רצונו של האדם שהלך לעולמו לגבי חלוקת עזבונו לאחר הפטירה הוא הדבר החשוב והמהותי ביותר לחלוקת הירושה, וזאת בהתאם לדיני הירושה בארץ המבוססים על חוק הירושה. על כן, אם אדם הותיר צוואה וכל עוד היא עומדת בתנאי החקיקה ויש לה תוקף משפטי קביל, העיזבון יחולק בהתאם להוראות שהותיר בצוואה.


אך מה קורה אם אדם הלך לעולמו מבלי שערך צוואה, או שהצוואה שערך אינה תקפה מבחינה משפטית? כיצד יחולק רכושו? לשם כך נחקקו מספר עקרונות במסגרת חוק הירושה, המגדירים את זהות היורשים ואת חלוקת הרכוש ביניהם.


האם הירושה תעבור לבן הזוג?


דיני הירושה קובעים כי היורש הראשון לאדם שנפטר מבלי שערך צוואה הוא מי שהיה בן זוגו במועד הפטירה, כלומר לא מדובר בבן הזוג שנפרד מהמוריש לפני שנים. בן הזוג היורש לא חייב להיות נשוי לאדם שנפטר, וגם ידוע בציבור ייחשב מבחינת זכויותיו בירושה בדיוק כמו מי שהתאלמן.


כל הרכוש הקשור למשק הבית המשותף, לרבות רכבים וציוד, יועבר בכללותו אל בן זוגו של המנוח. כמו כן, זכאי בן הזוג למחצית מיתר עזבונו של המוריש.


ענפי הירושה לקביעת ירושה על פי דין


כאשר אדם נפטר ללא צוואה, חוק הירושה מגדיר את זהות יורשיו על פי דין. בהתאם לחוק הירושה, ישנם שלושה ענפי ירושה המוגדרים לפי הקרבה המשפחתית לאדם שהלך לעולמו, אשר נקראים גם "פרנטלות". יורשים הכלולים בענף הראשון זכאים לקבל את הירושה, ורק אם אין יורשים בענף זה, היורשים מהענף השני זוכים בעיזבון וכן הלאה. בני הזוג יורשים ללא קשר לענף הירושה, אך חלקם בעיזבון משתנה מענף לענף.


ענף הירושה הראשון כולל את ילדיו של המנוח, כמו גם את ילדיו המאומצים, אם ישנם. במקרה שהירושה עוברת אליהם, היא תחולק ביניהם שווה בשווה. אם אחד מהילדים אינו בין החיים בזמן שהמוריש נפטר, חלקו יחולק בין ילדיו שלו. כאשר קיימים יורשים בענף הראשון, בן הזוג זכאי לקבל חצי מהעיזבון, והחצי השני יחולק בין הצאצאים.


ענף הירושה השני כולל את הוריו של המוריש, אם הם עדיין בין החיים, והם יקבלו חלקים שווים מהירושה. כאשר ההורים כבר אינם בחיים, ילדיהם יחלקו בירושה באופן שווה, כלומר חצי מהעיזבון יחולק לילדיה של האם וחצי לצאצאיו של האב. כאשר הירושה מחולקת ליורשים בענף השני והיורשים הם הורי המנוח, בן הזוג יקבל חצי מהעיזבון. אם הירושה מחולקת לאחיו של המוריש, זכאי בן הזוג לקבל שליש מהירושה.


הענף השלישי כולל את סביו של המוריש, אם עודם בחיים. גם בענף זה הירושה תחולק באופן שווה בין הסבים, ואם אחד מהם אינו בין החיים היא תועבר לצאצאיו. בענף זה זכאי בן זוגו של הנפטר לקבל שני שליש מהירושה, והשליש הנותר יחולק לסבים וצאצאיהם.


מי יקבל את הירושה אם אין יורשים על פי דין?


כאשר אדם הולך לעולמו, הוא לא הותיר צוואה ולא קיימים יורשים על פי דין באף ענף מענפי הירושה, המדינה היא זו שתירש את כל עזבונו. המדינה מחויבת להשתמש בירושה לצרכים ספציפיים בלבד, והם בריאות, סעד, חינוך ומדע בלבד.

 

יש לך שאלה?

פורום צו ירושה | צו קיום צוואה


באילו מקרים יורשים לא יקבלו את חלקם בירושה?


לעתים נפסלת זכאותו של אחד היורשים, אף על פי שהוא מוגדר באופן חוקי כיורש הזכאי לקבל את חלקו בירושה. מדובר במקרים שבהם מתברר כי היורש אחראי למותו של המנוח או ניסה לגרום למותו, או מקרים שבהם הוא ניסה לזייף או להעלים את הצוואה. אם נפסלה זכותו של יורש לקבל את חלקו בעיזבון, חלק זה יועבר לשאר היורשים בצורה שווה.