כיצד פותרים מקרה שבו לאחר הגירושין, אחד מההורים מעוניין לעזוב למדינה אחרת? מה עושים אם ההורה השני מתנגד? כיצד מגשרים חילוקי הדעות? במקרים כאלו מתווסף קושי של ממש על הקשיים הגדולים ממילא בכל הליך גירושין, לרבות משבר כלכלי, משבר נפשי, הליכים ופרוצדורות למכביר וכדומה. לעתים ההורים מתקשים להחליט ביניהם על נושא משמורת הילדים, שלא לדבר על מעבר לארץ אחרת, מעבר אשר כרוך בניתוק הקשר היומיומי של אחד ההורים עם ילדיו, אלא רק ביקורים שנתיים או פעם במספר חודשים.


חשוב לדעת שהחוק הישראלי והבינלאומי אינם אוסרים על מעבר בין מדינות עם הילדים, ולמעשה מדובר בסוגיה משפחתית סבוכה אשר לא פעם נדונה בבתי המשפט לענייני משפחה, אשר נדרשים להכריע האם לאפשר להורה להגר עם הילד לארץ זרה או לדחות את בקשתו.

 

החלטת בתי המשפט מבוססת על טובת הילד, כפי שתיקבע על ידי התרשמות גורמים מוסמכים.


מי מוסמך להכריע בשאלת משמורת לאחר שהילד כבר עבר להתגורר בחו"ל?


במקרה מורכב שנדון בבית המשפט לענייני משפחה בקריית גת, נדון מקרה שבו האם והבת כבר עזבו את הארץ, וזאת במסגרת הסכמה שהושגה בין האם לבין האב במסגרת הסכם הגירושין שחתמו עליו כארבע שנים לפני כן. במסגרת אותו הסכם גירושין אף נקבע כי הילדה תישאר בחזקת אמה, ונקבעו לאב שני מפגשים בשנה איתה כאשר תבוא לבקר בישראל, וכן בכל פעם שייסע לבקר אותה בחו"ל.


ואולם, בקשתו של האב אל בית המשפט הגיעה כאשר ביקש להוציא צו דחוף לעיכוב יציאה מהארץ עבור בתו, בטענה שהיא עוברת התעללות על ידי אמה. בתגובה הכחישה הגרושה את ההאשמות שהטיח נגדה, ואף טענה כי אין לבית המשפט בארץ כל סמכות לדון בעניינן, וזאת משום שבית המשפט בחו"ל הוא הרשות המוסמכת בכך.


האם בית המשפט הישראלי יכול להכריע מספר שנים לאחר שהילדה עברה להתגורר בחו"ל?


בית המשפט שמע את טענותיהם של שני הצדדים כן את עמדתה של הילדה עצמה, ולבסוף דחה את בקשתו של האב והתיר לילדה לשוב לחו"ל. מיד לאחר מכן תבע הגרוש לקבל את המשמורת על בתו, ואולם בית המשפט בישראל דחה את טענתו בשל אי סמכות.


מכיוון שהילדה מתגוררת זה מספר שנים בחו"ל ושם נמצא מרכז חייה, הסביר בית המשפט, כדי להחליט מהי טובתה במקרה זה יש לקבל חוות דעת מאנשי מקצוע במדינה שבה היא מתגוררת, כגון פסיכולוגים, מורים ועוד ועוד.

 

יש לך שאלה?

פורום גישור משפחתי | גירושין בהסכמה - הכנה לגירושין

 

בשל כך, נקבע כי אין כל הצדקה לנהל את הליך תביעת המשמורת בבית המשפט הישראלי, אשר יכביד באופן שאינו סביר בעליל על ניהולו, וזאת גם היות שהילדה ואמה מתגוררות במדינה אחרת. על כן הפנה בית המשפט את האב להמשיך ולנהל את תביעתו בבית המשפט הזר, אם יחפוץ בכך. מכל מקום, תביעתו נדחתה על ידי בית המשפט בישראל.


 


עודכן ב: 13/06/2017