתה, התנהגותו תיחשב לעילה מוצדקת לחייב אותו במתן גט.


כאמור, לא תמיד בית הדין הרבני מקל עם גברים בוגדים. לדוגמה, בשנת 2013 פסק בית הדין הרבני הגדול בעניין בעל שבגד באשתו ועזב אותה ואת ילדתם הפעוטה לטובת האישה האחרת, שאף היא ילדה לו ילד, וחייב אותו בפיצויים לאשתו בסכום של רבע מיליון שקלים. אחד הרבנים הגדיל והוסיף כי אין כל מקום לחמול על גבר שנטש אישה אשר דאגה לפרנסתו עבור אישה אחרת, וביטל את טענת הגבר כי אשתו התייחסה אליו בגסות באומרו שהיה ראוי להתנהגות זו.


בגידה של הבעל כעילה לתביעת גירושין של האישה


קיימות מספר עילות לטובתה של האישה המבקשת להתגרש מבעלה, אשר יכולות להיות קשורות לבגידה. אישה יכולה לטעון כי בעקבות הבגידה בעלה הפך ל"בעל מורד" ומסרב לקיים איתה יחסי אישות, או לחלופין כי הוא מתנהג אליה שלא כדין, כלומר מקלל, מעליב או מכה אותה באופן קבוע. אלו עילות המזכות בגירושין, כל עוד האישה תוכל להוכיח את טענותיה.


במקרים שבהם הוכח כי הבעל בגד או פעל בכל דרך לפגיעה בשלום הבית, האישה יכולה לתבוע את הכתובה ובית הדין יחייב את הבעל בתשלום. נוסף על כך, אם מתנהלת בעקבות הבגידה תביעה לשלום בית, האישה רשאית לדרוש מספר סוגי צווים כדי להקשות על הבעל ולהשיג יתרון עליו במסגרת המשא ומתן, למשל לאסור עליו להיפגש עם המאהבת ועוד.

 

יש לך שאלה?

פורום בית משפט לענייני משפחה


מכל מקום, מומלץ לאישה שנבגדה להקדים את בעלה ולהגיש תביעת גירושין לבית המשפט לענייני משפחה, אם כי ייתכנו מקרים שבהם יהיה כדאי לפצל את התביעות הכרוכות בגירושין בין שתי הערכאות השיפוטיות.