לאחר שנים של חיים משותפים במערכת יחסים זוגית, נצבר רכוש רב כחלק מהרכוש המשותף של בני הזוג, כגון חסכונות, רכבים, נכסי נדל"ן ועוד. במקרים מסוימים אחד מבני הזוג מתקדם מבחינה מקצועית ומפתח קריירה בסיועו של בן הזוג השני אשר משקיע יותר במשק הבית ובגידול הילדים.
מסיבה זו, אחד הנושאים המורכבים והמרכזיים ביותר לאחר שמחליטים להיפרד הוא כיצד יחולק הרכוש המשותף, בין שמדובר בהליך גירושין ובין שמדובר בפרידה של ידועים בציבור. במרבית המקרים, כאשר אין סכסוך מיוחד הנוגע לילדים כגון משמורת או הסדרי ראייה, המחלוקת המרכזית בין הצדדים היא חלוקת הרכוש.
החלוקה מתבצעת בפועל לפי אחד משני המשטרים הרכושיים הקיימים בארץ. הראשון הוא חזקת השיתוף החלה על זוגות שנישאו או חיו כידועים בציבור לפני 1974. השני הוא חוק יחסי ממון שתחולתו משנת 1974 ואילך, הקובע משטר של איזון משאבים.
עריכת הסכם ממון תמנע מחלוקות בזמן הפרידה
זוגות שערכו הסכם ממון שבו הסדירו את ענייני הרכוש שלהם לפני שנישאו או במהלך הקשר, אם באמצעות הפרדת הרכוש או באמצעות הסכמה על דרך חלוקתו במקרה שייפרדו, למעשה פתרו מבעוד מועד את סוגיית חלוקת הרכוש.
כאשר קיים הסכם ממון, חלוקת הרכוש היא דבר פשוט וכלל לא נדרש להגיע להליכים משפטיים או לערב עורכי דין. אך במקרים רבים לא נערך הסכם ממון בין בני הזוג, וכאשר הם לפני פרידה לרוב הם לא יסכימו על הדרך שבה יש לחלק את הרכוש וייאלצו להתעמת בערכאות משפטיות. הרגשות העזים המלווים את הפרידה, כעסים ועלבונות, בדרך כלל ייצרו קושי גדול להשיג הסכמות בנושא זה.
פירוק השיתוף ומכירת הבית המשותף במסגרת חלוקת רכוש
עקרון העל לגבי חלוקת הרכוש אשר נקבע בפסיקה קובע כי כל הרכוש שצברו בני הזוג במשך חייהם המשותפים, מכל סוג שהוא, שייך לשניהם במידה שווה. אין חשיבות כלל על שם מי מהם רשום הרכוש.
אצל רוב הזוגות, דירת המגורים שלהם היא הרכוש העיקרי המשותף, וכאשר אין הסכם ממון המתייחס לדירת המגורים ניתן לבצע פירוק שיתוף באמצעות הגשת תביעה לבית המשפט. במסגרת זו הדירה תימכר והתמורה תחולק בין הצדדים. ניתן לפנות בכל עת לבית המשפט ולתבוע את מכירת הבית המשותף, ובתנאי שמדור הילדים לא ייפגע.
בסמכותו של בית המשפט להותיר חלק מהתמורה המתקבלת ממכירת הדירה בנאמנות של צד ג' לצורך הבטחת מדור הילדים, או לחלופין בית המשפט רשאי להורות על דחיית המכירה לכמה שנים. עם זאת, בית המשפט אינו מוסמך למנוע לחלוטין את מימוש הנכס.
אם מדובר בהליך גירושין, לאישה יש אפשרות למנוע את מכירת הדירה באמצעות תביעה למדור ספציפי. מדובר במקרים שבהם הבעל עזב ללא הצדקה, עזב את הדירה למען אישה אחרת, או הגיש תביעה לא מוצדקת לגירושין אשר נדחתה. לסעד זה יש חיסרון, והוא שלא ניתן להגיש תביעה למזונות ולמדור ספציפי בעת ובעונה אחת.
הכנת רשימה של כל הנכסים המשותפים
חשוב להכין רשימה מפורטת של כלל הנכסים המשותפים, כדי להקל ככל האפשר על הליך החלוקה ולהבין איזה רכוש שנוי במחלוקת בין בני הזוג. חלוקת הרכוש תתבצע רק לגבי נכסים שאפשר להוכיח את קיומם.
יש לך שאלה?
פורום חלוקת רכוש | איזון משאבים
גם אם יש חשש שבן הזוג מבריח נכסים כדי לא לחלקם, חשוב לערוך רשימה של הנכסים עוד לפני החלוקה בפועל. כמו כן מומלץ שבני הזוג יצהירו כי במקרה שיתגלו נכסים אשר לא היה ידוע על קיומם קודם לכן, הם יצורפו בעתיד להסכם הגירושין.