גישור הוא דרך מקובלת ונפוצה ליישוב סכסוכים המהווה חלופה להגשת תביעות לבתי המשפט, וחוסכת זמן יקר והוצאות מרובות מהצדדים. תחילה הוא היה נהוג בעיקר בסכסוכים זוגיים או משפחתיים, אך היום ניתן לנהל הליך גישור בתחומים רבים נוספים, ולפתור בדרך זאת גם סכסוכים אזרחיים, עסקיים, פליליים, מסחריים ועוד.
במסגרת הגישור כל צד משמיע את טענותיו ושומע את טענות הצד השני, כאשר הגורם הניטרלי שאינו צד לסכסוך, כלומר המגשר, מסייע ליישב את המחלוקת בהסכמתם של הצדדים. עמדת המגשר לא נכפית ואינה מובאת בחשבון, והוא משמש מתווך בין האינטרסים של שני הצדדים ועוזר בהגעה לפתרון מוסכם.
נקודת המוצא של ההליך היא רצון הצדדים לשתף פעולה כדי להגיע להסכם המקובל עליהם. בסופו של הליך גישר מוצלח חותמים הצדדים על הסכם גישור וקובעים בו את התחייבויותיהם וזכויותיהם.
איך ניתן להגיע להסכם גישור טוב?
הסכם גישור טוב הושג בהסכמת הצדדים ואמור לייצג את האינטרסים של כל אחד מהם. כמו כן, הוא אמור למנוע עד כמה שניתן חשיפה לתביעות עתידיות, כך שחשוב לשים דגש על כל הנושאים הרלוונטיים מראש ולא להשאיר בו עמימות.
מצב שבו ההסכם הושג כאשר צד אחד קיבל את כל מה שרצה ולעומתו הצד השני מרגיש שזכויותיו נפגעו, אינו מצב תקין, וסביר שההסכם לא יישאר בתוקפו זמן רב. כאשר צד אחד מרגיש מקופח, עצם חתימתו על ההסכם לא תביא את הסכסוך לפתרון אמיתי, והדרך לתביעה משפטית קצרה מאוד. לכן, כדי להשיג הסכם גישור שיחזיק מעמד, חשוב ביותר לשמור על האינטרסים של שני הצדדים ולמנוע מראש אי הסכמות עתידיות שעלולות להיווצר.
מה לכלול בתוך הסכם הגישור?
ישנם מספר נושאים שחייבים לכלול בהסכם גישור, לא משנה אם הוא בתחום האזרחי, המשפטי או העסקי. כל הסכם חייב להתחיל עם רישום מסודר של שמות הצדדים, וכמו כן נדרש להציג את מסגרתו באופן קצר וחד משמעי.
הצדדים יעלו על הכתב את הסוגיות העקרוניות והאינטרסים המשותפים, ובתום שלב זה ייערכו הסכמי ביניים. כל צד יקרא את ההסכם לבדו ואז במעמד משותף לפני מעמד החתימה. בסוף המסמך יש לציין את הסכמת הצדדים והתחייבותם במשפט כללי, לדוגמה "לאור כל האמור הצדדים מתחייבים לפעול כפי שהוסכם".
אישור הסכם גירושין שהושג בגישור וקבלת תוקף של פסק דין
בהתאם לחוק יחסי ממון, יש לאשר את הבנות בני הזוג שהושגו בהסכם הגירושין בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה. אם ההסכם הושג בגישור, בתום ההליך בני הזוג חותמים עליו ומגישים אותו לבית המשפט לאישור. הם יזומנו לדיון שבו יבחן בית המשפט שההסכם נחתם מרצונם החופשי, שהם מבינים את כל הוראותיו ושהוא מגן על זכויותיהם של הילדים המשותפים.
בסמכותו של בית המשפט לענייני משפחה לתת להסכם הגירושין תוקף של פסק דין, מלבד סעיף הגירושין עצמו שיאושר על ידי בית הדין הרבני בלבד.
הסכם גישור עסקי יכול לקבל תוקף של פסק דין?
הסכם שנערך באמצעות גישור עסקי מהווה חוזה מחייב לכל דבר, ואם הוא מופר ניתן להגיש תביעה לאכיפתו או לקבלת פיצויים בבית המשפט. מעבר לכך, בסיומו של הגישור אפשר להגיש את ההסכם שגובש בין הצדדים לאישורו בית המשפט ולקבלת תוקף של פסק דין.
יש לך שאלה?
פורום גישור משפחתי | גירושין בהסכמה - הכנה לגירושין
תוקף משפטי זה חשוב לאכיפתו של החוזה, מאחר שאם מי מהצדדים יפר אותו ניתן להשתמש כנגדו במגוון סנקציות משפטיות ואף לנקוט צעדים בהוצאה לפועל. עם זאת, בניגוד להסכם גירושין, לא חובה להגישו לאישור בבית המשפט ואפשר להסתפק בחתימתו של ההסכם על ידי הצדדים.